Zdravím,
mám asi 4 roky starý notebook asus G73jh. Nedávno jsem kupoval nový napájecí adaptér, protože přestal fungovat. Podařilo se mi špatně uzavřít láhev s vodou v batohu a trochu se namočila levá strana (LAN a USB porty + mechanika) nic moc velkého. Když jsem ho zapnul, rozsvítil se, cvaknul a během jedné sekundy se vypnul. Nechal jsem ho pořádně vysušit a zas v pohodě najel a fungoval do dalšího dne. Dnes odpoledne ten samý problém. Notebook jsem nechal chvíli na baterii a převedl do režimu spánku. Když jsem se ho snažil nahodit, přestal fungovat. Rozsvítí se, cvakne a během jedné sekundy se vypne. Jednou se mi povedlo ho nahodit, že fungoval, svítil, foukal, všechno, ale nefungoval display, jen černočerná tma. Zkoušel jsem vytahovat baterii, resetovat CMOS i věci jako podržení tlačítka na zapnutí po dobu 60 sekund a pořád nic. Kdyby vás něco napadlo, sem s tím.
Díky za veškerou pomoc.
Nefunkční notebook
Re: Nefunkční notebook
Vítej na PC-help!
Nejsíš se ta levá strana namočila docela dost ("trochu" je Tvůj idealistický odhad), "nic moc velkého" je úplně nicneříkající - nikdo neví, kam se voda dostala.
To je přesně to, cos neměl dělat! Po namočení zásadně okamžitě vypnout (pokud nevypne sám), vyndat baterii a začít čistit a sušit.
Nemůžeš vědět, žes ho nechal "pořádně vysušit". Pokud ntb nevyčistíš a nevysušíš aktivně (rozebrat, vytřít dosucha vše co je mokré a vysušit horkým vzduchem, např. fénem), výsledek bude žalostný. Při "pasivním" vysušení Ti vlhkost může udělat (a dost často udělá) nenapravitelné škody.
Takže mohu poradit jen toto: Jestli si na to troufáš, ntb rozeber, odstraň všechny stopy po vniknutí vlhkosti, pořádně aktivně dovysuš a až budeš mít jistotu, že všechny stopy po vniknutí vody jsi zlikvidoval, dej ho dohromady a modli se, ať naběhne. Jinak snad už jen servis nebo také SD (sběrný dvůr).
trochu se namočila levá strana (LAN a USB porty + mechanika) nic moc velkého
Nejsíš se ta levá strana namočila docela dost ("trochu" je Tvůj idealistický odhad), "nic moc velkého" je úplně nicneříkající - nikdo neví, kam se voda dostala.
Když jsem ho zapnul, rozsvítil se, cvaknul a během jedné sekundy se vypnul.
To je přesně to, cos neměl dělat! Po namočení zásadně okamžitě vypnout (pokud nevypne sám), vyndat baterii a začít čistit a sušit.
Nechal jsem ho pořádně vysušit
Nemůžeš vědět, žes ho nechal "pořádně vysušit". Pokud ntb nevyčistíš a nevysušíš aktivně (rozebrat, vytřít dosucha vše co je mokré a vysušit horkým vzduchem, např. fénem), výsledek bude žalostný. Při "pasivním" vysušení Ti vlhkost může udělat (a dost často udělá) nenapravitelné škody.
Takže mohu poradit jen toto: Jestli si na to troufáš, ntb rozeber, odstraň všechny stopy po vniknutí vlhkosti, pořádně aktivně dovysuš a až budeš mít jistotu, že všechny stopy po vniknutí vody jsi zlikvidoval, dej ho dohromady a modli se, ať naběhne. Jinak snad už jen servis nebo také SD (sběrný dvůr).
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Díky, já ho vyfénoval, ale jen zevnějšek co se dalo, do rozebrání se moc nechci pouštět, co jsem koukal na youtube, je to docela složitý, narozdíl od stolních PC, radši to přenechám nějakému technikovi. A máš pravdu, neměl jsem ho zapínat, byla to hloupost no. Voda vypadala jen povrchově, byl mokrý spodní kryt batohu, takže jsem nečekal, že se dostala i dovnitř, ale asi dostala.
Nechat poradne vysusit = znicit. Krome pripadu, kdy voda neposkodi zakladni primo desku.
