nastavení biosu

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

matesfox
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 332
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Nespecifikováno

nastavení biosu

Příspěvekod matesfox » 25 lis 2021 19:54

Ahoj,mám problém s nastavením biosu. mám NVME dsik +2x ssd +2x hdd a strašně dlouho trvá než windows(11) naběhne je nainstalovan na tom NVME disku a potřeboval byh vědět jak nastavit bios,je tam staršně moc kolonek a samé "Raid" nebo "AHCI" apod a nevím co mám povolit a naopak zakázat. zakladní deska je asus asus rog b450-f gaming . děkuji

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod ITCrowd » 25 lis 2021 20:15

No, jestli jsi ty wokna instaloval se všemi disky, tak je klidně možné, že zavaděč bude na HDD. To lze zjistit tak, že všechny disky, kromě toho nvme odpojíš a zkusíš nabootovat.
Jinak W11 musí mít uefi (pokud se nepletu), takže by mělo být nastaveno správně.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

matesfox
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 332
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: nastavení biosu

Příspěvekod matesfox » 18 pro 2021 11:31

Ahoj,tak pořád mám stejný problém. někdy mi to nechce nabootovat a musím restartovat pc,také se mi zda že to dlouho bootuje. win11,nainstaloval jsem ho na nvme m.2 disk a všechny ostatní disky jsem odpojil aby instalace proběhla přímo na nvme, byl by tu někdo kdo by mi to pomohl nastavit v biosu třeba přes videohovor?,klidně zaplatím :)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48766
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod petr22 » 18 pro 2021 11:38

Co to znamena "strasne dlouuho" ? Pokud se stahuji data ze site, muze byt start klidne v ramci minut.

Co se tyce rezimu radice, tak AHCI je spravne.

Udelej nejaky test rychlosti zapisu toho SSD, jake ukaze hodnoty.

matesfox
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 332
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: nastavení biosu

Příspěvekod matesfox » 18 pro 2021 13:11

Co stím má společného síť ?
udělal sem test disku a vyšlo to takhle : Read : 1825,33 MB/s write: 475,29 MB/s .
když sem měl win 10 na ssd disku sata tak bylo bootovani během pár vteřin(tak jak jsem od ssd očekával) a teDˇkdyž to mám na m2 tak to někdy ani nenabootuje musím pc restartovat a pak to naběhne.. proto chci řešit bios,několikrát sem podle návodu do něj hrabal ale výsledek vždy stejný

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48766
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod petr22 » 18 pro 2021 13:33

Ma to s tim spolecneho to, ze pokud se neco stahuje ze site, tak to nenabootuje driv, nez se to stahne.
Nase pocitace pri kazdem startu stahuji pat desitek MB ze serveru a uzivatel se nemuze prihlasit driv, nez
se tak stane a muze mit jakekoliv SSD.

Da se to overit tak, ze se pocitac odpoji od site - pokud i bez site bude rychlost stejna tak je mozne vliv site vyloucit.

Kdyz se odpoji vsechny dalsi disky ze zakladni desky je rychlost stejna?

Je neco v dalsich PCI-E slotech krome graficke karty? Ten M.2 slot nejspis bude sdilet linky bud se SATA portem nebo PCI-E slotem.

matesfox
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 332
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: nastavení biosu

Příspěvekod matesfox » 18 pro 2021 13:40

jenom graficka karta a podtím je M.2 slot.nic víc . odpojovat disky jsem nezkoušel . jen vím že sem nějak nastavil bios a nyní mám bootovani na "windows manager" jako first.. protoež když dam first na nvme tak nenabotuje nic a píše mí restart

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2021 13:51

Co máš za desku? Přesný typ a výrobce?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48766
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod petr22 » 18 pro 2021 13:57

"nyní mám bootovani na "windows manager" jako first."

To je spravne.

Deska: https://rog.asus.com/cz/motherboards/ro ... ing-model/

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod ITCrowd » 18 pro 2021 14:10

SATA Configuration:
Položka SATA Port Enable (enabled)
SATA mode (AHCI)
NVMe RAID mode (Disabled)
Smart Self Test - vyzkoušej, testuje smart během POSTu, můžeš zkusit na (off), pokud se nezrychlí, dej zpět (on)
Onboard devices configuration:
M.2_1 Control (Auto) - nebudeš moci využít sata porty 5a6.

Tohle by mělo stačit.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48766
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: nastavení biosu

Příspěvekod petr22 » 18 pro 2021 14:19

"M.2_1 Control (Auto) - nebudeš moci využít sata porty 5a6."

Nemas neco v techto SATA portech zapojeno?

matesfox
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 332
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: nastavení biosu

Příspěvekod matesfox » 18 pro 2021 14:23

1) Udělal jsem co napsal ITCrowd : vypl smart test a dal nvme disabled ostatní jsem měl jak napsal.
petr22: ano mám 2x ssd 2xhdd 1x mechanika -jede mi vše a nyní to nabootovalo asi za 5 vteřin
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) matesfox dne 18 pro 2021 14:36, celkem upraveno 1 x.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Regualce otáček v biosu
    od dejvos1999 » 22 lis 2021 20:10 » v Taktování a další úpravy PC
    0
    177
    od dejvos1999
    22 lis 2021 20:10
  • V biosu nejde nastavit XMP
    od Cink » 12 pro 2021 10:48 » v Problémy s hardwarem
    0
    153
    od Cink
    12 pro 2021 10:48
  • SSD není vidět v BIOSu
    od steph.anie3312 » 02 říj 2021 11:24 » v Problémy s hardwarem
    5
    364
    od petr22
    03 říj 2021 08:06
  • M2 SSD jde vidět v biosu, ale ne ve windowsech
    od Darebak1 » 17 črc 2021 19:30 » v Problémy s hardwarem
    3
    378
    od gogo1963
    18 črc 2021 08:46
  • Nejde Flash biosu.
    od liborek » 21 bře 2021 12:15 » v Problémy s hardwarem
    21
    1131
    od flacek
    23 bře 2021 18:04

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů