Zdravim,
před časem jsem tu řešil sestavu kolem APU kaveri. Vyšlo z toho, že sestava s dedikovanou GPU by při stejné ceně mohla být výkonnější. Nicméně, narazil jsem na desku, která alespoň podle popisku velmi podporuje APU čipy, takže by v tom mohl být velký potenciál oproti dedikované kartě a slabšímu, i když stále výkonnému, CPU. Vytvořil jsem si tedy dva seznamy, jeden postavený na APU a druhý na dedikované kartě. Strop je 11,5k a teď bych jenom rád věděl, co se ještě dá vylepšit, nebo jestli se chystá nějaká novinka, která by posunula jazýček vah k té či oné sestavě. Například jsem něco zaslechl o speciálním AMD kitu, ve kterém je APU+RAM+deska, které mají mít ty nejlepší synergie a mají mít zvýhodněnou cenu oproti případům, kdy se tyto součásti kupují zvlášť. Prý se to má objevit na našich trzích v řádu několika týdnů. Zde jsou tedy navržené seznamy a předem děkuji za radu.
APU: http://www.czc.cz/ek89eac9aej5c9g8jm7h5r9tk7/seznam
GPU: http://www.czc.cz/bh6fl3nkc6jpcbun0qao2h9tfa/seznam
2 sestavy za 11k - iGPU vs GPU
- proofer
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: 2 sestavy za 11k - iGPU vs GPU
Disk vyměn za tento: http://www.czc.cz/seagate-barracuda-720 ... 89/produkt
Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8
Aha, zrovna si k tomu něco čtu a jsou prý dokonce tišší. Díkes!
Já bych to určitě stavěl na CPU + dedikovaná karta. Jednoduše prostě do CPU nenarveš nic tak výkonného, jako když to osadíš na samostatné PCB. Ani bych to nestavěl na CPU od AMD, když Intel podá stejný výkon a v budoucnu to jen prohodíš za i5 a jede se dál několik let, bez výměny desky. NAXN bych nepoužíval, není to "pravý" Enermax a vnitřek tomu odpovídá.
http://www.czc.cz/f5lkdl84lailuaj7t02bj9i1gg/seznam
http://www.czc.cz/f5lkdl84lailuaj7t02bj9i1gg/seznam
Jó, nad tím jsem taky přemejšlel, že bych koupil slabší procesor a časem to pak přehodil na výkonnější, pokud bych šel do intelu. Jinak, ty crucialky jsou o tolik lepší, že je dobrý si za ně připlatit oproti těm, co tam už mám? Co se týče toho "enermaxu", tak to sice vím, ale k té kartě co jsem tam měl předtím, byl udáván zdroj minimálně 500w, tak jsem to risknul, jelikož tam jsou na něj docela slušný reference. Sestava, co mi posíláš ty, si bere míň, takže ten seasonic je tam hezkej.
Díky za nápad, nejspíš do toho pudu.
Díky za nápad, nejspíš do toho pudu.
Jinak, nebude v pohodě stačit tahle deska? http://www.czc.cz/msi-b85m-p33-intel-b8 ... tol4onnu97 Vim, že je mATX, ale neplánuju tam dávat dva páry ramek, dvě GPU a tak podobně...
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud bys zůstal u Pentia, tak stačí, ale pokud plánuješ upgrade na i5/7, Xeon, tak vem rozhodně lepší desku. Jinak co se týče zdroje, tak se uplně vykašli na to co je psáno u grafiky jako dporučený zdroj, jsou to čísla volená tak, aby to utáhl i několik let starý nekvalitní zdroj, takže když je psáno 500W, tak to neznamená, že musíš mít minimálně 500W (záleží na sestavě a konkrétní grafice. podle toho se pak volí zdroj).
Jinak, to pentium je taky možnost, ve dvoujádrových úlohách bude výkon lepší než v případě AMD X4, ale já odsobně bych dnes už do "dvouvlákna" nešel a to z toho důvodu, že sice pokud pojede pouze hra, tak tam výkonu bude dost, ale pokud pustíš ještě něco na pozadí, tak se můžou začít projevovat určité "nedostatky prostředků". Navíc pokud se nepletu, tak v minulém tématu jsi psal, že umíš i taktovat, takže pokud bys vzal trochu lepší desku a ten Athlon popohnal, tak je v něm výkonu více než dost. A ještě k argumentu o neupgradovatelnosti Athlonu, tak to není až tak pravda, sice FM2 už je mrtvá, ale FM2+ je celkem nová platforma a má ještě celkem dost před sebou a pokud AMD pude tím směrem kterým se momentálně vydává, tak by jsme se možná do FM2+ mohli dočkat nových zajámavých CPU.
Jinak, to pentium je taky možnost, ve dvoujádrových úlohách bude výkon lepší než v případě AMD X4, ale já odsobně bych dnes už do "dvouvlákna" nešel a to z toho důvodu, že sice pokud pojede pouze hra, tak tam výkonu bude dost, ale pokud pustíš ještě něco na pozadí, tak se můžou začít projevovat určité "nedostatky prostředků". Navíc pokud se nepletu, tak v minulém tématu jsi psal, že umíš i taktovat, takže pokud bys vzal trochu lepší desku a ten Athlon popohnal, tak je v něm výkonu více než dost. A ještě k argumentu o neupgradovatelnosti Athlonu, tak to není až tak pravda, sice FM2 už je mrtvá, ale FM2+ je celkem nová platforma a má ještě celkem dost před sebou a pokud AMD pude tím směrem kterým se momentálně vydává, tak by jsme se možná do FM2+ mohli dočkat nových zajámavých CPU.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

