Mechanika má zřejmě konektor SFF 8482 který je kompabitilní se SATA.Mechanika používá technologii SAS...
Serial Attached SCSI.Aby to korektné fungovalo tak musí být řadič integrovaný buď na desce nebo se použije řadič do slotu PCI. Většinou se SCSI zařízení používají v servrech takže klasické PC většinou tyto řadiče nemají.
Cd-rom v BIOSu
Re: Cd-rom v BIOSu
Takže abych to shrnul. Jen jestli jsem to správně pochopil. Můj problém je, že používám nevhodná zařízení. Jsou to SCSI mechanika a SCSI disk, pro které prostě nemám vhodnou desku (absence SCSI řadiče). Na tomto místě bych si dovolil jeden dotaz. Jsou moje problémy s mechanikou, tak jak jsem je popisoval výše, způsobeny právě absenci toho řadiče? Nebo mám tu mechaniku opravdu špatnou?
Pokračuji dále. To, že mi počítač vůbec funguje, je dáno nejspíše přítomností starého IDE disku (odpojit jsem ho ještě nezkoušel, při nejbližší příležitosti vyzkouším). Jenže co dělat teď, tak aby vše korektně fungovalo? Pomohl by mi nějaký ten SCSI řadič? Šlo by pak bootovat s těch SCSI zařízení? Vyřešilo by to problémy z mechanikou? Nebo by snad bylo lepší koupit novou mechaniku i disk na IDE rozhraní? Nebo vše nechat tak, jak je a systém přeinstalovat z bootovacich disket či flashky? Můžete mi někdo poradit? Děkuji.
Pokračuji dále. To, že mi počítač vůbec funguje, je dáno nejspíše přítomností starého IDE disku (odpojit jsem ho ještě nezkoušel, při nejbližší příležitosti vyzkouším). Jenže co dělat teď, tak aby vše korektně fungovalo? Pomohl by mi nějaký ten SCSI řadič? Šlo by pak bootovat s těch SCSI zařízení? Vyřešilo by to problémy z mechanikou? Nebo by snad bylo lepší koupit novou mechaniku i disk na IDE rozhraní? Nebo vše nechat tak, jak je a systém přeinstalovat z bootovacich disket či flashky? Můžete mi někdo poradit? Děkuji.
http://cz.asus.com/products.aspx?l1=3&l ... odelmenu=1
Koupil bych hardisk i mechaniku v provedení SATA a ten IDE disk můžeš v klidu použít taky jako další disk.Jestli dobře vidím tak na desce je 2x SATA takže to akorát vyjde.Pokud u zdroje nebudeš mít napájecí konektory SATA tak prodávají redukci.Koupil bych třeba tenhle http://www.okcomputers.cz/seagate-barra ... s/d-68535/
Při koupi věnuj pozornost tomu aby měl vzadu jumpery k přepnutí mezi SATA 1 a SATA2 to kdyby ti náhodou na SATA2 nešel.Podle popisu desky bych tipoval že podporuje SATA1 150MB/s.
http://www.okcomputers.cz/napajeci-sata-kabel/d-49151/
Jinak ty řadiče SCSI jsou pěkně mastný....pomalu by zato byl nový komp.
Koupil bych hardisk i mechaniku v provedení SATA a ten IDE disk můžeš v klidu použít taky jako další disk.Jestli dobře vidím tak na desce je 2x SATA takže to akorát vyjde.Pokud u zdroje nebudeš mít napájecí konektory SATA tak prodávají redukci.Koupil bych třeba tenhle http://www.okcomputers.cz/seagate-barra ... s/d-68535/
Při koupi věnuj pozornost tomu aby měl vzadu jumpery k přepnutí mezi SATA 1 a SATA2 to kdyby ti náhodou na SATA2 nešel.Podle popisu desky bych tipoval že podporuje SATA1 150MB/s.
http://www.okcomputers.cz/napajeci-sata-kabel/d-49151/
Jinak ty řadiče SCSI jsou pěkně mastný....pomalu by zato byl nový komp.
Tak jak to vše zvážím a uvidím. V každém případě děkuji za pomoc a rady.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
IMHO je to obyčejný SATA II disk:
http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg ... _topview=1
WD snad ani SAS disky nedělá... Zřejmě si zjišťoval komponenty zastaralým programem, který SATA považuje za SCSI už sem se s tím setkal též...
http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg ... _topview=1
WD snad ani SAS disky nedělá... Zřejmě si zjišťoval komponenty zastaralým programem, který SATA považuje za SCSI už sem se s tím setkal též...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
A ZDE
problém opravdu může být v tom že tento disk je SATA 2 a tvoje deska podporuje pouze SATA 1. Proto jsem tě upozorňoval kdyby jsi náhodou kupoval nový disk aby měl vzadu přepínání mezi SATA1 a SATA2.Akorát nevím jaký význam má to koncové číslo 00SBA
Nejvhodnější je komp otevřít a opsat typ přímo ze štítku na HD i mechanice.
Komponenty jsem zjišťoval přímo ve windows. To by mě nenapadlo, že wokna vypíší něco jiného, než ve skutečnosti v PC mám. Viz Přílohy. Takže jsem se pídil po informacích o mechanice a narazil na tohle http://www.cdr.cz/a/20349. Štítek na obrázku v odkaze, je naprosto totožný se štítkem na mojí mechanice. K rozhraní tam píšou pouze SATA a rychlost 150 MB/s, takže asi SATA I. Co je přesně napsáno na štítku k disku zrovna nevím, ale jestli budu mít večer náladu se zaobírat počítačem, tak ho rozdělám a štítek nafotím.
Čímž jsme se dostali na začátek. Proč tedy z mechaniky nemůžu bootovat, respektive proč mi to BIOS neumožňuje? Že by to ovlivňoval SATA II disk zapnutý na SATA I desce? Když tak ho večer zkusím odpojit a uvidím jestli se v BIOSu mechanika neobjeví.
Dále jsem tedy zkoušel odpojit starý IDE disk a čekal co se stane. Počítač normálně nabootoval. Windows sice nenaběhly ani v nouzovém režimu, ale to je chyba windows nikoliv disku jako takoveho (nějaká chyba se souborem sptd.sys). Opravdu už je potřebuji přeinstalovat.
Čímž jsme se dostali na začátek. Proč tedy z mechaniky nemůžu bootovat, respektive proč mi to BIOS neumožňuje? Že by to ovlivňoval SATA II disk zapnutý na SATA I desce? Když tak ho večer zkusím odpojit a uvidím jestli se v BIOSu mechanika neobjeví.
Dále jsem tedy zkoušel odpojit starý IDE disk a čekal co se stane. Počítač normálně nabootoval. Windows sice nenaběhly ani v nouzovém režimu, ale to je chyba windows nikoliv disku jako takoveho (nějaká chyba se souborem sptd.sys). Opravdu už je potřebuji přeinstalovat.
Tak jsem se nakonec dokopal rozdělat PC, v příloze jsou štítky od disku i mechaniky. Nakonec jsem úplně vypojil ten WD disk a nechal v PC jen toho IDE starouše s mechanikou. BIOS opět nenabídl možnost bootovat s CD. Tak teď už opravdu nevím co by s tím krámem mohlo být. Ještě asi zkusím půjčit někde jinou mechaniku, zda se v BIOSu neobjeví. Jakýkoliv nápad či radu vítám. Děkuji předem.
Mechanika i HD jsou evidentně SATA.Podívej se jestli mechanika i disk jsou vidět v položce Tento Počítač a zároven i v položce Zpráva disků.Kontroloval jsi datový sata kabel?zkus jiný.Dej sem fotku z toho tvého Biosu z položky Boot Menu nebo Advanced Bios Features (tak nějak se to bude jmenovat.)
V Tento počítač je určitě vše vidět. Co myslíš tou "Správou disků"? Teď koukám v práci do XP a nic takového nemůžu nikde najít. Fotky BIOSu dám večer.
Ovládací panely....nástroje pro zprávu....zpráva počítače....zpráva disků.pokud do kompu přidáváš nový disk(bez systému) tak právě zde ho zformátuješ...a přiřadíš mu písmeno pod kterým bude v PC vidět.Měla by tam být vidět i ta mechanika.
Takže slibované fotky BIOSu.
Zde mám na výběr z čeho chci bootovat. Ten disk IDE tam samozřejmě není, protože jako 1st drive je nastaven WD.
Advanced BIOS featured v BIOSu nemám. Tohle jsou jediné další možnosti, které můžu nastavit, co se týkají bootování.
Pro úplnost výpis RAID řadiče, který je nějakým způsobem nainstalovaný, ale nepoužívám ho.
A jako poslední fotka ze Správce disků.
EDIT: Káblíky k SATA jsem zatím zkoušel jenom prohodit, vše beze změn. Úplně nový kabel, nebo zaručeně funkční, zatím nemám k dispozici.
Zde mám na výběr z čeho chci bootovat. Ten disk IDE tam samozřejmě není, protože jako 1st drive je nastaven WD.
Advanced BIOS featured v BIOSu nemám. Tohle jsou jediné další možnosti, které můžu nastavit, co se týkají bootování.
Pro úplnost výpis RAID řadiče, který je nějakým způsobem nainstalovaný, ale nepoužívám ho.
A jako poslední fotka ze Správce disků.
EDIT: Káblíky k SATA jsem zatím zkoušel jenom prohodit, vše beze změn. Úplně nový kabel, nebo zaručeně funkční, zatím nemám k dispozici.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 10997
-
od bugicek7lpCZ
Zobrazit poslední příspěvek
27 úno 2025 12:51
-
-
-
help, aktualizace BIOSu z FC - FE nebo FFc, B550 Gaming X (V2 rev. 1.3) Příloha(y)
od blatantq » 05 led 2025 14:33 » v Vše ostatní (sw) - 4
- 2426
-
od kecalek
05 led 2025 16:38
-
-
-
mpg x570 gaming edge wifi Potřebuji poradit jak na bot BIOSu Příloha(y)
od ManemanTV » 15 pro 2024 21:31 » v Problémy s hardwarem - 11
- 4342
-
od ManemanTV
16 pro 2024 18:18
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”