Ahoj,
díky za reakci. Je zablokovaný tak, že s ním nejde nic udělat. Zkrátka se po zapnutí ukáže jen černá obrazovka s oznámením, že jsem pirát a nemůžu se k ničemu dostat, ať mačkám, co chci. Vyhodnotil to zřejmě Microsoft. Koukala jsem na internetu, že takhle osočoval hodně lidí, ale chytřejší většina prostě poslala Produkt Key a měla po starostech. Já to v tu dobu neřešila - měla jsem jiné starosti a nenapadlo mě, že mi ten OS opravdu bloknou, když je legální

Vůbec nic o počítačích nevím, takže si s tím sama neporadím.
Pomalý byl už delší dobu (tak rok, dva - starý je asi 7 let), paměť není nijak natřískaná, snažila jsem se ho před tím kolapsem i pročišťovat - dostala jsem externí hardddisk- takže se mu teoreticky mělo trochu ulevit. Ale hypotéza se nepotvrdila.
Do žádné konkrétní opravny nechodím, vlastně jsem ještě nic opravit nenechávala.
O jiném OS jsem uvažovala, ale nejsem si jistá postupem - vzhledem k tomu, že se v počítači nikam nedostanu. Nic speciálního opravdu nedělám. Linux by stačil. Jde mi jen o to, abych ten noťas uvedla do použitelného stavu. Beztak už mám notebook nový. Ten starý mi vyplivl v době, kdy jsem ho zrovna nutně potřebovala, takže nebylo zbytí. Není to tedy otázka bytí, jen mi je líto, nechat ho bez boje jen tak ležet bez užitku ve skříni.