Cd-rom v BIOSu

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Holeman
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Cd-rom v BIOSu

Příspěvekod Holeman » 30 kvě 2009 19:27

Dobrý den, chci přeinstalovat XP, ale narazil jsem na problém. Chtěl jsem v BIOSU nastavit bootovaní z cd-rom, ale ta možnost tam vůbec není. Pouze HDD a Floppy. Deska ASUS P4S800D-X a mechanika Optiarc DVD RW AD-7170S SCSI CdRom Device. Děkuji

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Cd-rom v BIOSu

Příspěvekod Pic » 30 kvě 2009 20:29

Tak to jsi se asi špatně díval - viz záložka Boot!
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 30 kvě 2009 20:34

To Pic, nemusel se špatně dívat, může být zakázaná ale kde se to nastavuje netuším. Teď koukám do mánulu své desky, ale taky to nemůžu najít.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 30 kvě 2009 23:16

Viz obr. z manuálu:
Boot.JPG
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

Holeman
nováček
Stav:

Příspěvekod Holeman » 31 kvě 2009 08:13

Děkuji za odpověď, ale asi jsme se nepochopili. To co popisuješ není můj problém. V BIOSu se orientuji celkem slušně. Jak už jsem psal v prvním příspěvku, mám tam možnost nastavit bootování jen s floppy nebo z HDD. Možnost z Cd-rom chybí. Bios mám nejnovější.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 31 kvě 2009 11:33

To je dosti podivné, protože uvedený snímek je z manuálu k základní desce, kterou jsi uvedl.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 31 kvě 2009 11:49

Jenže on má podle všeho SCSI mechaniku.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 31 kvě 2009 11:55

Detekuje Bios CD mechaniku? Viz:
Mechaniky.JPG

Holeman
nováček
Stav:

Příspěvekod Holeman » 31 kvě 2009 14:05

Mechanika je scsi. Je připojená přes S-ATA rozhraní, takže ve výpisu IDE zařízení se asi ani nemůže objevit. Přes IDE mám připojený pouze starý disk. Hlavní disk je taktéž připojen přes S-ATA a ten v BIOSu vidím pouze při výběru pořadí disků.
Nicméně, nikde v BIOSu není zmínka o jakékoliv CD/DVD mechanice. Ještě mám nainstalvaný RAID řadič, který ale nepoužívám a ten po výpisu z BIOSu vypíše scsi disk i tu moji neštatnou mechaniku.

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 31 kvě 2009 14:33

tak zkus nabootovat z 98 diskety, ta Ti zavede ovladač pro cd rom a pak spusť instalaci winxp. Tady něco pro vytvoření diskety http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 31 kvě 2009 15:25

Z boot diskety 98 instalaci XP nespustíš! Musel by si stáhnout boot diskety pro XP celkem 6ks!
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Holeman
nováček
Stav:

Příspěvekod Holeman » 31 kvě 2009 16:41

Přes bootovací disketu(y) bych asi vyřešil instalaci XP, ale jen bych odsunul stranou můj problém s nestandardně se chovajícím BIOSem a cd mechanikou. Začínám si totiž myslet, že moje mechanika je nějaká divná. Zkusím popsat problám od začátku.

Je to už dlouho, co mi odešla vypalovačka (naštěstí ještě v záruce takže mi ji vyměnili kus za kus). Ta původní byla na IDE, ta nová už na S-ATA. Říkal jsem si fajn, modernější rozhraní, bude to lépe pracovat. Mechaniku jsem dal do počítače a vše se zdálo, že funguje tak jak má.

Pak jsem chtěl vypálit nějaké datové DVD, vložil jsem médium a z ničeho nic modrá obrazovka, nějaká chyba a restart. Naběhli XP a vše fungovalo normálně, normálně jsem zapisoval i četl cd a dvd, jen počítač jako by pomaleji nabíhal a zapisovat nešlo rychleji než 2x (u dvd, u cd jsem maximální rychlost nezkoušel). Pak jsem delší dobu nepotřeboval nic zapisovat ani číst a na problém zapoměl.

Dokud jsem nechtěl zálohovat nějaká data. Vložil jsem DVD a problém se opakoval (viz předchozí odstavec). Nakonec jsem odpozoroval, že musím vždy mít v mechanike nějaké prázdně DVD, aby se mechanika chovala "normálně" (zápis na DVD max 2x na CD 32x). Plus samozřejmě zpomalení počítače při nabíhání.

Zkoušel jsem hledat nějaké ovladače k mechanice. ale žádné nejsou. Dočetl jsem se, že mechanika by měla běžet se standardními ovladači z XP, proto ani výrobce žádné speciální ovladače nedodává.

Tak jsem problém hodil za hlavu, že se vyřeší až budu přeinstalovávat systém. Ta doba právě nastala.

Tak se ptám. Může být něco s tou mechanikou? Bylo by to asi logické vysvětlení pro absenci mechaniky v BIOSu. Nebo může být problém ještě někde jinde?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”