No taktovat neumim, nikdy jsem to ještě nedělal, ale na netu je kolem toho spousta informací a nejsem zrovna technofobickej typ, takže se toho nějak moc nebojim a rád to zařazuju jako možnost vylepšení výkonu sestavy... Čili pokud bych šel do X4 a ten se snažil taktovat, tak co bych měl hledat u základní desky? Ta v seznamu má totiž v popisu, že disponuje kvalitníma součástkama a přímo utilitou pro OC. Navíc to i znamená automatický nákup chladiče procesoru, což samozřejmě zvedá cenu. Nicméně pokud to opravdu zvedne výkon procesoru na tak dobrou úroveň, že budu moci vypustit z hlavy obavy o výkon CPU, tak těch pár peněz rád obětuji.
No hlavně je sranda, že původně jsem chtěl pc na hraní TESO, takže to tak nespěchalo, jenže tenhle týden jsem zjistil, že příští neděli pojedu na služební cestu do Holandska, která bude trvat měsíc, čili je zase o trochu víc času. Takže si říkám, že se může stát, že bude nějaká i5 v akci a pak bych do toho nejspíše šel i za tu cenu, že to bude k těm 13k. Jenom jsem si myslel, že deska co jsem sem postoval, bude v pohodě stačit na i5 a ty mi tu teď píšeš, že na tu je potřeba lepší deska, čili ani v tomhle případě si nejsem tak úplně jist, co u té desky hledat.
Došel jsem totiž zatím k téhle sestavě, pokud bych tam dosadil tu i5: http://www.czc.cz/afgo1f5v3ugs3alk1tbgrk0dde/seznam Přičemž je čas čekat na různé akční nabídky atp...
No hlavně je sranda, že původně jsem chtěl pc na hraní TESO, takže to tak nespěchalo, jenže tenhle týden jsem zjistil, že příští neděli pojedu na služební cestu do Holandska, která bude trvat měsíc, čili je zase o trochu víc času. Takže si říkám, že se může stát, že bude nějaká i5 v akci a pak bych do toho nejspíše šel i za tu cenu, že to bude k těm 13k. Jenom jsem si myslel, že deska co jsem sem postoval, bude v pohodě stačit na i5 a ty mi tu teď píšeš, že na tu je potřeba lepší deska, čili ani v tomhle případě si nejsem tak úplně jist, co u té desky hledat.
Došel jsem totiž zatím k téhle sestavě, pokud bych tam dosadil tu i5: http://www.czc.cz/afgo1f5v3ugs3alk1tbgrk0dde/seznam Přičemž je čas čekat na různé akční nabídky atp...
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Takto, ta i5 bude fungovat i s deskou za 1K, ale ta deska není tak kvalitní a je jasné, že všude bude výrobce psát "kvalitní součástky" a nenapíše dali jsme tam to nejlevnější co bylo na skladu, to by pak nikdo nekoupil... Pod i5 bych bral aspoň http://www.czc.cz/msi-b85m-e45-intel-b85/134639/produkt. Jinak taktováním výkon zvedneš, ale nemůžeš čekat zázraky (to znamená, že ten Athlon bude furt slabší než i5...).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Tak jasný, že tam v podstatě můžou napsat, co chtějí, ale podle něčeho se člověk orientovat musí a já moc nevim podle čeho jinýho.
No vzhledem k ceně bych u toho athlonu ani žádnej zázrak nečekal. Spíš budu rád, pokud ještě trochu budu moci zvednout výkon, a přitom se nebudu bát, že mi to vyhoří.
Navíc je tam ještě výhoda do budoucna, že je do dobrýho socketu.
Jinak samozřejmě moc díky za rady, lidi.
No vzhledem k ceně bych u toho athlonu ani žádnej zázrak nečekal. Spíš budu rád, pokud ještě trochu budu moci zvednout výkon, a přitom se nebudu bát, že mi to vyhoří.

Jinak samozřejmě moc díky za rady, lidi.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Tak sc. 1150 i FM2+ mají do budoucna výhled nových CPU, do sc. 1150 budou určitě výkonnější, ale záleží o jaké finanční skupině se bavíme, protože každá socket se vyplatí jindy...

Co bych tedy měl dát pod ten x4, abych ho mohl s klidem nataktovat a neví tu někdo o nějakém levném a časem ověřeném chladiči? (někdem kolem 400 kč. Samozřejmě budu nadšen, když se objeví kvalitní chladič za 200, ale to asi nehrozí)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Igpu od AMD vega 6 a Vega 8 max rozlišení Příloha(y)
od walderan » 18 dub 2025 14:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 8
- 2411
-
od walderan
Zobrazit poslední příspěvek
18 dub 2025 19:31
-
-
- 0
- 2203
-
od viktorsavo