Nefunkční řadič HDD?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dosero
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Nefunkční řadič HDD?

Příspěvekod Dosero » 15 kvě 2014 23:40

Zdravím Vás přátelé,
předem se omlouvám za založení nového tématu, ale opravdu už jsem vyzkoušel skoro vše a tak nějak mi nic nepomohlo. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

K problému:

Zhruba od Velikonoc 2014 mám neustálé problémy s notebookem HP Pavilion dv5-1120ec. Nezávisle na tom, co na notebooku dělám mi neustále zamrzá systém (Windows 7). V době záseku kontrolka HDD zpravidla nepřetržitě svítí, nejde pohybovat myší, klávesnice nereaguje, nefunguje zkrátka nic… Záseků při kterých kontrolka HDD nesvítila bylo pouze pár, ale také se vyskytly. Každopádně pomáhá pouze „vypnutí natvrdo“. S postupem času se problém začal objevovat častěji a teď už se notebook stěží zapne, většinou zamrzne hned při načítání Windows nebo hned po něm.

Co jsem zkoušel:
1.) Měnit obě operační paměti RAM (jelikož jsem je před půl rokem měnil z 2x1Gb na nové Kingston 2x2Gb, to znamená vrátil jsem tam původní) – nepomohlo

2.) Měnil jsem HDD za nový (nepomohlo, seklo se to při instalaci Windows) -> tím jsem vyloučil vadný HDD i případné viry
(na viry jsem ani podezření neměl, systém je poměrně čerstvě nainstalovaný)

3.) Ačkoliv tato série notebooků měla problém s chlazením, asi bych to také vyloučil, protože jsou záseky většinou neprodleně po startu - a za těch 10 sekund by se to nemělo nějak závratně rozpálit a i pocitově se mi to nezdá. Větrák je slyšet a navíc mám pod tím ještě aktivní chladící podložku.

4.) Linuxové Ubuntu rozjeté z CD funguje (odzkoušeno 3 hodinovou činností ve Firefoxu) - Laptop běžel svižně, limitován byl pouze rychlostí načítání z CD

4.) Zítra jdu ještě koupit externí box. Rád bych do něj umístil HDD z notebooku a nabootoval z něj systém přes USB 2.0, pokud to samozřejmě jde? :-( Nikdy jsem to před tím nedělal. Notebook sice má esata port, ale dle googlu z něj údajně nejde bootovat, což nevím proč?

Vím, že je to strašně těžké určit, ale nevíte prosím někdo, kde by mohl být problém? Trochu se děsím slova základní deska. Napadl mě konkrétně řadič HDD... A kdyby to náhodou ten řadič byl, jak náročná a nákladná je jeho výměna?

Moc děkuji za odpověďi
Dosero
HP ENVY 15-j000ec : Intel Core i7 4702MQ (Haswell), 2GB nVidia GeForce GT 750M, 15,6" FullHD, 8GB DDR3, HDD 1TB + SSD 24GB, Beats Audio 4.2

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Re: Nefunkční řadič HDD?

Příspěvekod MiliNess » 16 kvě 2014 00:18

Řadič HDD je už asi 20 let součástí HDD. Pokud myslíš hostitelský diskový řadič (spíše můstek PCIe->ATA), tak ten je součástí chipsetu, tedy výměna se bude pohybovat kolem několika tisíc korun. (4000,- až řekněme 7000,-)
V Ovládací panely->Nástroje pro správu->Prohlížeč událostí->Protokoly systému Windows->klik pravým myšítkem na protokol Systém,
vybrat Uložit všechny události jako, uložit jako .evtx soubor a upnout na http://www.leteckaposta.cz
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Dosero
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Dosero » 16 kvě 2014 06:47

Děkuji moc za odpověď, vůbec jsem netušil, že taková možnost ve Windows existuje :-) Koukal jsem na to a vypisuje to nějaké chyby. :thumbup:
Při ukládání se mi to ptalo na zobrazení informaci pro jazyky čeština, tak jsem to zaškrtl.

Vyšli mi z toho 2 soubory, ale zkomprimoval je WinRar, tak nevím jestli to půjde.
http://leteckaposta.cz/893578513

Ale zde je soubor .evtx nekomprimovaný - ten asi bude lepší.
http://leteckaposta.cz/943602465
HP ENVY 15-j000ec : Intel Core i7 4702MQ (Haswell), 2GB nVidia GeForce GT 750M, 15,6" FullHD, 8GB DDR3, HDD 1TB + SSD 24GB, Beats Audio 4.2

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 16 kvě 2014 10:00

Udělej ještě prosím 2e

--- Doplnění předchozího příspěvku (16 Kvě 2014 10:16) ---

Jinak je tam spousta chyb od ovladače filtru hpdskflt.sys, který je ve stacku s ovladači, sloužícími k přístupu k disku (HP Disk Filter - Mobile Data Protection System).
To bude patrně ta příčina.
Ta utilita se dá i odinstalovat v Ovládací panely->Programy a funkce. Nějaké info najdeš i zde.
Jestliže se ti to nepodaří, vysekám ten filtr z registru ručně.

