MicroSD 128GB problém s přenosem větších souborů

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Mmmmkay
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

MicroSD 128GB problém s přenosem větších souborů

Příspěvekod Mmmmkay » 16 pro 2014 23:09

Zdravím, potřeboval bych poradit, jestli se někdo nesetkal s podobným problémem.

Koupil jsem si 128GB MicroSD kartu. Mám tablet s Win8 32bit a eMMC diskem uvnitř. Zkoušel jsem přenos souborů o velikosti kolem 10 GB na kartu.

Po nějakém přeneseném množství správnou rychlostí (cca 5-6 MB/s) se mi pokaždé stane, že přenos rázně a radikálně spadne na 200-300 kB/s. Nemůžu přijít na to proč. Nikde na netu o tom nic není. Děje se to jak u NTFS tak u exFAT (FAT32 na microSD samozřejmě nepoužívám). Nejnovější drivery a updaty pochopitelně mám. Zkoušel jsem i Total Commander, to samé.

Prosím o nějakou radu, pokud by někdo věděl jak vyřešit, díky předem moc!

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MicroSD 128GB problém s přenosem větších souborů

Příspěvekod Uziv00 » 17 pro 2014 09:02

Vítej na PC-HELP!
Hezky popsáno. Jen nevíme, přes jaké rozhraní přenos probíhá? A z čeho?

Mmmmkay
nováček
Stav:

Příspěvekod Mmmmkay » 17 pro 2014 12:04

Díky za odpověď. Přenos jsem zkoušel na mnoha PC (win7/win8.1; 64/32bit), včetně tabletů a všude to samé. Jedno PC po poklesu rychlosti dokonce psalo rychlost 2MB/s, ale vzhledem k tomu, že to tak zůstalo cca hodinu a posuvník se vůbec nepohnul, si nemyslím, že by to byla pravda. Jinak microSD karta je pokaždé v integrované čtečce daného zařízení (pokaždé v případě potřeby doinstaluji nejnovější driver). Přenos probíhá HDD (počítač) / eMMC (tablet) -> microSD ve čtečce. Přijde mi to prostě nelogické. MicroSD karta jinak funguje na menší soubory v pořádku, takže se mi nezdá zcela vadná.

Jde mi hlavně o to, jestli se někomu stalo něco podobného nebo někoho nenapadá nějaké řešení. Díky.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 17 pro 2014 12:09

ITCrowd píše:Jen nevíme, přes jaké rozhraní přenos probíhá?

Např. USB (verze), WLAN, atd.?
Ten "zásek" je pokaždé ve stejné velikosti?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 17 pro 2014 18:29

Na flash média se nezapisuje přímo, ale přes cache. Teprve až když se zaplní, zkopíruje se její obsah na kartu, což je mnohem pomalejší a trvá to dlouho, a teprve potom probíhá další "zápis". Totéž probíhá při odpojování média, kdy se cache musí nejdřív uložit na flashku/kartu a teprve potom je jí možné vyjmout. V různých fázích téhle činnosti se může zobrazovat různá rychlost, zvlášt jestli jí program průměruje na celou dobu.

Vyzkoušej jestli půjde na kartu zapsat velké množství menších souborů, třeba deset gigabajtových, a jak se při tom bude chovat. Případně jí zkus takhle celou zaplnit, a potom data zkopírovat zpět do PC a porovnat s originálem, jestli se nevyskytne nějaká chyba.

Také by neuškodilo vyzkoušet jak se bude chovat v adaptéru do USB, a pro srovnání by stálo za pokus pozorovat jí jak funguje v Linuxu. Tam je totiž hodně věcí jinak udělaných, může se projevit i to co ve Windows neuvidíš.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Mmmmkay
nováček
Stav:

Příspěvekod Mmmmkay » 18 pro 2014 00:18

ITCrowd píše:
ITCrowd píše:Jen nevíme, přes jaké rozhraní přenos probíhá?

Např. USB (verze), WLAN, atd.?
Ten "zásek" je pokaždé ve stejné velikosti?

