Mám asi 5 let HDD Seagate PATA 100, 80 GB a zatím jsem s ním byl celkem spokojen. Před pár dny mi ale WinXP ukázalo hlášku, že se počítač bude za 10 minut restartovat kvůli důležitému update a začalo odpočítávání. Raději jsem sám restartoval, ale to už PC z HDD nenabootovalo a ozval se nepříjemný skřípavý zvuk z HDD. Na displeji byla černá obrazovka a po restartu se situace s nepříjemným zvukem z HDD opakovala.
Předpokládal jsem, že je po HDD... Zkusil jsem ještě zakázat bootování z HDD a nabootovat z instalačního CD WinXP. Systém normálně naběhl a vše funguje normálně (alespoň to tak vypadá).
Zkoušel jsem pomocí diagnostického nástroje ze stránek Seagate diagnostikovat problém s HDD, ale nebyl jsem úspěšný. Myslíte, že to může být SW problém (antivir jsem zkoušel) nebo jsou to poslední hodiny HDD? Budu vděčný za jakoukoli radu.
HDD je zřejmě funkční, ale nejde z něj bootovat
zlobyl píše:Ahoj, vítám tě tu na PC-Help.
Na ten disk se tedy dostaneš?
Děkuji za uvítání!
Když nabootuji přes CD je práce s počítačem a diskem (mám jen jeden) úplně standardní. CD je možno z mechaniky i vyndat a počítač pracuje normálně. Zkoušel jsem spouštět filmy a nejrůznější programy a skutečně se zdá, že jsem o žádná data (alespoň zatím) nepřišel.
Naposledy upravil(a) NumeroUno dne 11 pro 2007 11:36, celkem upraveno 1 x.
Weslo píše:v které fázi to skončí?napíše to nějáký error?
Utilita se jmenuje SeaTools. Některé testy proběhly normálně (Short Generic) a u jiných (Short Drive Self test, Long Drive Self Test a Long Generic) jsem obdržel hlášku test FAIL. V nápovědě jsem byl instruován, že v takovém případě mám vyzkoušet DOSovskou verzi diagnostického nástroje (stáhl jsem si verzi pro Win), na což jsem ještě neměl čas.
- zlobyl
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Takže pokud se na disk normálně dostaneš, tak znovu nabootuj přes instalační CD, ale zvol možnost opravit a do té konzole zadej příkazy fixboot a fixmbr.
Prosím, omluvte mou častou nepřítomnost na fóru.Bohužel jsou věci, které člověk nemůže ovlivnit a já tudíž nemám moc času, abych se sem dostal.Budu se snažit tady být vždy, když to bude možné, ale nic zaručit nemohu.Je mi to líto.
- zlobyl
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Do opravné konzole.
# Vložte instalační CD Win XP/2000 a nabootujte z něj.
# Při zobrazení hlášky, zda chcete nainstalovat operační systém, vyberte možnost Konzola pro zotavení (stiskněte písmeno R).
# Napište číslo instalace Windows, ke které se chcete přihlásit (máte-li nainstalovány jedny Windows na počítači, napište číslo 1 a potvrďte enterem).
# Nalogujte se do Windows pomocí hesla administrátora.
Prosím, omluvte mou častou nepřítomnost na fóru.Bohužel jsou věci, které člověk nemůže ovlivnit a já tudíž nemám moc času, abych se sem dostal.Budu se snažit tady být vždy, když to bude možné, ale nic zaručit nemohu.Je mi to líto.
Zpět na “Problémy s hardwarem”