Výběr routeru

...

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 752
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Výběr routeru

Příspěvekod vojak3 » 08 úno 2020 12:03

Dobrý den, rodiče od přítelkyně mají internet o rychlosti asi 2Mb/s a ted jim to vypadává + maj malé pokrytí signálu po baráku takže se rozhodli že navýšej tarif cca do 50Mb/s a chtěli by nějakej router aby měl velké pokrytí a koukaj po routrech za 10000Kč podle počtu antének :D takže bych potřeboval poradit asi nějakej vhodnej rozšiřovač signálu + router. Internet chytaj vzduchem - na baráku mají prej malej satelit kterej chytá internet a do routeru je veden kabelem (menší koncovkou než se strká do PC takže asi DSL). Použití bude základní takže 2PC kabelem na prohlížení internetu, youtube a podobně + 2wifi televize +wifi telefony.

Pokrytí je hodně špatné - na druhé straně baráku v přízemí + 1patro nemají skoro signál občas 1čárka.

Vybírali routery mezi TP link Archer C4000, TP link Archer C5400, TP link Archer AX6000

Poskytovatel - https://www.eurosignal.cz/ - podle nabízení tarifu koukám že budou brát asi 30Mb/s nebo 40Mb/s na otázku jak rychlej internet budou mít mi odpověděli střední :D takže snad jsem dodal dost info. Děkuji


Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

Reklama
nations112
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1034
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Výběr routeru

Příspěvekod nations112 » 08 úno 2020 13:22

Důležitá informace chybí. Jak velkej barák to je + jaký router tam mají teď.
DSL modemy/routery jsou vždy dražší, takže je výhodnější původní buď ponechat, nebo přepnout do režimu bridge.

Taktéž velký barák nejde normálně pokrýt jedním zařízením, ale vyplatí se natáhnout nějaký AP. Zesilovače jsou k ničemu.

Vypadá to, že je peníze netrápí, takže jako AP bych zvolil https://www.alza.cz/ubiquiti-unifi-uap- ... 27.htm?o=5
Z osobní zkušenosti můžu doporučit. Barák to pokryje mnohem líp, než drtivá většina x anténkových routerů na trhu. Když budou chtít pokrýt zahradu, nebo nějaké další prostory, prostě koupí další talíř a přitáhnou jeden kabel. Napájení může být u hlavního routeru. je to POE.
Hlavně vše co jde, udělat kabelem.

Jako hlavní prvek, pokud nebude aktuální dostačovat, bych zvolil tyto:
https://www.alza.cz/asus-rt-ac57u-v2-d5711701.htm
https://www.alza.cz/asus-rt-ac66u-b1-d4749139.htm (pokud chtějí mít na síti nějaké zařízení v USB)

Za stejnou, nebo nižší cenu, pokryjou celý barák mnohem líp.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 08 úno 2020 14:11

1. Viz můj podpis - vybíráme router.
2. Viz můj podpis - Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41932
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod petr22 » 08 úno 2020 14:17

Presne tak, router s velkym pokrytin nema smysl - i stavajici router ma vetsi pokryti
nez ma wifi v tech mobilnich zarizeni, tudiz i s novym routerem se to bude chovat stejne.

Jde o wifi v telefonu, ne v routeru, podivej se jaka antenecka je v telefonu.

Stejny problem je s dronem ovladanym pres wifi z telefonu - lidi nadavaji jaky je to sunt ze uz
po 30 metrech neni signal, pricemz je to jejich telefon co ma tak kratky dosah.

Ty jednotlive AP a routery musi byt mezi sebou spojene kabelem.

Wifi TV je pochopitenle nesmysl uz z principu veci - TV stoji na miste a jen rusi ostatni zarizeni.

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 752
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod vojak3 » 08 úno 2020 15:12

1.Přesnej model nevědí a zjistit ho ted nemůžou ani nevěděj kde hledat ale podle obrázku je to tenhle https://www.tsbohemia.cz/asus-rt-n10-ve ... 62247.html takže nějakej nejlevnější základ.
2. Připojení teda prej není DLS ale klasickej UTP podle kabelů co jsem ukazoval přítelkyni
3.Wifi stačí 2.4GHz
4.2x PC kabelem, televize asi skrz Wifi nechtěj kabely jedine co maj u 1x televize ten přistroj co převadí internet skrz elektircké kabely skrz kterej vede UTP kabel do televize.
5.Nic není potřeba
6.není potřeba USB port
7.Do 50Mb/s

Barák vám rozlohově neřeknu ale 1x router to nedá protože nemůžou mít router u prostřed baráku kvůli kabelům které nechtějí + by to stejně asi nedal.

