Jak nakonfigurovat Wordpress na Raspberry pi?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

heavyblack1
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Jak nakonfigurovat Wordpress na Raspberry pi?

Příspěvekod heavyblack1 » 29 dub 2015 22:26

Postupoval jsem podle tohoto návodu pro ubuntu a měnil tyto položky

Kód: Vybrat vše

Nyní sice fungujeme, ale chybí nám dvě zásadní věci. Hlášení chyb a povolení .htaccess. Také potřebujeme vědět kde má localhost svůj adresář. Defaultně je v /var/www/html. Otevřeme nautilus nebo jiný správce souborů, klikneme na „Počítač“ dále /var, /www a /html. Hned zjistíme, že zde sem nemůžeme vytvářet ani vkládat soubory. Ve Windows takové omezení není, pokud neřekneme jinak, tak může kdokoliv (my nebo naše aplikace) na našem localhostu číst, vytvářet a mazat. Na Linuxu má tyto plná práva ve výchozím stavu jen root, ostatní pouze vidí soubory. Proto jménem roota nastavíme přístup pro sebe a ostatní.

sudo chmod -R 777 /var/www //nefungujemi vis obrazek

Nyní, pokud máme vypnutý Apache, tak ho jako první zapneme, vytvoříme nějaký php script a odzkoušíme. Pokud v něm uděláte syntaktickou chybu, tak vám ji nikdo nenahlásí a dokonce se vůbec nic nezobrazí. Plus pokud vyzkoušíte nějakou aplikaci s .htaccessem, tak zjistíte, že ani ten nefunguje, jak jsem říkal.
Zobrazení chyb

sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini

V editoru gedit se nám s rootovskými právy otevře php.ini soubor. Přes ctrl + f najdeme „display_errors = Off“, přepíšeme Off na On a restartujeme apache.
Zobrazení chyb v Apache
Mod_rewrite (.htaccess)

Doplňky apachi povolujeme překopírováním odkazu na mód z adresáře /etc/apache2/mods-available do /etc/apache2/mods-enabled. Naštěstí to lze vyřešit i automaticky zadáním příkazu:

sudo a2enmod rewrite

Dále musíme v konfiguračním souboru povolit AllowOverride

sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf

Otevřeme konfigurační soubor s rootovskými právy a přepíšeme v bloku /var/www „AllowOverride None“ None na All.

Restartujeme apache
Apache server v Linuxu

Abych to mohl 100% otestovat, tak jsem rychle nainstaloval Wordpress. Vidíme, že vše běží. Rychlejší možnost ověření lze provést mrknutím se do informacích o apachi (phpinfo();) a v tabulce "Loaded Modules" byste měli vidět, mimo jiné, mod_rewrite pokud vše proběhlo v pořádku.
Phpmyadmin

Poslední fáze instalace je program pro správu databází. Možností tu máme několik, většina lidí asi využije phpMyAdmina, pro jehož instalaci tu máme nádherně snadný a pohodlný způsob (netestováno).

sudo apt-get install phpmyadmin

já ale používám adminera, kterého jsem si jen dal do /var/www. Další možností je desktopová aplikace např. MySQL Administrator (najdete v Centru software).
Upravení výchozího adresáře

Pravděpodobně budete jen chtít upravit html složku.

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/000-default.conf

To nastavíme v tomto souboru na řádku DocumentRoot /var/www/html
Přílohy
IMG_20150429_221716.jpg

Reklama
mistr moskva
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mistr moskva » 02 kvě 2015 05:44

LuCaCZ píše:Když mu jde phpinfo(), tak php nainstalovaný má. A podle informací v něm i mysql...
Do config.php vůbec šahat nemusí, wordpress si ho nakonfiguruje sám při ninstalaci.

Já jsem si nestahoval ty jeho přiložené soubory, moje chyba.

Ale s tím configem to není správně. Já jsem si jej musel upravovat téměř vždy ručně. Řekl bych, že tady je opravdu problém s přístupovými právy.

heavyblack1: To je taková nešťastná chyba. Dáváš chmod na /war/www na místo /var/www

Ale jestli bude mašinka přístupná zvenku, zvážil bych tuhle plnou palbu oprávnění :)

Určitě potřebuješ oprávnění právě na ten soubor config - po instalaci se doporučuje toto oprávnění snížit kvůli bezpečnostní hrozbě.

heavyblack1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod heavyblack1 » 05 kvě 2015 21:11

Pokusil jsem se vyřešit problém změněním document root na DocumentRoot /var/www/wordpress ale při ukládání vypsalo mi to chybu že nemuže otevřít soubor a zapisovat do něj.
Tak jsem zastavil apache a stejně to nešlo uložit.
a ten chmod napsal jsem ho správně ale i tak to nefunguje.
Přílohy
IMG_20150505_164734.jpg

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • HDMI dotykový displej pro raspberry.
    od BigSandy » 01 led 2025 10:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    5448
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    02 led 2025 12:46
  • Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
    od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem
    3
    3700
    od L.L Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 14:39
  • Raspberry Pi 5 - raspios-bookworm - vzdalena plocha
    od L.L » 19 srp 2024 14:44 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    8
    4349
    od L.L Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 23:00
  • CMS: WordPress či něco jiného?