Antény s vyšším ziskem pro router

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Noob123
nováček
Příspěvky: 49
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Noob123 » 10 bře 2017 20:10

Ahoj, už mám cca 2 týdny tento router - Airlive AC-1200R a jsem až na jednu věc plně spokojen. Router mi slouží v režimu klient pro připojení mého stolního PC k internetu a zbytku zařízení v domácnosti napojených na hlavní router (Asus RT-AC53). To funguje bez potíží a Internet si užívám v plné rychlosti. Kopírování souborů z NAS do PC ale moc rychlé není, cca 7 MB/s (cirka 50 Mbit/s). Není to nic divného vzhledem ke vzdálenosti a menší propustnosti 5GHz pásma ale přesto bych se rád pokusil tohle zlepšit pomocí antén s vyšším ziskem. Na mém klient routeru jsou nejspíše antény se ziskem 3 dbi (odhaduji dle velikosti) a já bych se je rád pokusil vyměnit za antény s 5 dbi.

Pokud dobře rozumím tomu jak to funguje, tak antény s vyšším ziskem nerozšíří plochu signálu, ale pouze ,,změní tvar" - v některých místech bude signál menší a jinde zase vyšší. To by zcela vyhovovalo mým záměrům, protože mám klient router a hlavní router +- na stejné linii a potřeboval bych tak prodloužit signál. Je mi jasné, že by to spíše pomohlo u hlavního routeru, ale ten má neodnímatelné antény.

Čemu už ale nerozumím je to, jak je to s maximálním vysílacím výkonem routeru (20 dbm - 100 mW). Původně jsem totiž myslel, že na to zisk antény nemá vliv, ale na několika fórech jsem se při hledání dozvěděl, že to zahrnuje i výkon antén - je tomu tak? A pokud ano, mělo by vůbec smysl se do výměny antén pouštět? Protože pokud bych tam dal silnější antény, tak bych zase musel adekvátně snížit výkon (ani nevím, jak bych to vypočítal) abych nepřekročil maximální povolený vysílací výkon, takže by to bylo víceméně o ničem...

Jak jsem řekl, tak jsem téměř 100 % spokojený (vlastně mnohem více než jsem od jakéhokoliv bezdrátového řešení očekával), ale pokud by to šlo ještě nějak vylepšit, tak proč to nezkusit, že? :-)

PS: V příloze je zhruba načrtnuté schéma mého bytu a rozmístění routerů. Na druhém obrázku je pak, jak to chápu s anténami...

Díky :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Uživatelský avatar
Speed_dead
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2970
Registrován: duben 10
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Speed_dead » 10 bře 2017 21:54

Legálním způsobem zvýšit výkon směrovou anténou nejde, Jelikož maximální daný výkon je je kulový. Nejde tento výkon přesměrovat jen do potřební výseče. Pokud je anténa směrová, tak by správně měl být výkon tolikrát nižší, kolikrát je menší výseč, do které se vysílá vůdči původní kouli. To že se to často nedodržuje a to i výrobci těchto zařízení, je druhá věc. Na tuto definici se vědomě či nevěmomě zapomíná a maximální povolený výkon v kulové ploše zaměňují za obecný maximální výkon bez omezení směrovosti.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Noob123
nováček
Příspěvky: 49
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Noob123 » 10 bře 2017 22:15

Pokud jsem tě dobře pochopil, tak by to tedy mělo být tak, jak jsem říkal - Pokud bych použil anténu s vyšším ziskem, tak pro zachování legálnosti bych musel snížit výkon o tolik, kolik mi anténa přidala. Pak ale jaký smysl mají antény s vyšším ziskem?

Či ještě lépe, jaký je potom rozdíl mezi routery různých značek podporující stejné rychlosti a technologie (+ stejný počet antén)? Nulový?

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 678
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod cejny » 11 bře 2017 11:26

Legalnost neres, jses v ČR. Dřív to prvně prubni na kratší vzdalenost. Výsledek je ve hvězdách. Ber v potaz ze obě zařízení voli mcs [modulaci] samotne.

Strávil řád tím čas, vyhodis prachy a nakonec zjistis ze kabel je kabel. Nikdo ti neřekne jak to pojede.
Lenovo Thinkpad T430, 8 GB RAM, 160 GB SSD, LCD 1600x900, wifi AGN, Kubuntu
REPRO Yamaha HS8/Mackie CR5BT
DAC Audinst HUD-mx2

Noob123
nováček
Příspěvky: 49
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Noob123 » 11 bře 2017 11:45

Tak jsem to vyzkoušel a signál i rychlost je lepší (cca 12 MB/s). :-)

Pokud je to ale nelegální (překročení limitu), tak tam zase vrátím staré antény, protože mi to za to nestojí. Co kdyby náhodou...

Uživatelský avatar
ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4262
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod ondoubek » 11 bře 2017 12:02

Je to legální. Většina routerů TP-Link za těch 5-6 stovek co se prodávají mají 2x5dBi antény a vysílací výkon 100mW. Dokonce se prodávají routery s 7dBi anténami a výkonem 100mW.
Polofunkční PC: AMD Phenom II X4 955 3,2Ghz, ATi Radeon HD4870 1GB, ASUS M5A78L-LE, AKASA 550W 80+ , 8GB RAM kingston (2x2GB+1x4GB), Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB, Windows 8.1
NTB:Lenovo ThinkPad X220 - Intel Core i5-2520M, 8GB RAM, 240GB SSD, Windows 10 Pro

Noob123
nováček
Příspěvky: 49
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Noob123 » 11 bře 2017 12:51

Pokud je pravda že se do maximálního vyzařovacího výkonu routeru (100 mW = 20 dbm) započítává i zisk antény, tak to legální být nemůže, protože se výměnou za silnější antény dostanu na vyšší výkon. Nebo se to počítá ještě nějak jinak?

Noob123
nováček
Příspěvky: 49
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Noob123 » 11 bře 2017 21:25

Nikdo nic? :-( Na druhou stranu když o tom uvažuju, tak jak by potom mohli mít routery 4 x 5 dbi anténu, když by vlastně nezbylo nic pro ,,router" ? (co jsem se díval tak pro propočtení vyzařovacího výkonu se dbm = dbi, tedy 4 x 5dbi anténa = 20 dbm a to je povolené maximum)

Uživatelský avatar
ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4262
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod ondoubek » 12 bře 2017 19:38

Pokud by se započítával i zisk antény, tak by bylo tak 50% zde prodávaných routerů "nelegálních" protože mají 5 a více dBi antény a výkon pro region CZ je téměř všude nastaven na 100mW. Nehledě na to, že někdo si tam ani CZ region nenastaví, ale má tam jiný, kde je povolený výkon vyšší. Třeba mnohé linksys/cisco dávají max. až 300mW při nastavení určitého regionu.
Polofunkční PC: AMD Phenom II X4 955 3,2Ghz, ATi Radeon HD4870 1GB, ASUS M5A78L-LE, AKASA 550W 80+ , 8GB RAM kingston (2x2GB+1x4GB), Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB, Windows 8.1
NTB:Lenovo ThinkPad X220 - Intel Core i5-2520M, 8GB RAM, 240GB SSD, Windows 10 Pro

Uživatelský avatar
Blitzkrieg
Level 3
Level 3
Příspěvky: 581
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod Blitzkrieg » 12 bře 2017 20:57

Samozřejmě, že se do ,,maximálního vyzařovací výkonu" (EIRP) započítává i zisk antény - můžeš si to ostatně ověřit na různých kalkulačkách na internetu. Každopádně výpočet je při použití více antén (tedy streamů) dosti komplikovaný (v závislosti na MIMO atd.) Trochu jsem hledal a víceméně se právě kvůli komplikovanosti počítá více antén jako jedna (ačkoliv to dle všeho není ani zdaleka přesné).

Absolutně neručím za správnost toho, co tady níže teď napíšu, ale takhle to chápu já... :-)

Tedy předpokládejme, že ten tvůj router má 2 x 3 dbi anténu a EIRP musí být nejvýše 20 dbm (100 mW). Budeme počítat jen s jednou anténou a nulovou ztrátou, takže nám pro samotný ,,router" zbude 17 dbm. Pokud bys provedl výměnu za 5 dbi anténu a ponechal stejný vyzařovací výkon, tak se dostaneš na 22 dbm, což je skoro 160 mW. -> čili jsi dalece nad povoleným limitem. Abys zůstal v rámci zákona, tak bys musel snížit vyzařovací výkon na 15 dbm (88 % z max. výkonu routeru) -> tím by ses znovu dostal znovu na +-100 mW.

Otázkou je, co bys tím vlastně získal? Měl bys anténu s vyšším ziskem, takže by se jak jsi sám napsal tvar plochy pokrytí signálem změnil z ,,kruhu" na něco jako elipsu (čili při správném nasměrování bys měl dosáhnout kýženého výsledku), ale zase jsi kvůli tomu musel snížit celkový vyzařovací výkon zařízení a to se v tom také určitě nějak projeví...

Celkem by mě zajímalo, jak to s touhle problematikou doopravdy vlastně je, ale nejspíše tomu tady nikdo také moc nerozumí, jinak by už něco napsali... ;-)

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 678
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: Antény s vyšším ziskem pro router

Příspěvekod cejny » 12 bře 2017 22:39

Resit vykon nema cenu, nikdo to merit nebude, pokud o neco jde, tak na sebe nesvitit mikrovlnou o vysokem vykonu.

Driv by bylo zajimave vedet jak se to chova na kratsi vzdalenost. Jako klient je to ochotne jen v 5g, dosazena rychlost nejak neodpovida ac, driv to sedi na N draft max 300Mbs pri 40Mhz kanale, takze dosazena rychlost je dost blizka limitu.

Bylo by zajime vedet zda se vubec obe zarizeni na kratsi vzdalenost spoji v AC draftu. Aby se to preplo do ac, tak to vyzaduje dost silne signal aspon -60 a lepsi, v realu tezko rict, airlive to pro ac neuvadi, viz. recieve sensitivty http://www.airlive.com/product/AC-1200R .

VHT MCS http://www.wlanpros.com/mcs-index-802-1 ... c-chart-3/

Dodatečně přidáno po 20 minutách 24 vteřinách:
V tom plavu. Na ac urcute neni potreba take silne signal, ten he potreba pro mcs9 866Mbs, na mensi rychlosti vramci ac staci mene.

Rozjet ac as I bude opruz, kanal music bit volne, jinak to sirsi kanal nepusti. Hlidal bych si co rika aspon jedno zarizeni, tezko rict co zobrazuje, nej rychlost, sirku a mcs.
Max rychlost na papire we neda dosahnout v realu, velka cast je rezie spoje.

Dodatečně přidáno po 26 minutách 30 vteřinách:
V 5g jses pod limitem, viz uplne dole https://www.i4wifi.cz/Kalkulator-pro-bezdratove-site/
Lenovo Thinkpad T430, 8 GB RAM, 160 GB SSD, LCD 1600x900, wifi AGN, Kubuntu
REPRO Yamaha HS8/Mackie CR5BT
DAC Audinst HUD-mx2


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový router - bezpečný směrovač (nikoli wifi"router")
    od Nezmart » 11 úno 2018 22:33 » v Sítě - hardware
    2
    561
    od TRNX
    12 úno 2018 12:37
  • Jaký Router?
    od ensidia » 24 dub 2018 14:23 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    514
    od ITCrowd
    25 dub 2018 17:20
  • Router k modemu
    od Simonceli » 07 bře 2018 21:08 » v Sítě - hardware
    3
    536
    od ITCrowd
    07 bře 2018 21:28
  • Nový router
    od mtc » 06 kvě 2018 09:04 » v Problémy s hardwarem
    11
    445
    od ITCrowd
    06 kvě 2018 14:41
  • VDSL router
    od desperado007 » 09 led 2018 22:01 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    248
    od zeus
    10 led 2018 21:43

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů