CPU teplota skáče

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
NiZe269
Level 2
Level 2
Příspěvky: 167
Registrován: květen 16
Pohlaví: Muž

CPU teplota skáče

Příspěvekod NiZe269 » 27 čer 2020 13:21

Zdravím. Všimnul jsem si že moje pc v idlu v programu HWMonitor jumpuje z 43° na 53° třeba během 3-4 sekund a pak to je během třeba 2 sekund zpět na 43 a takto se to stále a stále opakuje. Při hrách je teplota okolo 65°-66°

A tak bych se rád zeptal co znamenají tyto jumpy a zároven bych se rád zeptal jaké jsou normální teploty Ryzen 9 3900x v idlu a v zátěži děkuji.

CPU: Ryzen 9 3900x
Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4
MB: Asus Prime X570-P
Case: Be quiet! Pure Base 500DX



Reklama
Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 27641
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Martab » 27 čer 2020 13:26

Skoky jsou u Ryzenů normální, tvé teploty také odpovídají.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
NiZe269
Level 2
Level 2
Příspěvky: 167
Registrován: květen 16
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod NiZe269 » 27 čer 2020 13:31

Děkuji moc. Pc je 3 dny staré tak jsem se lekl o co se jedná. Netaktoval jsem nic a s pc jsem taky nic nedělal. Jediné co mě napadlo tak že bych změnil možnost napájení. Jelikož tam je dost plánů pro Ryzen ale nevim jaký z nich je nejlepší. Momentálně používám Balanced pro Ryzeny

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 27641
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Martab » 27 čer 2020 13:44

Jo, Balanced je v pohodě.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
bindex
Level 1
Level 1
Příspěvky: 68
Registrován: září 13
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod bindex » 27 čer 2020 14:24

Přidám se do diskuze

Také mám nový pc:
CPU: Ryzen 5 3600
MB: ASUS PRIME X570-P
Cooler: SilentiumPC Grandis 3
Case: Be quiet! Pure Base 500

A mám to tedy dost stejné. Teploty CPU v Idle 40-65°C, ve hře jsem měl něco kolem 76°C.. Tím vlastně skáče i frekvence z 3,6 až na 4,2 GHz a Voltage 0,9V až 1,4V..

Koukal jsem na nějaké video, kde nastavuje frekvenci na 4,2 GHz a voltage na 1,35V manuálně a zapne OC Tuner, docela mu to pomohlo..

Je prostě otravné furt poslouchat větrák, jak zrychluje a zpomaluje..

Je to tedy normální?

Uživatelský avatar
Mr. Incognito
Level 1
Level 1
Příspěvky: 61
Registrován: červen 20
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Mr. Incognito » 27 čer 2020 14:52

V idle 40°C? To je docela dost. Ale možná to u AMD je normální, nevím.

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 570
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod sim20 » 27 čer 2020 14:59

Teploty jsou normální. Já mám na 3700x s Noctua NH-U12A v idle mezi 40-58°C.

Ryzeny boostují při zátěži agresivněji než Intel. Dokonce to boostování můžou způsobit některé monitorovací programy, které procesor vyhodnotí jako zátěž. Nejlépe měří Ryzen Master, ten to nedělá.

Já to vyřešil nastavením ventilátoru tak, aby zrychloval až nad hranicí, kam to v idle skáče (kolem 62°C).

Filius
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: duben 20
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Filius » 27 čer 2020 15:59

Jak píše i sim20, ty frekvence jsou dravější a skokové oproti Intelu.

Sám jsem se tomu divil a prolézal jsem kvůli tomu různá fóra a diskuze a dle jejich vyjádření programy jako HWMonitor, CPU-Z, ASUS Al suit a pod. řekněme "šťouchají do jader" a tím je probouzí/boostují.
Na druhou stranu právě AMD Ryzen Master by to neměl dělat a hodnoty které ukazuje by měli být přesnější.

Mě v Idle CPU jede tak 0.8-2 GHz a teploty 35-38°C dle AMD RM, což myslím, že je fajn a popřípadě by jsi šlo více pohrát s křivkami chlazení.

Potažmo se dá upravit pár věci V BIOSU viz. témata zde na fóru:
viewtopic.php?p=1655647#p1655647
viewtopic.php?p=1684745#p1684745
Ryzen 3700X / NH-D15 / Patriot Viper 4 Blackout 2x8GB 3600 CL17 / ASUS Crosshair VIII Hero / RTX2070S Phantom GS, 970 Evo 500 / Premier Pro SP900 256 / WD 1T R1/ Seasonic Focus GX 750 / FD Meshifty C Dark TG + 4xNF-F12

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 17840
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod xbs » 27 čer 2020 16:53

na setupu níže 43C...

Acey
Level 1
Level 1
Příspěvky: 65
Registrován: leden 16
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Acey » 27 čer 2020 18:46

bindex píše:Přidám se do diskuze

Také mám nový pc:
CPU: Ryzen 5 3600
MB: ASUS PRIME X570-P
Cooler: SilentiumPC Grandis 3
Case: Be quiet! Pure Base 500

A mám to tedy dost stejné. Teploty CPU v Idle 40-65°C, ve hře jsem měl něco kolem 76°C.. Tím vlastně skáče i frekvence z 3,6 až na 4,2 GHz a Voltage 0,9V až 1,4V..

Koukal jsem na nějaké video, kde nastavuje frekvenci na 4,2 GHz a voltage na 1,35V manuálně a zapne OC Tuner, docela mu to pomohlo..

Je prostě otravné furt poslouchat větrák, jak zrychluje a zpomaluje..

Je to tedy normální?


To jsou už docela vysoké teploty, zvláštně s tvým setupem.

Uživatelský avatar
Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7950
Registrován: říjen 06
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Rewqa » 27 čer 2020 18:49

No taky sem se divil, že mi to tak skáče, tak dobře že je to normální.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | MSI GTX 1060 6GB Camo Squad | 16GB Crucial DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

Uživatelský avatar
Prophet
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1174
Registrován: říjen 14
Bydliště: 127.0.0.1
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Prophet » 27 čer 2020 19:19

bindex: V idle bys neměl mít 3,6 GHz ale 2,2 GHz. Nastav si v režimu napájení minimální zátěž CPU na 1% a maximální na 100%.
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (Arctic Freezer 34)
GPU:Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6
RAM: Kingston HyperX Fury 2x8GB 3200MHz
MB: MSI B450-A PRO
Zdroj: Seasonic S12II 620W
Case:SilentiumPC Regnum RG4


Proč nepoužívat WiFi na hry


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Při hrání skáče ping na vysoké hodnoty
    od AdAmEk77 » 05 kvě 2020 18:41 » v Vše ostatní (inet)
    1
    192
    od ITCrowd
    05 kvě 2020 19:24
  • teplota cpu
    od hybaa » dnes, 03:58 » v Problémy s hardwarem
    16
    248
    od Michael850
    před 52 minutami
  • Teplota SSD
    od v4cl4v » 15 pro 2019 10:51 » v Problémy s hardwarem
    10
    688
    od gogo1963
    29 pro 2019 11:50
  • Teplota GPU
    od Terytory » 28 pro 2019 03:04 » v Problémy s hardwarem
    6
    420
    od Azmir
    28 pro 2019 17:18
  • Teplota cpu
    od shockwave » 10 dub 2020 20:14 » v Problémy s hardwarem
    1
    236
    od xbs
    10 dub 2020 21:39

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], laslo66 a 13 hostů