Zdravím, měl bych dotaz ohledně nové instalace Win XP. Plánuji koupit nový HDD WD5000AAKS 500GB, ale nevím jakým poměrem bych měl disk rozdělit. Zda např. 20GB systémový disk/...GB data... Pak mi není jasné jak si přenesu vybraná data z původního 200GB disku. Disky nechci používat současně, ale ten starý vyndat a po přenesení dat na nový zformátovat a používat v externím rámečku. Je potřeba nejdříve zapojit současně oba dva disky, pak na nový HDD naistalovat OS (nechci klonovat, jelikož Win XP na původním disku už stejně potřebují přeinstalovat) a pak teprve překopírovat data (filmy, mp3 atd.)? Pak teprve můžu původní disk naformátovat a vyjmout?
Může mi prosím někdo v bodech stručně popsat postup? Děkuji...
Rozdělení disku nového HDD a přenos dat
Re: Rozdělení disku nového HDD a přenos dat
Doporučuji tento postup:
1. zapojit nový disk do PC a spustit PC ze starého disku
2. rozdělit ve Windowsech nový disk a naformátovat. Nezapomenout C (pozor- Win si přiřadí jiné písmenko)označit jako aktivní!! Doporučuji malé C a zbytek je již jedno. Takže na C instaluji programy, a dokumenty ,data, fotky, atd. si ukládám na zbytek. Já používám na C cca 40GB a již mě to nestačí. Doporučuji to udělat tak, aby po všech instalací zůstalo na C volných 20 až 30GB. Je to z toho důvodu, že si klonuju C, a v případě problémů, kdykliv přeformátuju C (obnovím data ze záloh) a mát to čisté, Kdybych měl disk nerozdělený, tak by to šlo udělat také, ale zabralo by to spoustu místa a času.
3. Vypnu PC
4. odpojím starý disk
5. zapnu PC a nainstaluji na C nový systém
6. Doporučuji nainstalovat všechny programy a nastavení upravit, a udělat zálohu - klon C. Já používám Ghost.
7. Vypnout PC, připojit starý disk, zapnout PC a zkopírovat potřebná data na nový disk. Doporučuji ze starého disku adresář Windows, Probgram files, a Documents and Settings uložit na nový disk, kdyby se z toho něco hodilo. A smazal bych to až třeba po několika týdnech, až budu mít jistotu, že z toho něco náhodou nebudu potřebovat.
2. rozdělit ve Windowsech nový disk a naformátovat. Nezapomenout C (pozor- Win si přiřadí jiné písmenko)označit jako aktivní!! Doporučuji malé C a zbytek je již jedno. Takže na C instaluji programy, a dokumenty ,data, fotky, atd. si ukládám na zbytek. Já používám na C cca 40GB a již mě to nestačí. Doporučuji to udělat tak, aby po všech instalací zůstalo na C volných 20 až 30GB. Je to z toho důvodu, že si klonuju C, a v případě problémů, kdykliv přeformátuju C (obnovím data ze záloh) a mát to čisté, Kdybych měl disk nerozdělený, tak by to šlo udělat také, ale zabralo by to spoustu místa a času.
3. Vypnu PC
4. odpojím starý disk
6. Doporučuji nainstalovat všechny programy a nastavení upravit, a udělat zálohu - klon C. Já používám Ghost.
7. Vypnout PC, připojit starý disk, zapnout PC a zkopírovat potřebná data na nový disk. Doporučuji ze starého disku adresář Windows, Probgram files, a Documents and Settings uložit na nový disk, kdyby se z toho něco hodilo. A smazal bych to až třeba po několika týdnech, až budu mít jistotu, že z toho něco náhodou nebudu potřebovat.
atari píše:Doporučuji tento postup:
3. Vypnu PC
4. odpojím starý disk
A nešlo by to spíše udělat takto?
1) Připojím nový disk
2) Mrknu se do BIOSU, zda je disk připojený a zvolím první bootování z CD (tím si nejsem jistý, je možné že bootování se nastavovat nemusí)
3) Hodím do mechaniky CD s WinXP a ukončím BIOS
4) Po nabootování CD naformátuji nově připojený disk, rozdělím ho a do systémové části nechám nainstalovat WinXP
5) Restartuji
6) Zapnu PC a spustím WinXP na nově nainstalovaném disku
7) Do datové části si překopíruji data (fotky, mp3, filmy) a nainstaluji programy

9) Starý disk si zatím ponechám pro jistotu a až po čase smažu, kdyby se něco hodilo.. viz. Váš bod č. 7
Ještě prosím o vysvětlení proč bych měl do systémové části disku instalovat programy, když si právě zadělávám na problém s tím, že mi ta systémová část časem nebude stačit. Když tam zase dám zbytečně velkou rezervu např. 50GB, tak se zbytečně okrádám o místo které bych mohl využít v datové části disku ne?
A ještě mě zajímá to, jak mám přepočítat to rozdělení. Dělí se to podle procent nebo podle bajtů? Pokud by to bylo podle bajtů, tak by celková velikost disku měla být dělitelná 1024? Díky za odpověď.
Samozřejmě dle Vašeho 1 až 7 to také lze. Ale je tam nebezpečí, že se člověk uklepne a zformátuje něco jiného atd. A dále je tam nebezpečí, že instalátor to nainstaluje tak, že použije jeden boot.ini společný pro oba sytémy apod. (to si ale nejsem jistý). Takže mým postupem se těmto připadným komplikacím vyhnu. (A formátování přes Win je pohodlnější než přes bootovací DC)
Co se týče systémové části, tak to je věc vkusu. Samozřejmě je možné místo C:\Program files při instalaci různých programů volit umístění na D, ale to já nedělám a nedoporučuji.
A pokud zvolíte velkou rezervu na C třeba 50GB, tak nikde není psáno, že ji nemůžete využívat na fotky atd, do té doby, než to budete potřebovat na instalaci nových programů.
Rozdělení nepřepočítávám. Prostě tam napíšu 40GB a software si to přepočítá sám (a upraví si to na nejbližší číslo dělitelné 1024). Tím bych se nezabýval.
Co se týče systémové části, tak to je věc vkusu. Samozřejmě je možné místo C:\Program files při instalaci různých programů volit umístění na D, ale to já nedělám a nedoporučuji.
A pokud zvolíte velkou rezervu na C třeba 50GB, tak nikde není psáno, že ji nemůžete využívat na fotky atd, do té doby, než to budete potřebovat na instalaci nových programů.
Rozdělení nepřepočítávám. Prostě tam napíšu 40GB a software si to přepočítá sám (a upraví si to na nejbližší číslo dělitelné 1024). Tím bych se nezabýval.
- Manek.
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Podle mne je lepší si rozdělit disk na dvě části, systémový a na data. Velikost systémového záleží, jaký používáš OS, na XP stačí 20-30 GB, pokud máš visty, dal bych tak min.30-40 GB. Máš pravdu, že do systémového disku nemá cenu cpát data,filmy,fotky.... Pohodlnější je si disk rozdělit při instalaci, pokud chceš přesně dělit na celé GB, vynásob x 1024, např. 20GB=20480KB.
CPU:Intel Core 2 Duo E8500 3,16GHz@3,80GHz,MB:ASUS P5Q Pro,GK:Gigabyte GTX 260 OC,RAM:Corsair DHX 4GB CL4,HDD:Samsung F1 250GB+640GB,ZDROJ:Seasonic 550W SS-550JT,LCD:Samsung 22´´T220,CASE:Acutake VIPER 2 black/red,ZVUK:Asus Xonar D1,SYS:W7.
book: Acer Ferrari One 200
book: Acer Ferrari One 200
Ok, přesvědčil jste mě, že to zkusím naformátovat a rozdělit až ve Windows, akorát nevím jak. Můžete mi toto ještě prosím přiblížit? Jak se označuje disk jako aktivní?