Co něco takového ? https://www.youtube.com/watch?v=TDtl-jbeV-s
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41932
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod petr22 » 08 úno 2020 15:15

"1x televize ten přistroj co převadí internet skrz elektircké kabely skrz kterej vede UTP kabel do televize"

Zjistit presny typ Powerline a dokoupit dalsi adaptery (musi mit uz dva), pres ne pripojit dalsi AP.

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 752
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod vojak3 » 08 úno 2020 15:17

Na mě musíš taky trochu polopatě :D co je AP ?

Myslíš něco takového ? https://www.czc.cz/netis-pl7600-powerli ... 1wQAvD_BwE na druhé straně baráku udělat další router aby se pokryla větší plocha signálem ? Chtělo bya to něco kde se nebude muset moc nastavovat idealně plug and play + aby se automaticky přepojoval telefon na silnější signál a nemusel to uživatel přepínat ručně.
Naposledy upravil(a) vojak3 dne 08 úno 2020 15:22, celkem upraveno 1 x.
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 08 úno 2020 15:19

AP = access point.
petr i nation tím chtějí říct, že nepotřebuješ nový router, ale natáhneš si ze stávajícího routeru kabel tam, kde signál není a na kabel připojíš AP.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 752
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod vojak3 » 08 úno 2020 15:25

A nechtělo by to i lepší router ? Popřípadě jaké vybrat protože ten stávající není moc stabilní prej - částí to bude internetem a dalšim si myslím že bude ten router kterej asi dosluhuje.
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 08 úno 2020 15:41

Řeknu ti to asi tak...
Nový router je víceméně zbytečný, ten asus by těch 50Mbps měl stíhat. Koupit něco za 10000 klidně můžou, ale nepomůže jim to.
Pokud nebudou tahat kabely, tak si nepomůžou opět. Vnitřní síť si musí vyřešit hlavně oni. To s routerem nemá co dělat.
Za 5000 ať si nechají zasíťovat barák, do 1500 jim doporučím router a ten asus můžou mít jako AP. A ještě ušetří.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
vojak3
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 752
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod vojak3 » 08 úno 2020 16:17

OK, tak jestli bys mohl hodit ten jeden router do 1500Kč. Ještě jednou rekapitulace protože tam asi budu muset zajet a udělat to.
Novej router půjde jako hlavní a na druhé straně přes ten powerline se propojí UPT kabelem ten starej router a skrz něj půjde wifi na tel. popřípadě kabelem do TV.

Počítám že se to bude muset nějak nastavit, tak jestli mohu nějakej návod abych tam pak neseděl 2h na odpověd kde mám co udělat :) Děkuji.
Windous 10 64bit, Základní deska: Asus Crosshair Hero VI, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Grafická karta: MSI 1660Ti Armor 6GB, Ram: HyperX Predator 3333MHz 2x8GB, Zdroj: Be Quiet! Pure Power 11 500W

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Výběr routeru

Příspěvekod ITCrowd » 08 úno 2020 16:21

Nepochopil jsi.
Až bude zasí´továno, budu doporučovat. Takhle úplně zbytečně vyhodí peníze za něco, co fungovat nebude. Takže kup co chceš.
Návody si najdi, jsou v mém podpisu.
A pro tvou informaci - powerline není všemocná. Zvláště v baráku se může stát, že nebudou na stejné fázi => buď další investice do coupleru, nebo to nebude fungovat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • výběr routeru
    od ToRa77 » 22 bře 2020 19:52 » v Sítě - hardware
    14
    981
    od dvorakj
    24 bře 2020 22:16
  • Výběr routeru
    od Coxx-cz » 05 říj 2019 13:04 » v Sítě - hardware
    2
    889
    od gogo1963
    07 říj 2019 14:35
  • Výběr routeru
    od Pipin » 30 kvě 2019 16:31 » v Sítě - hardware
    1
    611
    od ITCrowd
    31 kvě 2019 09:29
  • Výběr routeru
    od zoublu » 27 úno 2020 19:54 » v Sítě - hardware
    5
    883
    od ITCrowd
    02 bře 2020 07:30
  • Výběr routeru
    od Pedrossos » 21 říj 2019 17:14 » v Sítě - hardware
    12
    1461
    od Pedrossos
    08 pro 2019 10:21

Zpět na “Vše ostatní (inet)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti