Cd-rom v BIOSu
Cd-rom v BIOSu
Dobrý den, chci přeinstalovat XP, ale narazil jsem na problém. Chtěl jsem v BIOSU nastavit bootovaní z cd-rom, ale ta možnost tam vůbec není. Pouze HDD a Floppy. Deska ASUS P4S800D-X a mechanika Optiarc DVD RW AD-7170S SCSI CdRom Device. Děkuji
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Cd-rom v BIOSu
Tak to jsi se asi špatně díval - viz záložka Boot!
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Pohlaví:
To Pic, nemusel se špatně dívat, může být zakázaná ale kde se to nastavuje netuším. Teď koukám do mánulu své desky, ale taky to nemůžu najít.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Viz obr. z manuálu:
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Děkuji za odpověď, ale asi jsme se nepochopili. To co popisuješ není můj problém. V BIOSu se orientuji celkem slušně. Jak už jsem psal v prvním příspěvku, mám tam možnost nastavit bootování jen s floppy nebo z HDD. Možnost z Cd-rom chybí. Bios mám nejnovější.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
To je dosti podivné, protože uvedený snímek je z manuálu k základní desce, kterou jsi uvedl.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jenže on má podle všeho SCSI mechaniku.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Detekuje Bios CD mechaniku? Viz:
Mechanika je scsi. Je připojená přes S-ATA rozhraní, takže ve výpisu IDE zařízení se asi ani nemůže objevit. Přes IDE mám připojený pouze starý disk. Hlavní disk je taktéž připojen přes S-ATA a ten v BIOSu vidím pouze při výběru pořadí disků.
Nicméně, nikde v BIOSu není zmínka o jakékoliv CD/DVD mechanice. Ještě mám nainstalvaný RAID řadič, který ale nepoužívám a ten po výpisu z BIOSu vypíše scsi disk i tu moji neštatnou mechaniku.
Nicméně, nikde v BIOSu není zmínka o jakékoliv CD/DVD mechanice. Ještě mám nainstalvaný RAID řadič, který ale nepoužívám a ten po výpisu z BIOSu vypíše scsi disk i tu moji neštatnou mechaniku.
tak zkus nabootovat z 98 diskety, ta Ti zavede ovladač pro cd rom a pak spusť instalaci winxp. Tady něco pro vytvoření diskety http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Z boot diskety 98 instalaci XP nespustíš! Musel by si stáhnout boot diskety pro XP celkem 6ks!
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Přes bootovací disketu(y) bych asi vyřešil instalaci XP, ale jen bych odsunul stranou můj problém s nestandardně se chovajícím BIOSem a cd mechanikou. Začínám si totiž myslet, že moje mechanika je nějaká divná. Zkusím popsat problám od začátku.
Je to už dlouho, co mi odešla vypalovačka (naštěstí ještě v záruce takže mi ji vyměnili kus za kus). Ta původní byla na IDE, ta nová už na S-ATA. Říkal jsem si fajn, modernější rozhraní, bude to lépe pracovat. Mechaniku jsem dal do počítače a vše se zdálo, že funguje tak jak má.
Pak jsem chtěl vypálit nějaké datové DVD, vložil jsem médium a z ničeho nic modrá obrazovka, nějaká chyba a restart. Naběhli XP a vše fungovalo normálně, normálně jsem zapisoval i četl cd a dvd, jen počítač jako by pomaleji nabíhal a zapisovat nešlo rychleji než 2x (u dvd, u cd jsem maximální rychlost nezkoušel). Pak jsem delší dobu nepotřeboval nic zapisovat ani číst a na problém zapoměl.
Dokud jsem nechtěl zálohovat nějaká data. Vložil jsem DVD a problém se opakoval (viz předchozí odstavec). Nakonec jsem odpozoroval, že musím vždy mít v mechanike nějaké prázdně DVD, aby se mechanika chovala "normálně" (zápis na DVD max 2x na CD 32x). Plus samozřejmě zpomalení počítače při nabíhání.
Zkoušel jsem hledat nějaké ovladače k mechanice. ale žádné nejsou. Dočetl jsem se, že mechanika by měla běžet se standardními ovladači z XP, proto ani výrobce žádné speciální ovladače nedodává.
Tak jsem problém hodil za hlavu, že se vyřeší až budu přeinstalovávat systém. Ta doba právě nastala.
Tak se ptám. Může být něco s tou mechanikou? Bylo by to asi logické vysvětlení pro absenci mechaniky v BIOSu. Nebo může být problém ještě někde jinde?
Je to už dlouho, co mi odešla vypalovačka (naštěstí ještě v záruce takže mi ji vyměnili kus za kus). Ta původní byla na IDE, ta nová už na S-ATA. Říkal jsem si fajn, modernější rozhraní, bude to lépe pracovat. Mechaniku jsem dal do počítače a vše se zdálo, že funguje tak jak má.
Pak jsem chtěl vypálit nějaké datové DVD, vložil jsem médium a z ničeho nic modrá obrazovka, nějaká chyba a restart. Naběhli XP a vše fungovalo normálně, normálně jsem zapisoval i četl cd a dvd, jen počítač jako by pomaleji nabíhal a zapisovat nešlo rychleji než 2x (u dvd, u cd jsem maximální rychlost nezkoušel). Pak jsem delší dobu nepotřeboval nic zapisovat ani číst a na problém zapoměl.
Dokud jsem nechtěl zálohovat nějaká data. Vložil jsem DVD a problém se opakoval (viz předchozí odstavec). Nakonec jsem odpozoroval, že musím vždy mít v mechanike nějaké prázdně DVD, aby se mechanika chovala "normálně" (zápis na DVD max 2x na CD 32x). Plus samozřejmě zpomalení počítače při nabíhání.
Zkoušel jsem hledat nějaké ovladače k mechanice. ale žádné nejsou. Dočetl jsem se, že mechanika by měla běžet se standardními ovladači z XP, proto ani výrobce žádné speciální ovladače nedodává.
Tak jsem problém hodil za hlavu, že se vyřeší až budu přeinstalovávat systém. Ta doba právě nastala.
Tak se ptám. Může být něco s tou mechanikou? Bylo by to asi logické vysvětlení pro absenci mechaniky v BIOSu. Nebo může být problém ještě někde jinde?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 10997
-
od bugicek7lpCZ
Zobrazit poslední příspěvek
27 úno 2025 12:51
-
-
-
help, aktualizace BIOSu z FC - FE nebo FFc, B550 Gaming X (V2 rev. 1.3) Příloha(y)
od blatantq » 05 led 2025 14:33 » v Vše ostatní (sw) - 4
- 2426
-
od kecalek
05 led 2025 16:38
-
-
-
mpg x570 gaming edge wifi Potřebuji poradit jak na bot BIOSu Příloha(y)
od ManemanTV » 15 pro 2024 21:31 » v Problémy s hardwarem - 11
- 4342
-
od ManemanTV
16 pro 2024 18:18
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”