Zdravíčko,
Potřeboval bych pánové nějakou radu ohledně mého problému s počítačem který mě zlobí už asi přes rok. Jedná se o to že při vysoké a delší zátěži grafické karty (GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC PRO 8G (rev. 1.0) se mi jednou za čas stane, že se mi sami od sebe vypnou oba monitory najednou (27" ASUS VG279QM Gaming HDR (144Hz), přičemž teploty GPU nepřesahují 80°C ale počítač jede dál a grafická karta se dál točí. Četl jsem že u tohoto modelu GPU je v normě klidně 85°C možná víc, nevím... Tak mě napadá jestli není špatný zdroj (Fractal Design Ion+ 760W Platinum) nebo jestli není špatný nějaký kondenzátor nebo jiná součástka na grafické kartě či tak něco podobného? Nevyznám se co a co dělá, pardon.
Budu vděčný za každou radu čím by to mohlo být nebo jestli se vůbec jedná o problém. Pro jistotu pod text vypisuji kompletní sestavu mého PC.
Corsair 275R Carbide Series Tempered Glass Black
Fractal Design Ion+ 760W Platinum
GIGABYTE Z490 GAMING X AX
Intel Core i7-10700K
SilentiumPC Navis RGB 280 AiO
2x Patriot Viper Steel 16GB KIT DDR4 4400Mhz CL19 (32GB)
GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Samsung 970 EVO 500GB
Seagate BarraCuda 2TB
Galli.
Při vysoké zátěži GPU se vypínají monitory.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
-
- Level 2
- Pohlaví:
Re: Při vysoké zátěži GPU se vypínají monitory.
Tak nejdřív tě sjedu za to, že problém hodláš řešit až po roce. To i když by sis nedej bože zlomil nohu tak k doktorovi taky půjdeš až po kdo ví jak dlouhý prodlevě??
Jako první mě napadl zdroj. Wattáž by měla být víc než dostatečná a dle mých informací by zdroj měl být co se týče jeho kvality v pohodě. Teploty, co uvádíš, jsou doufám v zátěži (např. nějaký benchmark). Pokud ano, je to zcela v normě. Jinak je to hodně špatně.
Ale i přes to, že si myslím, že původ problému je ve zdroji, bych nejdřív grafickou kartu pro jistotu otestoval v jiném pc a pak se zaměřil na zdroj.
Dodatečně přidáno po 3 minutách 18 vteřinách:
Když jde pc do zátěže, tak vydává zdroj neobvyklý hluk nebo zvuky? (pískání, cvakání, hučení...)? Nevychází ze zdroje neobvyklej zápach, jako když se přehřívá elektronika? Točí se vůbec větrák ve zdroji, když je pc v zátěži?
Jako první mě napadl zdroj. Wattáž by měla být víc než dostatečná a dle mých informací by zdroj měl být co se týče jeho kvality v pohodě. Teploty, co uvádíš, jsou doufám v zátěži (např. nějaký benchmark). Pokud ano, je to zcela v normě. Jinak je to hodně špatně.
Ale i přes to, že si myslím, že původ problému je ve zdroji, bych nejdřív grafickou kartu pro jistotu otestoval v jiném pc a pak se zaměřil na zdroj.
Když jde pc do zátěže, tak vydává zdroj neobvyklý hluk nebo zvuky? (pískání, cvakání, hučení...)? Nevychází ze zdroje neobvyklej zápach, jako když se přehřívá elektronika? Točí se vůbec větrák ve zdroji, když je pc v zátěži?
-
- nováček
- Pohlaví:
A když se ti to stalo zkusil jsi restartovat grafický adaptér? ctrl+win+shift+B ?
Ladil jsi nějak kartu, např. v MSI Afterburneru?
Zkusil jsi odinstalovat GPU ovladače přes DDU?
Testoval jsi v zátěži nějakým benchmarkem? např Heaven https://benchmark.unigine.com/heaven
Testoval jsi v zátěži nějakým benchmarkem? např Heaven https://benchmark.unigine.com/heaven
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Kminek píše:Tak nejdřív tě sjedu za to, že problém hodláš řešit až po roce. To i když by sis nedej bože zlomil nohu tak k doktorovi taky půjdeš až po kdo ví jak dlouhý prodlevě??
Děkuji za to že si mě sjel... Ne beru to, jde o to že člověk má na práci důležitější věci a za ten rok a něco se mi tohle stalo tak 3x a počítač jede každý den. Proto jsem tomu nevěnoval tolik pozornosti ale když už se mi to stalo včera tak jsem si řekl že se raději zeptám o co kráčí, sorry.
