Zmena polarity zástrčiek

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

samael.35
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Zmena polarity zástrčiek

Příspěvekod samael.35 » 27 pro 2011 22:47

Elektro maniaci potrebujem poradiť. Bývam staršom panelovom byte kde sú staré (Al) rozvody el.káblov. Dnes sa mi zmenila polarita zásuvky v kúpelni t.j fáza je na oboch zdierkach. Nie som profesionál ale viem že k tomu dochádza ak je prerušené zemnenie (nulák) tým pádom sa uzavrie obvod. Nikde som nenašiel prerušený kábel ale kedže je to starý byt zo socíku a el. rozvody sa nemenili..... Jednoduché by bolo urobiť nové rozvody elektriny ale v dnešných časoch niet penazí.. ... Moja otázka znie: zástrčky sú od poistnej skrinky vedené paralelne dvoma vetvami, prvá vetva kuchyňa, obývák je OK, druhá vetva wc-kúpelna zásuvka nemá "nulák" dalšie zástrčky chodba-izba sú v poriadku aj ked sú parelelne poprepájané navzájom.......ako je to možné?
samael.35

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Zmena polarity zástrčiek

Příspěvekod X » 27 pro 2011 23:27

Taky nejsem profík, ale jak si můžeš stěžovat na změnu polarity u střídavého proudu, kde se mění neustále? Když se uzavře obvod (bez spotřebiče), tak dojde ke zkratu a vypadnou pojistky, v tom lepším případě. Fáze na obou zdířkách ... chceš snad fázi na zemnícím kolíku? :smile:

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 27 pro 2011 23:31

Není to možné. Buď je přerušený drát těsně před zásuvkou či v zásuvce, nebo to není spojeno paralelně. Ostatně so myslím, že wc a koupelka má svůj zásuvkový obvod - i když není zapojený na zvlášť jistič.

samael.35
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samael.35 » 27 pro 2011 23:43

Byt je dvoj izbový + kuchyňa a chodba. Ističe sú dva. Na jednom je kúpelňa,kuchyňa + wc,zástrčky a osvetlenie. Na druhom chodba,obyvák + druhá izba,zástrčky a osvetlenie. Zástrčka nefunguje v kúpelni a ako som si teraz všimol v obyváku kde mám na dvojzástrčke jedným predlžovákom tv,sat,vežu je všetko ok, na druhom predlžováku pc je fáza aj na kolíku a v pravo... Ako je to možné?
samael.35

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 27 pro 2011 23:56

Čím to měříš, nebo indikuješ?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 28 pro 2011 00:07

Mít světla a zásuvky na jednom jističi nelze už aspoň od 60-tých let tedy co pamatuju a to si myslím, že to snad nešlo ani před válkou. Vzhledem k tomu, že máš instalaci z hliníku (70-tá léta), tak kecáš, nebo se připojuješ načerno...?
A k prodlužce - máš ji blbě zapojenou. Už jsem se setkal s machry, co měli dvoudrátovou prodlužku a na ní spojený kolík a pravou zdířku jako "ochranu nulováním" - anebo ji máš ve staré rozdvojce, která otáčela fázi a nulák.

samael.35
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samael.35 » 28 pro 2011 00:17

ITCrowd načierno zapojený nie som. Rozvody sú staré ale zástrčky som vymenil všetky za nové. Na dvojzástrčke som predlžovačky použil kúpené - nie vlastnej výroby... Na zástčku v kúpelni sa pripájam ak robím čosi na chodbe kde žiadna nie je... dnes som zapol vrtačku a navrtal jednu dieru pri druhej vrtačka "skapala" pri hladaní chyby som prišiel na problém so zástrčkou ktorý opisujem v prvom príspevku. (vrtačka v iných zástrčkách funguje..)
To že v danej zástrčke je fáza všade (v ľavo ako má byť ale aj v pravo a na kolíku) som zistil klasickou skúšačkou (pero)
samael.35

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 28 pro 2011 00:44

Nepřevrtal ji kabel?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

abcd
nováček
Stav:

Příspěvekod abcd » 28 pro 2011 08:38

K prodlužovačce. To že je koupená neznamená že je v pořádku. Taky jsem jednu takovou koupil a když jsem dostal ránu z uzemňovacího kolíku a pak jsem jí rozebral, nestačil jsem se divit :evil: .

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 28 pro 2011 08:50

Doutnavkovou zkoušečkou toho moc nezjistíš.
To, že vrtačka nevrtí v zásuvce neznamená, že je přerušený nulák. Pokud totiž ve "dvoudrátové" soustavě, kde je nulový vodič současně vodičem ochranným - tj. v zásuvce je pravá dutinky spojená s kolíkem - dojde k přerušení nulového vodiče, je na kostru spotřebiče, připojeného třížilově, přivedeno přes jeho odpor fázové napětí a spotřebič je tedy životu nebezpečný. To, že tě vrtačka nezabila, je pravděpodobně dané tím, že se jedná o spotřebič s dvojitou izolací, který je připojený dvoužilovou šňůrou, tj v zástrčce není dutinka pro ochranný kolík.
Každopádně "půjčit" si nulák od jiného obvodu poměrně dost hrubě porušuje normy.
A ještě jedna terminologická poznámka: zaměňuješ dvě věci: zástrčka je ta věc na konci kabelu, která má dva kolíky a jednu dutinku, to co je na zdi a do čeho se zástrčka zastrkává, je zásuvka
Přílohy
fáze.jpg
fáze.jpg (12.92 KiB) Zobrazeno 1116 x
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Ovce
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Ovce » 28 pro 2011 09:57

osobně myslim že to nulák není, kdyby vypadl usmaží ti to elektroniku (třeba tu vrtačku) | bydlím v baráku 80 let starém než se před dvouma rokama kompletně vyměňovaly kabely tak vypadnul nulák a usmažilo to 2 pokoje ..
Naposledy upravil(a) Ovce dne 28 pro 2011 10:20, celkem upraveno 1 x.
|NB|Acer TimelineX 5830TG|DESKTOP|Intel Core i9 - 9900K, 16GB Kingstone Predator, GB RX 480,MSI 390Z ACE, Samsung 840EVO 120GB, Barracuda 3TB, SS Focus 850 Gold, Kraken X62, NZXT H500i

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 28 pro 2011 09:58

Ona se teda nezměnila polarita, to fakt u střídavého napětí nejde, ale "změnilo" se zapojení zásuvky.
Je možné že je někde studený spoj na nuláku, pokud máš na stejné větvi zapojený nějaký spotřebič, tak ti před tím odporem může zůstávat zbytkové napětí, které tam doutnavkovou zkoušečkou detekuješ.
Odpojuj ze zásuvek postupně všechno co máš doma zapnuté (i počítač :wink:) a zjisti jestli se to ztratí.
Vypínat nestačí, i ve stand-by režimu může být odběr dost velký.

To takhle kdysi přijel kolega do práce že mu blbne mrazák. Tak jsme vzali měřák a jeli jsme to prozkoumat. Ono to bylo celé divné, když jsme vypli ledničku, mrazák se rozběhl, věci jako televize nebo hodiny fungovaly pořád, ale pračka se neroztočila vůbec.
Já jsem po chvíli toho zkoumání dostal žízeň, tak jsem se šel napít z vodovodu. Stál jsem v ponožkách na dlaždicích, a jak jsem se nahnul k hubici, dostal jsem ránu přímo do zobáku. Pak se mi rozsvítilo :lol: Proti umyvadlu jsem tam naměřil přes 100 Voltů!
Podle tohohle už jsme celkem rychle našli závadu, uhnil nulák až na sloupu, kde byl ten barák připojený. Tak jsme natáhli prodlužovačku k sousedům, propojili nuláky aby se mu ta lednička neroztekla, a on šel volat na poruchy, že tam mají havárii.

Každopádně by to měl řešit elektrikář nebo aspoň někdo kdo má s elektrikou zkušenosti, a to dost rychle, protože tady může jít o život.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • FB - změna hesla
    od Hirogen » 21 čer 2024 15:16 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    4392
    od Grander Zobrazit poslední příspěvek
    21 čer 2024 17:41
  • Změna poskytovatele internetového připojení
    od Fargotroniac » 09 říj 2024 08:15 » v Sítě - hardware
    17
    7234
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    12 říj 2024 18:59
  • Zkratka na plochu - Změna obnovovací frekvence monitoru - TV (hledám)
    od jkmaxfli » 31 bře 2025 13:04 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    4
    9194
    od jkmaxfli Zobrazit poslední příspěvek
    31 bře 2025 19:19

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”