Dosero
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Dosero » 16 kvě 2014 14:43

Hned poté, co jsem přidal příspěvek, počítač opět zamrznul, takže jsem ho vypnul. Vrátil jsem se k tomu teď a po odkliknutí "Spustit PC běžným způsobem" na mě bez jediného mého podnětu vyskočil program CHKDSK. Nenapadlo mě nic rozumnějšího, než začít fotit. Bohužel se v té rychlosti některé fotky rozmazaly, ale i tak je přikládám v raru. Program údajně opravoval nějaké chyby.

http://leteckaposta.cz/686763426

Následně jsem zkoušel zprovoznit ten program CrystalDiskInfo. Zkoušel jsem ho rozzipovat a spouštět jako správce, ale dostal jsem pouze hlášku "Disk nenalezen". Následně jsem si našel instalační verzi, ale výsledek byl stejný.

Stáhl jsem tedy alespoň program HD Tune 2.55 a zkusil HDD otestovat. Zapnul jsem Benchmark (doběhl úspěšně) a Error Scan- jak je vidět na obrázku 12 - přesně v tento moment se pc seknul.

Zkusím se zaměřit na ten HP Disk Filter, ale bude to složité, jelikož notebook zamrzá neočekávaně a nevím jestli bych ho například nedokončenou odinstalací ještě více nepoškodil? Četl jsem, že se po odinstalování do pc vrací, což by mělo řešit zakázání update Hp mobile data protec.. ve Windows Updateru. Prozatím jsem aktualizace zakázal preventivně.

Jakým způsobem bych mohl odstranit ten registr ručně?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 16 kvě 2014 14:46

V RegEditu mi vyexportovat klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet do REG souboru, ten zaZIPovat a upnout. Já to vysekám.

--- Doplnění předchozího příspěvku (16 Kvě 2014 14:47) ---

CHKDSK vyskočil, protože byl počítač natvrdo vypnut a souborový systém zůstal v nekonzistentním stavu.

Dosero
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Dosero » 16 kvě 2014 14:56

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 16 kvě 2014 16:34

Stáhni, spusť, povol přidání informací do registru, pak restartuj počítač.
Pokud by PC nenaběhl, mačkej F8 a Poslední známá funkční konfigurace.

Dosero
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Dosero » 16 kvě 2014 17:20

EDIT: Tak pc zatím těch 52 minut pracuje bez problémů a kontrolka HDD se relativně "uklidnila". Hluboce se skláním a děkuji za pomoc! Vím, že se ten problém klidně může vyskytnout znovu (takže musím ještě testovat), ale moc si vážím Vaší pomoci.!

Jen mi nejde na rozum, jak je možné, že když jsem v rámci diagnostiky do noťasu vložil nikdy nepoužitý nový prázdný disk, seklo se to při instalaci Windows. Na to by snad ten HP Disk Filter, potažmo nějaký registr vliv mít neměl, když tam z původního HDD nezbylo nic (nebo to chápu špatně) ?
----------------------------------------------------------------------------

Tak jsem to spustil, zápis do registru proběhl úspěšně. Po restartu pc naběhne, ale zamrzl mi hned po úvodní stránce Vítejte, jakmile se dostal na plochu. Zkusil jsem to ještě jednou a teď to zatím jede, ale ten první zásek hned při tom startu se mi moc nezdá.

Zde jsou nové protokoly *.evtx: http://leteckaposta.cz/371936378 , ale tentokrát jsem tam žádnou chybu neviděl.

V Programech a funkcích HP Disk Filter nevidím, je tam jen HP 3D DriveGuard, což by měl být také ovladač k HDD.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 16 kvě 2014 20:19

HP 3D DriveGuard, to je ono. Odinstaluj to. Moc dobře to ale nevidím, pravděpodobně to bude opravdu HW zácada. U notebooku tedy závada základní desky,
jelikož převážná většina elektroniky je napevno na ní.

Dosero
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Dosero » 16 kvě 2014 20:55

Tak notebook stále běží bez problémů, ale je mi jasné, že je ještě hodně brzo na závěry.
Když odinstaluji to HP 3D Drive Guard, tak tam nebude vlastně žádný ovladač na HDD, to nevadí?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 17 kvě 2014 06:58

tak tam nebude vlastně žádný ovladač na HDD, to nevadí?

Můžeš si být jistý, že ovladačů na hdd tam bude habaděj.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • i3 8100 nefunkční turboboost
    od Baggy » 05 zář 2024 01:40 » v Problémy s hardwarem
    8
    5455