Zatimco se to susi, voda ti nici zakladni desku. Jedina moznost je elektroniku ktera prisla do styku s vodou okamzite rozebrat a vysusit napr. fenem pomoci horkeho vzduchu. A nikdy, opakuji NIKDY nezapinat pokud neni naprosto jasne ze tam neni zadna voda - coz lze overit jedine po rozebrani. Rozebrat to muzes i ted, aspon uvidis kam vsude se dostala voda. Nicmene je hodne pravdepodobne ze tvoje pokusy o zapnuti tu zakladni desku bud znicily, nebo dorazily.
Prenechat technikovi to muzes jen v pripade, ze ten notebook rozebere okamzite - pokud to neudela dejme tomu do hodiny po politi, tak to musis rozebrat sam. Jakmile se voda dostane skrz ochranny lak, tak je zniceni vodivivych spoju otazka casu - nekdy staci par minut.
Kdyz to ted das do servisu, tak technik konstatuje zniceni zakladni desky a nabidne jeji vymenu. Osobne bych to napred cele rozebral a podival se na poskozeni - nejde prehlednout, budou tam fleky. Existuje jista sance, ze tu desku pujde jeste opravit.
Zatimco se to susi, voda ti nici zakladni desku. Jedina moznost je elektroniku ktera prisla do styku s vodou okamzite rozebrat a vysusit napr. fenem pomoci horkeho vzduchu. A nikdy, opakuji NIKDY nezapinat pokud neni naprosto jasne ze tam neni zadna voda - coz lze overit jedine po rozebrani. Rozebrat to muzes i ted, aspon uvidis kam vsude se dostala voda. Nicmene je hodne pravdepodobne ze tvoje pokusy o zapnuti tu zakladni desku bud znicily, nebo dorazily.
Prenechat technikovi to muzes jen v pripade, ze ten notebook rozebere okamzite - pokud to neudela dejme tomu do hodiny po politi, tak to musis rozebrat sam. Jakmile se voda dostane skrz ochranny lak, tak je zniceni vodivivych spoju otazka casu - nekdy staci par minut.
Kdyz to ted das do servisu, tak technik konstatuje zniceni zakladni desky a nabidne jeji vymenu. Osobne bych to napred cele rozebral a podival se na poskozeni - nejde prehlednout, budou tam fleky. Existuje jista sance, ze tu desku pujde jeste opravit.
Díky moc Petře. Ještě mě zajímá jedna věc, když bych posílal notebook do servisu a sehnal si náhradní notebook, jak nejlépe dostat data z toho mého na ten druhý? Budou mi tam fungovat programy z disku, aniž bych je musel znovu instalovat na ten druhý notebook, který bude mít téměř stejné parametry a stejný systém?
Vyndej disk a prendej ho do druheho notebooku, servis disk k oprave nepotrebuje. Budto Windows nabehnou a doinstaluji se ovladace, nebo to skonci modrou smrti a v tom pripade staci provest opravu z DVD.
Nicmene koukam ze ta zakladni deska samotna stoji 250 USD, takze servis si take muze za vymenu rict 7 tisic korun nebo i vic. To by se vyplatilo skusit opravit tu poskozenou desku. Vic rozbit uz to stejne nejde.
Leda ze by pomohla finta - strcit notebook bez baterie a bez disku do trouby a tu nastavit na takovych 40-50 stupnu (v zadnem pripade vic) a nechat to v ni par hodin byt.
Nicmene koukam ze ta zakladni deska samotna stoji 250 USD, takze servis si take muze za vymenu rict 7 tisic korun nebo i vic. To by se vyplatilo skusit opravit tu poskozenou desku. Vic rozbit uz to stejne nejde.
Leda ze by pomohla finta - strcit notebook bez baterie a bez disku do trouby a tu nastavit na takovych 40-50 stupnu (v zadnem pripade vic) a nechat to v ni par hodin byt.
Přes noc se notebook vzpamatoval a spustil se, ale vyžadoval opravu windows, obnovil jsem systém a zase funguje. Bojím se, že ne na dlouho. Je nejaký způsob, jak ho otestovat, teď, kdyz uz normálně naběhne?
To co jsem rikal na zacatku - rozebrat a vizualne zkontrolovat stopy poskozeni vodou.
Mechanicke poskozeni zakladni desky se softwarove otestovat neda.
Mechanicke poskozeni zakladni desky se softwarove otestovat neda.
-
- Pohlaví:
A jak už bylo psáno, pokud je tam voda, může se to projevit až za další čas. Mezi spoji mohou v důsledku zkratu téci proudy, které něco časem odpálí.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3446
-
od Dolpi
Zobrazit poslední příspěvek
01 zář 2024 22:17