Vadný HDD - 1TB?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Knightey-
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod Knightey- » 29 pro 2019 17:16

Včera jsem rešil problém s jedním HDD (1TB od Seagatu), kdy zničeho nic jsem ho přestal vidět. Bylo to po vytváření USB bootovacího s HirensBootem, kdy došlo k chybě. Ve správci disků jsem ho viděl jako RAW. Pomoci TestDisku se mi podařila obnovit Partion tabulka a disk opět je vidět a chodí. Nicméně jsem se začal o něj zajímat. Zde posílám vypísy ze SMARTu z HD Tune a CrystalDiskInfa. Také testy rychlosti. Zapis je hodně tragicky kolem 5MB/s - měl by bát kolem 80-100MB/s. Zapis není nejhorší ale také není stabilní. Setkal jste se s tím někdo, má smysl se pokoušet nechat opravit ty sektory přes chkdsk /r /f? Ještě zkusím vyměnit SATA kabel - jestli náhodou není nějaký vadný.
Budu rád za jakoukoliv radu - nerad bych přišel o data
20191229_HDD_1TB.PNG

20191229_HDD_1TB_Smart.PNG

20191229_HDD_1TB_read test.PNG

20191229_HDD_1TB_read write test.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5309
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod RIKI22 » 29 pro 2019 17:21

Kúp si nový disk a nie Barracudu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43161
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2019 18:11

Jestli nechces prijit o data, musis zalohovat.

Disk ti muze umrit tak, ze najednou chcipne a uz se nezapne nebo ho neuvidi radic
a mas po datech.

Dokonce si troufnu tvrdit ze pripadu, kdy se jako prvni objevi par vadnych sektoru je
naprosta mensina, takze mas jeste stesti ze vidis dopredu problem.

Uz ted ale nemusi jit nejaka data prekopirovat, takze ted HNED prekopiruj vse o co
nechces prijit na jiny disk.

Tenhle problem skutecne nevyresi jiny kabel, a tech 2000 (!!!) spusteni disku take disku
neudelalo zrovna dobre - jestli chces aby disk dlouho vydrzel nech ho bezet nonstop.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7006
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod faraon » 29 pro 2019 18:14

Jednoterabajtové Barracudy byly vyhlášený šrot, odcházely ve velkém a často bez výstrahy. Ale na druhou stranu, řádku let jsem měl v počítači disk právě z jedné z nejporuchovějších řad, a bez jediného problému.

Takže v první řadě zapřemýšlej nad zálohováním tvých dat, protože čím víc kopií existuje, tím větší je šance že o všechny nepřijdeš!
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972

Knightey-
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod Knightey- » 29 pro 2019 18:14

Určitě to hned udělám. Vypátral jsem, že jedna z chyb je možnost SATA kabelu. Po jeho prozkoumání jsem našel na jednom PINu oxidaci (měděnku). Takže jsem vyhrabal novy SATA kabel a jdu to testnout vyměnit.

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5309
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod RIKI22 » 29 pro 2019 18:17

Sata kábel Ti mohol spôsobovať chybu C7, čo nie je až taký problém.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43161
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2019 18:18

Kabel nevyresi ty sektory na disku, ty vyresi jedine novy disk.

Knightey-
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod Knightey- » 29 pro 2019 18:19

A jak to, že chyba C7 neni v CrystalDiskInfu a HD Tune Pro ne?
Zase v CrystalDiskInfu je C6 chyba ale ta v HD Tune Pro není. To mi trošku nejde do hlavy. A dává pochybnosti nad údaji z těchto dvou vyhlášených prográmků.

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5309
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod RIKI22 » 29 pro 2019 18:20

V HD Tune máš upozornenie C7 a počet chýb.Nerieš teraz C7.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43161
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2019 20:32

Ach jo.

Ten disk prokazatelne ZTRACI DATA a ty se ptas, jestli nahodou neni vadny....

Co myslis, ze zpusobilo ze disk prestal byt videt ?

Pokud se podivas na ty hodnoty v programech, tak uvidis ze se pocet chyb zvysuje
a to jen za tu chvilku co jsi pustil oba programy.

Ten disk je KO a nejspis uz i s casti dat !

Opakuji - 2000x roztoceni disku je mechanicke opotrebeni odpovidajici desitkam tisic
hodin provozu, to se na stavu disku musi projevit.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43161
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2019 21:36

Hodnota C5 musi byt samozrejmne 0, protoze jinak to znamena necitelne sektory na disku.

C5 se da snizit pouze tak, ze se ty sektory stanou citelne (aka zazrak) nebo budou premapovany
a vyrazeny z pouziti.

C5 vetsi nez 0 = vadny disk. Muze byt ve vadnem stavu klidne i roky a nebude to vadit nebo muze byt
do par minut po nem. Zalezi na tom, jestli se ta hodnota zvysuje a to same pocet premapovanych sektoru.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 29 pro 2019 22:31, celkem upraveno 1 x.

Knightey-
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž

Re: Vadný HDD - 1TB?

Příspěvekod Knightey- » 29 pro 2019 22:31

petr22 píše:Ach jo.

Ten disk prokazatelne ZTRACI DATA a ty se ptas, jestli nahodou neni vadny....

Co myslis, ze zpusobilo ze disk prestal byt videt ?

Pokud se podivas na ty hodnoty v programech, tak uvidis ze se pocet chyb zvysuje
a to jen za tu chvilku co jsi pustil oba programy.

Ten disk je KO a nejspis uz i s casti dat !

Opakuji - 2000x roztoceni disku je mechanicke opotrebeni odpovidajici desitkam tisic
hodin provozu, to se na stavu disku musi projevit.


Proč? Přisuzoval jsem to blbnutím s tím BOOT USB. Prostě mi přislo divné, že v jeden čas se to stalo najendou.

Hodnoty se nezvětšují. Je to jen rozdílné info od rozdílných programů - proto naražím na jejich důvěryhodnost.
Dle mého 2000x roztočení disku není vůbec nic.
Mám v tom PC další disk, který je 500GB od Hitachi a ten má téměř 5800x zapnutí a 21200 hodin a bez problémů.

Vyměnil jsem SATA kabel, ani po odstranění oxidace, to nepomohlo. Po jeho výměně začal disk fungovat mnohem lépe.
Viz přiložené fotky. Kde je vidět mnohonásobně lepší rychlost čtení a zápisu.

20191229_HDD_1TB_new SATA.PNG

20191229_HDD_1TB_read test_new SATA kabel.PNG

20191229_HDD_1TB_Smart_new SATA.PNG

20191229_HDD_1TB_read write test_new SATA.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Vadný disk
    od N0váček » včera, 17:31 » v Vše ostatní (hw)
    8
    192
    od petr22
    včera, 20:58
  • Vadný HDD nebo SSD
    od 0roshimaru » 17 úno 2020 12:02 » v Problémy s hardwarem
    3
    374
    od ITCrowd
    17 úno 2020 12:14
  • Vadný disk?
    od Bermiin » 13 led 2020 18:23 » v Problémy s hardwarem
    22
    907
    od Bermiin
    15 led 2020 20:40
  • vadný monitor - je to na reklamaci ?
    od Adam339 » 20 bře 2020 03:25 » v Problémy s hardwarem
    13
    1322
    od Santo
    20 bře 2020 17:36
  • Čekání na mezipaměť, procesor na 100%, vadný hdd?
    od xdobia09 » 23 dub 2020 23:37 » v Problémy s hardwarem
    22
    698
    od RIKI22
    26 dub 2020 13:23

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti