Kód: Vybrat vše
Nyní sice fungujeme, ale chybí nám dvě zásadní věci. Hlášení chyb a povolení .htaccess. Také potřebujeme vědět kde má localhost svůj adresář. Defaultně je v /var/www/html. Otevřeme nautilus nebo jiný správce souborů, klikneme na „Počítač“ dále /var, /www a /html. Hned zjistíme, že zde sem nemůžeme vytvářet ani vkládat soubory. Ve Windows takové omezení není, pokud neřekneme jinak, tak může kdokoliv (my nebo naše aplikace) na našem localhostu číst, vytvářet a mazat. Na Linuxu má tyto plná práva ve výchozím stavu jen root, ostatní pouze vidí soubory. Proto jménem roota nastavíme přístup pro sebe a ostatní.
sudo chmod -R 777 /var/www //nefungujemi vis obrazek
Nyní, pokud máme vypnutý Apache, tak ho jako první zapneme, vytvoříme nějaký php script a odzkoušíme. Pokud v něm uděláte syntaktickou chybu, tak vám ji nikdo nenahlásí a dokonce se vůbec nic nezobrazí. Plus pokud vyzkoušíte nějakou aplikaci s .htaccessem, tak zjistíte, že ani ten nefunguje, jak jsem říkal.
Zobrazení chyb
sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini
V editoru gedit se nám s rootovskými právy otevře php.ini soubor. Přes ctrl + f najdeme „display_errors = Off“, přepíšeme Off na On a restartujeme apache.
Zobrazení chyb v Apache
Mod_rewrite (.htaccess)
Doplňky apachi povolujeme překopírováním odkazu na mód z adresáře /etc/apache2/mods-available do /etc/apache2/mods-enabled. Naštěstí to lze vyřešit i automaticky zadáním příkazu:
sudo a2enmod rewrite
Dále musíme v konfiguračním souboru povolit AllowOverride
sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf
Otevřeme konfigurační soubor s rootovskými právy a přepíšeme v bloku /var/www „AllowOverride None“ None na All.
Restartujeme apache
Apache server v Linuxu
Abych to mohl 100% otestovat, tak jsem rychle nainstaloval Wordpress. Vidíme, že vše běží. Rychlejší možnost ověření lze provést mrknutím se do informacích o apachi (phpinfo();) a v tabulce "Loaded Modules" byste měli vidět, mimo jiné, mod_rewrite pokud vše proběhlo v pořádku.
Phpmyadmin
Poslední fáze instalace je program pro správu databází. Možností tu máme několik, většina lidí asi využije phpMyAdmina, pro jehož instalaci tu máme nádherně snadný a pohodlný způsob (netestováno).
sudo apt-get install phpmyadmin
já ale používám adminera, kterého jsem si jen dal do /var/www. Další možností je desktopová aplikace např. MySQL Administrator (najdete v Centru software).
Upravení výchozího adresáře
Pravděpodobně budete jen chtít upravit html složku.
sudo gedit /etc/apache2/sites-available/000-default.conf
To nastavíme v tomto souboru na řádku DocumentRoot /var/www/html