Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli jde nějak získat výpis procesů, které se provádějí při startování Live verze Linuxu - chtěl bych pochopit jak tahle věcička funguje.
Myslím, že se jádro natáhne do ramky a z té pak celý OS pracuje?
Live USB Linux - teorie
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Live USB Linux - teorie
Podívej buď do init.d, systemd a podobných programů, ty to načítají 

- Kim Spotcom
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
uhh záleží jak dopodrobna... v kostce bios nastartuje zaváděcí sektor cd nebo hdd, to je grub například, grub má v zásadě 3 parametry sice cestu k jádru, cestu k initrd a parametry, grub umí načítat soubory, takže načte do paměti jádro s danými parametry a nastaví rootfs na initramfs filesystem. pak už je to standartní init postup, třeba systemd
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Opět dobrý den. Měl bych další dotaz týkající se Live USB Linuxu :)
Zadám-li příkaz: mount | grep sdb1
Dostanu:
/dev/sdb1 on /run/initframs/live type vfat (ro,relatime,fmask=0022,dmask=0022,co depage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,error=remount-ro)
Zajímá mě ta tučná část. Znamená to, že tento disk je připojen jako read only? (je to ten disk na ze kterého bootuji Live Linux)
Chtěl jsem si totiž do Live Fedory naistalovat mc prostřednictvím příkazu yum install mc, ale dostanu toto:
Loaded plugins: landpacks, refresh-packagekit
Error: Cannot retrieve meralink for repository: fedora/20/i386. Please verity its path and try again
Taky když vytvořím někde nějaké adresáře, tak po restartu zmizí.
Vím, že to tak má být, ale v případě, že bych chtěl změny zachovat, kde se to dá prosím nastavit. Jak nastavím aby disk /dev/sdb1 měl práva rw?
Předem díky za informace :)
Zadám-li příkaz: mount | grep sdb1
Dostanu:
/dev/sdb1 on /run/initframs/live type vfat (ro,relatime,fmask=0022,dmask=0022,co depage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,error=remount-ro)
Zajímá mě ta tučná část. Znamená to, že tento disk je připojen jako read only? (je to ten disk na ze kterého bootuji Live Linux)
Chtěl jsem si totiž do Live Fedory naistalovat mc prostřednictvím příkazu yum install mc, ale dostanu toto:
Loaded plugins: landpacks, refresh-packagekit
Error: Cannot retrieve meralink for repository: fedora/20/i386. Please verity its path and try again
Taky když vytvořím někde nějaké adresáře, tak po restartu zmizí.
Vím, že to tak má být, ale v případě, že bych chtěl změny zachovat, kde se to dá prosím nastavit. Jak nastavím aby disk /dev/sdb1 měl práva rw?
Předem díky za informace :)
To první ro na začátku určuje v jakém režimu se disk připojuje, jestli na něj chceš zapisovat, mělo by tam být rw (read/write):
(ro,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,error=remount-ro)
Na konci máš error=remount-ro, to znamená že až v případě nalezní chyby v souborovém systému se má přepnout na read only, aby nedošlo k poškození dat.
Disk můžeš přemountovat za běhu na rw, měl by to být tenhle příkaz:
sudo mount -o remount,rw /dev/sdb1
Ale na liveCD pochopitelně zapisovat nejde, a nejsem si jistý že liveUSB tím nerozházíš. Nejlépe když to zkusíš, zkazit nic nemůžeš, maximálně budeš muset tu flashku smazat a nahrát znova
(ro,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,error=remount-ro)
Na konci máš error=remount-ro, to znamená že až v případě nalezní chyby v souborovém systému se má přepnout na read only, aby nedošlo k poškození dat.
Disk můžeš přemountovat za běhu na rw, měl by to být tenhle příkaz:
sudo mount -o remount,rw /dev/sdb1
Ale na liveCD pochopitelně zapisovat nejde, a nejsem si jistý že liveUSB tím nerozházíš. Nejlépe když to zkusíš, zkazit nic nemůžeš, maximálně budeš muset tu flashku smazat a nahrát znova

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
faraon: Odzkoušeno a funguje :) po zadání toho příkazu již v tom výpisu nemám ro, ale rw.
To chybové hlášení Error: Cannot retrieve metalink for repository: fedora/20/i386. Please verity its path and try again bylo způsobeno jednoduše tím, že jsem nebyl připojen - chyběl ovladač wireless. Připojil jsem se kabelem, spustil yum install mc a vše proběhlo v pořádku.
Po restartu však mc opět zmizí. Nevím jak systém donutit, aby netahal věci do ramky, ale rovnou na flash, na které sídlí. :/
To chybové hlášení Error: Cannot retrieve metalink for repository: fedora/20/i386. Please verity its path and try again bylo způsobeno jednoduše tím, že jsem nebyl připojen - chyběl ovladač wireless. Připojil jsem se kabelem, spustil yum install mc a vše proběhlo v pořádku.
Po restartu však mc opět zmizí. Nevím jak systém donutit, aby netahal věci do ramky, ale rovnou na flash, na které sídlí. :/
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3174
-
od faraon
Zobrazit poslední příspěvek
02 pro 2024 10:34