Jinak ano, teploty GPU jsou v zátěži jak v programech různých benchmarků tak ve hrách jako takových. Ze zdroje nevychází žádné zvuky ani pískání, větráček v něm se točí a nějaký zápach už vůbec ne. Přijde mi vše v pořádku když to "lajcky" napíšu. Problém je že GPU nemám momentálně kde vyzkoušet, tak se pokusím to nějak udělat. Díky za odpověď.
Dodatečně přidáno po 3 minutách 24 vteřinách:
TechShowGamer píše:A když se ti to stalo zkusil jsi restartovat grafický adaptér? ctrl+win+shift+B ?
Kartu jsem nijak neladil, do tohohle se nešťourám a proto raději vše nechávám v původních nastavení a vyhýbám se i jakémukoliv taktování atd. Zkoušel jsem přeinstalovat grafické ovladače ale potom jsem zkoušel přeinstalovat vyloženě Win 11 a po přeinstalaci která proběhla v dubnu tohoto roku se mi tento problém objevil právě teď po prvé, proto jsem sem napsal. Testoval jsem snad ve dvou nějakých prográmkách co se benchmarku týče a nikdy se mi to během testování nestalo, což je o to zvláštnější. Zkoušel jsem i pustit nějaký náročnější hry na maximální detaily, odemknout FPS aby GPU ždímala co nejvíc výkonu a i přesto že tak jela klidně X minut v kuse, v teplotách 75-79°C, nikdy se mi monitory nevypnuli. Dík za odpověď.
Pokusím se někde splašit u známých druhý počítač a proházet grafickou kartu a zdroj a uvidíme... Nic jiného mi nezbývá.
Dodatečně přidáno po 39 minutách 30 vteřinách:
Ještě mě napadlo... Že by mohla být v PC skříni špatná "Airflow"? Že by třeba opravdu došlo k nějakému přehřátí něčeho ale nevím, těžko říct.
-
- nováček
- Pohlaví:
...pár minut v kuse... není žádné testování.
Ano, může to být problém s airflow, jako i desítky jiných věcí. Chce to systematicky vylučovat
Ano, může to být problém s airflow, jako i desítky jiných věcí. Chce to systematicky vylučovat
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Jsou oba monitory pripojene pres DisplayPort, kabelem co byl v cene monitoru?
Presne tohle vypinani monitoru u DP vyresila vymena kabelu.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
TechShowGamer píše:...pár minut v kuse... není žádné testování.
Tak těch pár minut je myšleno 20-45 minut. Nechtěl jsem to zase nechat takhle běžet několik hodin.
Dodatečně přidáno po 4 minutách 19 vteřinách:
petr22 píše:Jsou oba monitory pripojene pres DisplayPort, kabelem co byl v cene monitoru?
Oba monitory jsou připojený přes DisplayPort, ano jsou připojeny kabely z krabic od monitorů. Vlastně vše co mám kde připojeno je originální z původních balení daných produktů. Možná bych mohl vyzkoušet nechat běžet jen jeden monitor a začít tu vylučovací metodu od nejsnadnějšího. Škoda jen že se mi to fakt vždy stalo jen během hraní her, hlavně při hraní PUBG a The Isle. U ničeho jiného jsem si toho nevšiml.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Podivej se jeste do Prohlizece udalosti, jestli tam v tu chvili kdy se to stalo neni zaznam o restartu ovladace GPU.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
petr22 píše:Podivej se jeste do Prohlizece udalosti, jestli tam v tu chvili kdy se to stalo neni zaznam o restartu ovladace GPU.
Hele nic z GPU tu nemám ale je tu pár chyb, ovšem nevím co a co znamená. V tomhle jsem úplně mimo tak mě nezlynčuj. Mám tu... Kritickou chybu něco s Kernel-Power, nemám ponětí o co jde ale sedí to k tomu času kdy se to včera stalo. Jestli mohu zjistit víc, stačí mi dát radu kde a co hledat.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Kernel Power a chyba 41? Vzdy kdyz jsem tuto chybu videl u nas, byl bud vadny zdroj, nebo procesor.
Chtelo by to vyzkouset jiny zdroj. Znackovy a kvalitni.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
petr22 píše:Kernel Power a chyba 41? Vzdy kdyz jsem tuto chybu videl u nas, byl bud vadny zdroj, nebo procesor.
41...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2063
-
od petr22
27 dub 2024 07:37