Problém s monitorem-barvy [Vyřešeno] Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Nalfy
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Problém s monitorem-barvy [Vyřešeno]  Vyřešeno

Příspěvekod Nalfy » 10 pro 2007 07:43

Zdravím,
měl jsem monitor LG Flatron ,přesný model si napamatuju,ale bylo to CRTčko.Měl jsem ho asi 2.5 roku a pa začal blbnout-zblbnuly mi barvy a to tak,že zelená nebyla rozeznat odžluté a červená nešla poznat od skoro černé.Chvíli pomáhalo kamarádké poplácání,pak už sem do toho musel mlátit a monitor nakonec odešel uplně.Ale teď mám jiný monitor,nějaký starší,který mám doma už několik let jako záložní a asi po dvou týdnech se barvy sesypaly uplně stejně,jako na tom Flatronu.Možná je to jenom náhoda,ale chtěl bych vědět,jestli s tímto máte někdo zkušenosti a nevíte,čím to je.
Moje sestava: Athlon 3200+,2x512MB DDR, NVidia 6600 256MB

Díky za pomoc
Naposledy upravil(a) Nalfy dne 12 pro 2007 19:15, celkem upraveno 1 x.

Reklama
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

RE:

Příspěvekod jaro3 » 10 pro 2007 08:18

Prozkoušej grafiku, nebo zkus jinou, spíš to vypadá na ní.

Moriss
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Moriss » 10 pro 2007 09:40

Pokud nemas sanci grafiku ci monitor ozkouset, zkontroluj aspon grafiku, konkretne vga konektor. Jestli jsou tam vsechny ty "koliky", nebo jestli neni nejaky krivy apod. Ale pokud pomahalo to poplacavani, mozna to preci jen bude ta nahoda... proste stare monitory.
...and I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know I am the Lord when I lay my vengeance upon you. Jules,Pulp Fiction

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

RE:

Příspěvekod jaro3 » 10 pro 2007 15:37

No s tím poplácáváním to může být, ale s těmi barvami jak píšeš to může být i zmagnetizovaná obrazovka.Nemáš v blízkosti silné reproduktory nebo jiný magnetický zdroj (velké trafo atd.)?

Nalfy
nováček
Stav:

Příspěvekod Nalfy » 10 pro 2007 16:19

Grafiku sem testoval,zkousel jsem vymenit a bylo to stejne,ale asi to bude reprama,za monitorem mam basak,to asi bude ono,kdyz to rikas....ale je zajimave,ze ten prvni monitor to vydrzel dva roky a tady tento jenom dva tydny... :D jo a kdyz ten reprak oddelam,tak myslis,ze to bude ok? protoze tento monitor nema funkci premagnetovani....

guest

Příspěvekod guest » 10 pro 2007 16:58

V servisu by na odmagnetování měli mít cívku.Velmi promitivně se to dělá pistolovou trafopájkou. Zapneš a jezdíš po obrazovce. Můžeš to zkusit.

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

RE:

Příspěvekod jaro3 » 10 pro 2007 18:09

Je divný ,že nemá odmagnetování, vždyť to měli všechny barevné TV od začátku.Při každém zapnutí se Ti má odmagnetovat. Pak jsi to měl mít v menu monitoru (Degauss).Zkusit několikrát, pokud je moc zmagnetován tak jak píše Blue spirit -cívka, je hodně velká ,sám ji neuděláš-servis. Může být zkroucená celá maska, pak je to na vyhození....

guest

Příspěvekod guest » 10 pro 2007 18:38

Demagnetizační obvod u TV se zapínal jenom v případě, že se TV zapínala síťovým spinačem a pro správnou funkci musela být TV vypnuta aspoň jednu hodinu. navíc to odstranilo jenom zbytkový magnetizmus, který vyzařovaly vnitřní součástky. Pokud byla TV zmagnetizovaná např reproduktorem, nebo Videem, který lidi na TV dávali, tak to nepomáhalo. Toto je možná stejný případ. Myslím že v tom monitoru demadnetizační cívka je, ale na tohle nestačí.

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

RE:

Příspěvekod jaro3 » 11 pro 2007 07:54

To Blue Spirit::Není pravda že demagnetizace odstraňuje jenom zmagnetizované vnitřní součásky.Používá se i na nahodilé vnější zmagnetování.To by všichni běhali kvůli odmagnetování do servisu.U TV je opětovného zapnutí ,tak aby ůplně vychladl odpor PTC stanoven na 15 min,pak se stává opět vodivým, ne hodina nebo dokonce více.Kontroloval jsem to i v literatuře.U monitoru je funkce Degauss , která funguje i u stále zapnutého monitoru.Kromě toho funguje téměř stále na malé zmagnetizování.Přilož blíže k němu repro a zase oddal(cca.15cm).To platí pouze pro Blue spirita, ostatní ať nemanipulují, můžete zničit celou masku obrazovky!!!!!

Nalfy
nováček
Stav:

Příspěvekod Nalfy » 11 pro 2007 08:15

hm,budu to asi muset resit ores ten servis nebo koupit novy,ale ted uz vim,cim to bylo,takze dalsi monitor se mi snad nesesype.. :)
Jinak dival jsem se na netu,stavajici monitor,ktery mam,je tato plecka: http://www.jam3s.ic.cz/adi1.jpg
Sice stary,ale dobry,jenom skoda,ze nema ten degauss

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

RE:

Příspěvekod jaro3 » 11 pro 2007 09:49

Zkus to v servisu ,to by mělo být na počkání , cenu nezmám, protože mám cívku doma.Doba je skutačně pár minut.

guest

Příspěvekod guest » 11 pro 2007 11:32

To jaro3
Nemíním se přít, navíc to není až tak důležité. chtěl jsem jen jednoduše objasnit, jak ta demagnetizace funguje. Hledat v literatuře anebo na internetu mi přišlo zbytečné a tak jsem použil to co bylo nejrychlejší - citaci z návodu k TV Tesla CK5485W/T. Uznávám, že v podobných návodech je to velmi obecné. Nicméně s tebou úplně souhlasit nemohu. Kdesi jsem zde o tom psal, ale stručně to zopakuji. Před lety jsem při práci koukal na přenosku, kterou jsem měl před sebou na stole. Když jsem ji zapnul, tak jsem jenom zíral jak je obraz deformovaný a flekatý. Dal jsem ji teda na jiný stůl, rozdělal, že to seřídím. TV šla v relativně v pohodě. Dal jsem ji zpět a zase problém. Připadalo mi to skoro jako záhada, než jsem si uvědomil, že v tom stole mám x (20?) vysokotónových reproduktorů, které jsme dávali do zabezpečovacích zařízení. Tím byl problém vyřešen, ale jen částečně. Po odtranění těch repráků sice deformace zmizely, ale fleky zůstaly a demagnetizační cívka v TV si s tím neporadila.
S reproduktorem to zkoušet nebudu, tohle laborování mám dávno za sebou. :D

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové PC s monitorem do 20 000 Kč
    od Noski » 15 bře 2025 09:17 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    4219
    od Noski Zobrazit poslední příspěvek
    18 bře 2025 19:35
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3398
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4045
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s monitorom
    od sloliv » 08 led 2025 04:55 » v Problémy s hardwarem
    8
    2361
    od sloliv Zobrazit poslední příspěvek
    08 led 2025 22:03
  • Problém s fps spojený s gpu
    od Matyas.S » 02 pro 2024 20:30 » v Hry