juwa píše:1. Pokud nejsou kabely označeny/popsány, tak klasicky "prozvonit" a následně označit/popsat.
2. Modem/router dej k té "pojistkové skříni" a zapoj do něj WAN (xDSL) plus kabely které vedou k zásuvkám v pokojích. Koncovky budeš muset koupit/nakrimpovat. Existují konektory na lanko nebo drát, vyber správné dle typu kabelů. Kleště si můžeš půjčit.
3. Běžný modem/router mívá 4 LAN zásuvky. Takže switch (pokud nepotřebuješ připojit víc jak 4 zařízení) nepotřebuješ. Kromě toho obsahuje wi-fi část která umožňuje bezrátové připojení telefonů atd.
1.) Nevím co přesně znamená kabely "prozvonit", ale jelikož stejně mi k ničemu nejsou kabely bez koncovek, tak jsem na ně nakrimpoval RJ-45 a pak prostě zkoušel zasuvku po zasuvce, než jsem přišel na to, který kabel vede kam do zásuvky, takže to mám vyřešeno.
2.) Modem router je teď v obýváku, už to tak bylo napojeno - z těch screenshotů co jsem posílal, tak to jediné napojení. Příjde mi to tak ok, protože je alespoň v obýváku silný wifi signál, když tu je např. návštěva na mobilu. Jelikož vedle sebe jsou v obýváku 2 zásuvky do té skříně, tak jednou vedu (asi xDSL, prostě "internety") do modemu/ routeru. Z modemu/routeru mám přes LAN1 zapojenou televizi a LAN2 posílám zpět druhou zásuvkou do pojistkové skříně skříně.
Ve skříni jsem jen přes konektor RJ-45 samec/samec napojil i zásuvku u PC a ten napojil do sítě a vše funguje - víc zařízení nyní k pevnému připojení nemám.
Je s tímto řešením něco fundamentálně špatně? (když pominu to, že kdybych ten modem/router měl rovnou v poj. skříni, tak nepotřebuju switch, kdybych tam chtěl vše zapojit.)
Klidně bych i ten modem zapojil do té skříně, jenže tam nikde není zásvka poblíž a dělat si i eletrikáře si netroufnu.
Dodatečně přidáno po 3 minutách 29 vteřinách:petr22 píše:Nechapu smysl dotazu - sitove rozvody nejsou dokoncene, pockej az je stavebni firma dokonci, je to jeji prace.
Ono toho pri pohledu na obrazku neni dokonceneho vic nez jen sitove rozvody - o tom, ze nekdo ani neumi vyriznout
obdelnikovy otvor radsi nemluve.
Pak bys mel mit v kazde mistnosti na zdi zasuvky a kabely ve rozvodne skrini budou zakonceny koncovkami RJ45.
Podle jejich poctu pak koupis switch nebo router. Kam co vede je uplne jedno, zapojuje se to vse do jednoho sitoveho prvku.
To bych se bohužel asi donekonečna načekal. Sestra byt již v takovém stavu koupila a nikdo na něm žádné práce už neprovádí. Zásuvky jsou již po bytě rozvedené, celkem 7.
Na kabely jsem již nakrimpoval koncovky a odzkoušel, který kabel vede kam.
Doplňující dotazy jsem napsal v příspěvku výše.
Děkuji.
Dodatečně přidáno po 5 minutách 1 vteřině:ITCrowd píše:Až bude tazatel dodržovat pravidla, která registrací schválil, pak si možná najdu čas na to, abych poradil.
Jestli jsem někde nedodržel pravidla, tak se omlouvám, účel to nebyl. Prošel jsem si pravidla důkladněji a stejně netuším, kde by mohl být zakopaný pes. Když mě konkrétně někdo upozorní, rád to napravím.