Nefunkční notebook

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Magicien
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Nefunkční notebook

Příspěvekod Magicien » 25 lis 2014 19:08

Zdravím,

mám asi 4 roky starý notebook asus G73jh. Nedávno jsem kupoval nový napájecí adaptér, protože přestal fungovat. Podařilo se mi špatně uzavřít láhev s vodou v batohu a trochu se namočila levá strana (LAN a USB porty + mechanika) nic moc velkého. Když jsem ho zapnul, rozsvítil se, cvaknul a během jedné sekundy se vypnul. Nechal jsem ho pořádně vysušit a zas v pohodě najel a fungoval do dalšího dne. Dnes odpoledne ten samý problém. Notebook jsem nechal chvíli na baterii a převedl do režimu spánku. Když jsem se ho snažil nahodit, přestal fungovat. Rozsvítí se, cvakne a během jedné sekundy se vypne. Jednou se mi povedlo ho nahodit, že fungoval, svítil, foukal, všechno, ale nefungoval display, jen černočerná tma. Zkoušel jsem vytahovat baterii, resetovat CMOS i věci jako podržení tlačítka na zapnutí po dobu 60 sekund a pořád nic. Kdyby vás něco napadlo, sem s tím.

Díky za veškerou pomoc.

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Nefunkční notebook

Příspěvekod wattmetr » 25 lis 2014 21:05

Vítej na PC-help!

trochu se namočila levá strana (LAN a USB porty + mechanika) nic moc velkého

Nejsíš se ta levá strana namočila docela dost ("trochu" je Tvůj idealistický odhad), "nic moc velkého" je úplně nicneříkající - nikdo neví, kam se voda dostala.
Když jsem ho zapnul, rozsvítil se, cvaknul a během jedné sekundy se vypnul.

To je přesně to, cos neměl dělat! Po namočení zásadně okamžitě vypnout (pokud nevypne sám), vyndat baterii a začít čistit a sušit.
Nechal jsem ho pořádně vysušit

Nemůžeš vědět, žes ho nechal "pořádně vysušit". Pokud ntb nevyčistíš a nevysušíš aktivně (rozebrat, vytřít dosucha vše co je mokré a vysušit horkým vzduchem, např. fénem), výsledek bude žalostný. Při "pasivním" vysušení Ti vlhkost může udělat (a dost často udělá) nenapravitelné škody.

Takže mohu poradit jen toto: Jestli si na to troufáš, ntb rozeber, odstraň všechny stopy po vniknutí vlhkosti, pořádně aktivně dovysuš a až budeš mít jistotu, že všechny stopy po vniknutí vody jsi zlikvidoval, dej ho dohromady a modli se, ať naběhne. Jinak snad už jen servis nebo také SD (sběrný dvůr).
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Magicien
nováček
Stav:

Příspěvekod Magicien » 25 lis 2014 21:25

Díky, já ho vyfénoval, ale jen zevnějšek co se dalo, do rozebrání se moc nechci pouštět, co jsem koukal na youtube, je to docela složitý, narozdíl od stolních PC, radši to přenechám nějakému technikovi. A máš pravdu, neměl jsem ho zapínat, byla to hloupost no. Voda vypadala jen povrchově, byl mokrý spodní kryt batohu, takže jsem nečekal, že se dostala i dovnitř, ale asi dostala.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 25 lis 2014 21:30

Nechat poradne vysusit = znicit. Krome pripadu, kdy voda neposkodi zakladni primo desku.

Zatimco se to susi, voda ti nici zakladni desku. Jedina moznost je elektroniku ktera prisla do styku s vodou okamzite rozebrat a vysusit napr. fenem pomoci horkeho vzduchu. A nikdy, opakuji NIKDY nezapinat pokud neni naprosto jasne ze tam neni zadna voda - coz lze overit jedine po rozebrani. Rozebrat to muzes i ted, aspon uvidis kam vsude se dostala voda. Nicmene je hodne pravdepodobne ze tvoje pokusy o zapnuti tu zakladni desku bud znicily, nebo dorazily.

Prenechat technikovi to muzes jen v pripade, ze ten notebook rozebere okamzite - pokud to neudela dejme tomu do hodiny po politi, tak to musis rozebrat sam. Jakmile se voda dostane skrz ochranny lak, tak je zniceni vodivivych spoju otazka casu - nekdy staci par minut.

Kdyz to ted das do servisu, tak technik konstatuje zniceni zakladni desky a nabidne jeji vymenu. Osobne bych to napred cele rozebral a podival se na poskozeni - nejde prehlednout, budou tam fleky. Existuje jista sance, ze tu desku pujde jeste opravit.

Magicien
nováček
Stav:

Příspěvekod Magicien » 25 lis 2014 22:09

Díky moc Petře. Ještě mě zajímá jedna věc, když bych posílal notebook do servisu a sehnal si náhradní notebook, jak nejlépe dostat data z toho mého na ten druhý? Budou mi tam fungovat programy z disku, aniž bych je musel znovu instalovat na ten druhý notebook, který bude mít téměř stejné parametry a stejný systém?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 25 lis 2014 22:18

Vyndej disk a prendej ho do druheho notebooku, servis disk k oprave nepotrebuje. Budto Windows nabehnou a doinstaluji se ovladace, nebo to skonci modrou smrti a v tom pripade staci provest opravu z DVD.

Nicmene koukam ze ta zakladni deska samotna stoji 250 USD, takze servis si take muze za vymenu rict 7 tisic korun nebo i vic. To by se vyplatilo skusit opravit tu poskozenou desku. Vic rozbit uz to stejne nejde.

Leda ze by pomohla finta - strcit notebook bez baterie a bez disku do trouby a tu nastavit na takovych 40-50 stupnu (v zadnem pripade vic) a nechat to v ni par hodin byt.

Magicien
nováček
Stav:

Příspěvekod Magicien » 26 lis 2014 13:59

Přes noc se notebook vzpamatoval a spustil se, ale vyžadoval opravu windows, obnovil jsem systém a zase funguje. Bojím se, že ne na dlouho. Je nejaký způsob, jak ho otestovat, teď, kdyz uz normálně naběhne?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 lis 2014 14:02

To co jsem rikal na zacatku - rozebrat a vizualne zkontrolovat stopy poskozeni vodou.

Mechanicke poskozeni zakladni desky se softwarove otestovat neda.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 26 lis 2014 14:08

A jak už bylo psáno, pokud je tam voda, může se to projevit až za další čas. Mezi spoji mohou v důsledku zkratu téci proudy, které něco časem odpálí.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunkční USB Flash Disk?
    od Dolpi » 01 zář 2024 10:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3446
    od Dolpi Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 22:17
  • Nefunkční WiFi na Androidu
    od HxxxV » 26 črc 2024 20:59 » v Administrace sítě