Ahoj, v dnešní době není problém sehnat PC do 13 000Kč i s HDD a OS. Ptáš se, jestli jsou lepší levnější AMD procesory, nebo Intel procesory: AMD (Athlon x2 340) je v dnešní době asi nejlevnější procesor, který opravdu nezklame, ale na dnešní dobu je v herním průmyslu naprosto nepřijatelný (1mb cache, i můj starý Intel C2D E4500 má 2mb l2cache), pokud chceš procesor do 2000Kč je to AMD Athlon x4- podává slušné výkony-problémy nastanou později při taktování s chlazením, a jako oponent se proti AMD staví právě Intel Pentium G3258, který se pro laika zdá ve všem horší, a má pravdu, protože bez OC (overclocku-přetaktování) podává horší výkony, než AMD x4 procesory, ale po přetaktování se z tohoto ,,levnějšího Intelu,, stává herní bestie, která si to může rozdat i s i7 4790K př:
https://www.youtube.com/watch?v=ORj1lT5_EAQ (samozřejmě je horší, ale k hraní her bohatě stačí). Takže já být tebou bych se držel Intelu, dále ptáš se na SSD- já si nemyslím, že je potřeba používat tyto disky s vysoce rychlým zápisem-prostě je to podle mě jen další zbytečný výdaj, za ušetřené peníze bych koupil silnější zdroj, protože kdybys chtěl někdy v budoucnu měnit komponenty, tak už by ti svými 350Watty nemusel stačit (Seasonic, Zalman-500-600W). Grafika: doporučují Invidii GTX 750Ti-je to opravdu kvalitní grafika, ale já se spíše přikláním k AMD r7 265, což je levnější a výkonnější grafika. Doufám, že jsem ti pomohl.
PS: taky nejsem moc zkušený, ale s počítači pracuji již od dob Pentia 2, takže už o počítačích něco vím

. (Kdykoli odepisuj, hardwaru tak-nějak rozumím, neptej se mě na software.)