Odkaz na předchozí diskuzi: https://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=97&t=203542
Popíšu problém. Podařilo se mi nainstalovat Debian a vše se zdálo v pořádku. Při spouštění systému na mě vyskočil GRUB a ptal se, jaký systém chci spustit. Zvolil jsem Debian a vše vypadalo v pořádku. Potom jsem spustil Windows, z volného místa, které jsem nechal při rozdělování disků jsem si vytvořil oddíl NTFS pro data, která jsem ze zálohy nahrál zpět. Notebook jsem vypnul a šel se věnovat jiným věcem. Večer jsem k němu znovu přišel s tím, že si pohraji v linuxu a vyskočila na mě chyba, viz. foto.
Znovu jsem se tedy pustil do instalace Debianu, tentokrát už jsem si disk nerozděloval ručně, ale nechal ho rozdělit automaticky při instalaci. Po instalaci se opět GRUB ptal jaký systém chci, zvolil jsem Debian a po spuštění jsem si přes utilitku GParted zmenšil oddíl ext4 a vytvořil si NTFS pro Windows. Opět jsem si spustil Windows, v něm si dal zpátky data ze zálohy. Restartuju, v GRUB volím Debian a opět stejná chyba.
Na stolním PC mi to funguje, jen s rozdílem, že v něm mám jen jeden HDD a na něm jsou nainstalované oba systémy.
U sebe to ale nechci, protože mám jen 256 GB SSD a zatím chci Linux jen na nějaké hrátky a Windows pro mě je a ještě dlouhou dobu bude prioritou.
Předem díkes

EDIT: Ještě upřesním, že jsem zvolil instalaci do jednoho oddílu (jak je doporučené pro začátečníky) a nekomplikoval to oddělením složky /home na jiný oddíl. V ručním i automatickém rozdělení jsem měl tedy 3 oddíly - 1. EFI, 2. ext4, 3. swap.