V čem bych měl začít programovat? Chodím do 8. třídy *

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Brokada
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

V čem bych měl začít programovat? Chodím do 8. třídy *

Příspěvekod Brokada » 15 lis 2014 16:04

Ahoj, rád bych se chtěl zeptat, v čem by bylo nejlepší začít v programování. V budoucnu bych chtěl naprogramovat nějaké hry, i různé věci a chtěl bych slyšet od zkušených lidí, jak začít, jak se to naučit "zdarma" a abych šel správnou cestou.

PS: Chodím do 8. třídy do ZS. Přemýšlel jsem, že bych začal :D .
Naposledy upravil(a) Myloš dne 15 lis 2014 16:47, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upřesnění nicneříkajícího nadpisu „Programování“

Reklama
LuCaCZ
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Programování

Příspěvekod LuCaCZ » 15 lis 2014 16:11

Prvně se nauč hledat, takových témat je tu nespočet ;-)

Ale abych jen nebuzeroval, tak jako první zkus Karla... Pascal...

Brokada
nováček
Stav:

Příspěvekod Brokada » 15 lis 2014 16:14

Ano vím, ale nechce se mi rovnou hledat, i když nejsem ještě dospělý, aby to mělo nějakou jinou věkovou hranici, snad víš co tím mířím. Jinak si mi pořádně neodpověděl. Teď něco stáhnu a nevím jak postupovat :D. Mini zkušenosti mám z HTML a CSS ( Tvorba na web).

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 15 lis 2014 16:20

Tobě se nechce hledat a my ti to tedy máme najít? Jsou tu o programování romány a zaměřené na začátečníky!

Madara
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Madara » 15 lis 2014 16:33

Pokud se ti nechce hledat, tak se na programování vykašli, protože budeš dost často hledat na Googlu.

Michal.
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Michal. » 15 lis 2014 16:48

Mohl bych doporučit C Sharp. Nejprve nějaké konzolové aplikace a pak okenní. Podle mě je to hodně jednoduchý jazyk.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Re: V čem bych měl začít programovat? Chodím do 8. třídy *

Příspěvekod CZechBoY » 15 lis 2014 17:19

Pokud se ti nechce nic dělat tak nic nedělej ne?

Baví tě ty weby? Tak se uč weby...
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Brokada
nováček
Stav:

Příspěvekod Brokada » 15 lis 2014 17:29

Weby mě nebaví, ale hledal jsem i v ostatních témat, všude nejlepší cestou Karlík, ale nefunguje, i když mám W7 tak jsem musel nastavit režim kompatibility, skoušel jsem více možností, ale asi nerozjedu, jedině skusím ještě na Windows Vista.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 15 lis 2014 17:32

Wat? Však to je webová aplikace.
http://karel.oldium.net/
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Brokada
nováček
Stav:

Příspěvekod Brokada » 15 lis 2014 17:33

Díky, zbytečně jsem stahoval, nenašel sem takovou možnost. No skusím si s tím prohrát, díky. Jinak nadále by jste doporučovali, občas jsem viděl Pascal / C / C# / C+

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 15 lis 2014 17:50

Jakého Karla jsi zkoušel? Výborný byl kdysi Turbo Karel, ale toho už v dnešních Widlích nespustíš, naneštěstí jeho autorovi nějaký zloděj před lety vybílil byt a ukradl i počítač se všemi zdrojovými kódy, jinak by už dávno byl přeložený pod novějším Free Pascalem.

Ale pořád je možnost použít tohohle, běží přímo v prohlížeči a netuším jak moc starý webový prohlížeč bys musel mít aby zrovna tobě nefungoval. Je tam i výborná nápověda a spousta příkladů, dohromady docela dobrá učebnice. Tak si hraj, a zkus přijít na to co to programování vlastně je. Stejně se začíná třeba na Stanford University, studenti si nejdřív nějakých šest týdnů hrají s Karlem aby pochopili základy, a teprve potom přecházejí na skutečný programovací jazyk.

Ještě před Karlem si můžeš otestovat jak na tom jsi, zkus vyřešit všech deset úloh se zvyšující se obtížností: https://blockly-demo.appspot.com/static ... ml?lang=cs
Podobně funguje i Scratch, v něm se dá stejným způsobem vytvořit i jednoduchá hra, před pár lety na něj vyšla knížka s návodem.

Jinak jazyk vyvinutý přímo pro výuku programování je obstarožní Pascal, sice je to vykopávka, ale nic lepšího zatím ještě nevzniklo. Také se na něj dá navázat objektovým Delphi. Poměrně snadný a zvládnutelný je i Python, zato C je sice dost primitivní, ale pro začátečníka velmi obtížný a z různých důvodů nevhodný. Pokud bys měl dobrého učitele, stálo by to za pokus, ale začínat s ním je dobrý způsob jak se na programování navždycky vykašlat.
C++, Java nebo C# jsou obrovské komplikované molochy, všechny z Céčka tak trochu vycházejí, ale jsou proti němu šíleně komplikované. Obsahují desetitisíce nejrůznějších metod v tisících tříd, často dělajících totéž různým způsobem, a pořádně zorientovat se v nich nedokážou ani lidé co ten jazyk roky profesionálně používají, natož začátečník který ještě neumí ani Hello World.

A nauč se používat tlačítko Hledat přímo tady na fóru, najdeš tu desítky témat se stejným nebo velmi podobným dotazem, a v nich spoustu zajímavých informací.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Brokada
nováček
Stav:

Příspěvekod Brokada » 15 lis 2014 18:23

Díky za informace, udělal jsem celé bludiště, které si mi poslal před Karlem, Karlík funguje v prohlížeči. Jdu skoužet, už jsem na to trošku přišel jak ...

Zpět na “Programování a tvorba webu”