A programy tedy nainstaluji také do systémové části disku. Děkuji.
atari píše:Samozřejmě dle Vašeho 1 až 7 to také lze. Ale je tam nebezpečí, že se člověk uklepne a zformátuje něco jiného atd. A dále je tam nebezpečí, že instalátor to nainstaluje tak, že použije jeden boot.ini společný pro oba sytémy apod. (to si ale nejsem jistý). Takže mým postupem se těmto připadným komplikacím vyhnu. (A formátování přes Win je pohodlnější než přes bootovací DC)
Systém používám WinXP a těch 20 - 30GB se mi zdá logických, ale možná přidám na 40GB. Nejaký jiný návrh pro navrhované řešení? Díky.
Manek píše:Podle mne je lepší si rozdělit disk na dvě části, systémový a na data. Velikost systémového záleží, jaký používáš OS, na XP stačí 20-30 GB, pokud máš visty, dal bych tak min.30-40 GB. Máš pravdu, že do systémového disku nemá cenu cpát data,filmy,fotky.... Pohodlnější je si disk rozdělit při instalaci, pokud chceš přesně dělit na celé GB, vynásob x 1024, např. 20GB=20480KB.
Já bych na systémový oddíl rozhodně nešel pod 30GB. Mě je 35GB málo. Jenom třeba emaily v Outlooku mi zabírají 5GB (asi to taky brzo přesunu na jiný disk), a když se to všechno sečte tak to naskáče.
(Uvedu příklad. Pokud chci zkomprimovat všechny složky v Outlooku, tak mi do koše přibude oněch 5 GB a na disku potřebuji volných dalších několi GB aby to komprimaci provedlo, jinak to hodí chybu. Kdo nepužívá Outlook, prosím nebombardovat mě at přejdu na něco jiného
)
(Uvedu příklad. Pokud chci zkomprimovat všechny složky v Outlooku, tak mi do koše přibude oněch 5 GB a na disku potřebuji volných dalších několi GB aby to komprimaci provedlo, jinak to hodí chybu. Kdo nepužívá Outlook, prosím nebombardovat mě at přejdu na něco jiného

Tak já třeba Outlook nepoužívám, ale zamotal jste mi hlavu
. Teď budu přemýšlet jakým poměrem to rozdělit
.

atari píše:Já bych na systémový oddíl rozhodně nešel pod 30GB. Mě je 35GB málo. Jenom třeba emaily v Outlooku mi zabírají 5GB (asi to taky brzo přesunu na jiný disk), a když se to všechno sečte tak to naskáče.
(Uvedu příklad. Pokud chci zkomprimovat všechny složky v Outlooku, tak mi do koše přibude oněch 5 GB a na disku potřebuji volných dalších několi GB aby to komprimaci provedlo, jinak to hodí chybu. Kdo nepužívá Outlook, prosím nebombardovat mě at přejdu na něco jiného)
Ok, přesvědčil jste mě, že to zkusím naformátovat a rozdělit až ve Windows, akorát nevím jak. Můžete mi toto ještě prosím přiblížit? Jak se označuje disk jako aktivní?
Win XP:
Tento počítač - pravé tl. myši Spravovat - Správa disků
Objeví se disky. Vpravo kliknu pravým myší a objeví se nabídka vytvořit oddíl, formátovat a taky označit oddíl jako aktivní.
Já oddíly formátuji jako primární, Můžou být max. 4 na jednom disku.
Tento počítač - pravé tl. myši Spravovat - Správa disků
Objeví se disky. Vpravo kliknu pravým myší a objeví se nabídka vytvořit oddíl, formátovat a taky označit oddíl jako aktivní.
Já oddíly formátuji jako primární, Můžou být max. 4 na jednom disku.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 3151
-
od JHH1977
Zobrazit poslední příspěvek
02 bře 2025 19:45
-
- 7
- 4152
-
od petr22
18 srp 2024 10:25
-
-
Co jako první udělat přenos tel čísla nebo aktivaci sim
od p3v4x » 04 říj 2024 15:26 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 1
- 3220
-
od Zivan
04 říj 2024 15:55
-
-
-
Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě - 12
- 4768
-
od petr22
27 pro 2024 12:29
-
-
- 2
- 1848
-
od thetommys