Vidíš myslel jsem, že jsem odpověděl. :)
1) rozhranní - Jedná se o přenos do interní čtečky uvnitř zařízení (čtečka v tabletu nebo čtečka v noťasu). Tedy rozhraní čtečky. Zdrojem je pak HDD v případě noťasu nebo eMMC v případě tabletu. Přenos tedy probíhá přes... no nevím co napsat víc, sběrnici uvnitř počítače? :) Prostě šoupnu kartu do čtečky v noťasu a kopíruju z harddisku na kartu. Toť vše.
2) Zásek je různý. Bude to něco hardwarového podle mě. Wídle 8 podporují pauznutí přenosu. Když jsem to zkusil a pak dal pokračovat, chvilku to zase běželo rychle a pak to zase spadlo a jelo pomalu. Když jsem znovu zkusil pauznout, už mi to dokonce ani nedalo možnost pokračovat a musel jsem shodit celý přenos.

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Pro 2014 00:22) ---

faraon píše:Na flash média se nezapisuje přímo, ale přes cache. Teprve až když se zaplní, zkopíruje se její obsah na kartu, což je mnohem pomalejší a trvá to dlouho, a teprve potom probíhá další "zápis". Totéž probíhá při odpojování média, kdy se cache musí nejdřív uložit na flashku/kartu a teprve potom je jí možné vyjmout. V různých fázích téhle činnosti se může zobrazovat různá rychlost, zvlášt jestli jí program průměruje na celou dobu.

Vyzkoušej jestli půjde na kartu zapsat velké množství menších souborů, třeba deset gigabajtových, a jak se při tom bude chovat. Případně jí zkus takhle celou zaplnit, a potom data zkopírovat zpět do PC a porovnat s originálem, jestli se nevyskytne nějaká chyba.

Také by neuškodilo vyzkoušet jak se bude chovat v adaptéru do USB, a pro srovnání by stálo za pokus pozorovat jí jak funguje v Linuxu. Tam je totiž hodně věcí jinak udělaných, může se projevit i to co ve Windows neuvidíš.

Díky moc za vyčerpávající koment. Teďka to jdu zkoušet s gigovými soubory. SD adaptér do USB bohužel nemám. Mám už dokonce obavy, že ani jedno zařízení, co mám doma, nepodporuje tak velkou microSD, ale... to by ji pak ani nepřečetlo, ne?

Napadlo mě ještě, že tomu mohlo vadit přerušený proces formátování. Pokud kartu formátuji pořádně (a ne rychlou volbou) a tento proces přeruším, je možné, že se paměťové médium poškodí? Je to možné právě třeba v případě microSD?

Předem díky za Vaše odpovědi! :)

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Pro 2014 00:49) ---

Hm... tak je to naplněním karty nad cca 9 GB. Naházel jsem tam devět gigových souborů a u devátého to začalo klesat. Desátý už jede extra pomalu. Tohle vypadá opravdu na problém karty.

als
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod als » 21 pro 2014 17:38

je to problém čipu u 128 GB karet i flešek měl jsem 128 GB flešku a dělala to samé a po reklamaci znovu ..ty obyčejne levne karty a flešky maji stímhle problém vyměnil jsem to za dve 64 GB flesky a rychlost zapisu i čtení je stabilni

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Blokování stahovaných souborů
    od Riviera kid » 07 čer 2025 16:47 » v Windows 11, 10, 8...
    9
    2596
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    13 čer 2025 19:01
  • IDM hláška o nemožném stažení souboru Příloha(y)
    od bluenite » 04 črc 2024 11:08 » v Vše ostatní (inet)
    2
    4325
    od bluenite Zobrazit poslední příspěvek
    06 črc 2024 19:40
  • Program na hledání poškozených souborů JPG Příloha(y)
    od Rosta_Kolmix » 09 lis 2024 11:01 » v Design a grafické editory
    2
    4490
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    15 lis 2024 11:04
  • Velikost souboru a složek na disku
    od L.L » 05 úno 2025 11:50 » v Vše ostatní (sw)
    5
    3254
    od L.L Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 17:42
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    3989
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”