Mám v plánu na PC na, kteríém je Windows 7, nahodit Ubuntu 10.10 - vše v 32 bitech, do dual-bootu, asi s GUBem.
Ale o co de. De mi o to, že na NTBK (Aspire 5738ZG) jsou kriticky důležitá data, která není kam zazálohovat, a proto se celkem bojím přerozdělování disku, které s Instalací ubuntu souvisí.
Zatím mám rozděleno takto
sda1 - bootovaci, primarni oddil - 100MB (to je ten win7 bootovaci oddil)
sda2 - oddi s vlastni instalaci win7 - ntfs cca 80GB
sda3 - oddil s daty - 150 gb - ntfs
instaloval bych jak se říkal Ubuntu 10.10 a ono přerozdělení bych nechal na instalátoru, pro ubuntu bych tím táhlem co je v instalaci ukrojil cca 25 GB. Ale dotazy - z ktere partition instalátor ten prostor ukroji? Nepoškodí se mi data na zbývajících oddilech po formatu one nove ext4 partition? Vytvori se SWAP? Pokud ano kde a jak velky? (nechci ho nastavovat manualne v instalaci). Jak bude vypadat ta struktura oddilů po instalaci? Co udělat, abych se vyhnul problémům? Atd atd.........poraďte.....četl sem návod na české i ofic. ubuntu WIKI, takže odtud informace mám, ale od vás se toho dovím eště víc...... diky
Plánuji instalaci Ubuntu 10.10
Plánuji instalaci Ubuntu 10.10
„Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.“
- tohle napsal do usenetové diskuse Linus Torvalds dne 17. září 1991
NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux
NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux
Re: Plánuji instalaci Ubuntu 10.10
Když si defragmentuješ disk s daty, nemusíš se bát. Potom ukroj tu část (já dal 20GB) a to je všechno. Potom budeš mít při zapínání v nabídce linux, linux recovery, memtest a win 7.
jeste bych mel dotaz.
chci si rozdelit i disk na jednotlive pripojne body
na /home si dat oddil HOME
na / si dat oddil ROOT
a swap....
muzu tyhle oddily dat jako logicke na extended partition? nebude to linuxu vadit?
vím že u windowsů bylo třeba aby byli na primárním oddíle
chci si rozdelit i disk na jednotlive pripojne body
na /home si dat oddil HOME
na / si dat oddil ROOT
a swap....
muzu tyhle oddily dat jako logicke na extended partition? nebude to linuxu vadit?
vím že u windowsů bylo třeba aby byli na primárním oddíle
„Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.“
- 34regulus
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud vím, tak je možno naistalovat Linux i na FAT (16/)32 i na NTFS a to třeba i do zvláštního souboru.
Já to ale nikdy tak nedělal, takže jak na to se budeš muset zeptat někoho jiného!
Prý to sice Tučnáky hodně zpomaluje, možnost to je
Myslím , že swap ani nebudeš potřebovat!
Já to ale nikdy tak nedělal, takže jak na to se budeš muset zeptat někoho jiného!

Myslím , že swap ani nebudeš potřebovat!

[Sejdeme se v nekonečnu! :-)
budu instalovat na klasický ext4 systém souborů....ale ne do primárního, nýbrž do extended / logickýho oddílu....a tam by výkonnostní rozdíl být neměl...jde jen o to, esli to te jako takový
prosim vas takovej dotaz MIMO)) Proc UBUNTU (linux), kdyz je nainstalovana Windows 7 ?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 8820
-
od kellne
Zobrazit poslední příspěvek
02 kvě 2025 20:59
-
-
Windows 11 update blokuje instalaci driverů. Příloha(y)
od kellne » 09 dub 2025 17:45 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 4321
-
od MonikaVavrova
Zobrazit poslední příspěvek
11 dub 2025 11:07
-
Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”