Assembler-novaček

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

sulik
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Assembler-novaček

Příspěvekod sulik » 11 kvě 2015 19:01

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, nebo tak něco, ve škole mam seminární práci, bohuzel jsem docela dlouho marodil a přece jenom programování se uči samotnemu blbě. Pokud by mi stim někdo pomohl resp. napsal alespoň záchtné body či vyvoj. diagram, byl bych mu vděčný :) a rád by se poté jakkoliv revanžoval. zadání je zde :)
Napište a odlaďte program, který vždy při zadání binárního čísla na DIP přepínačích dělitelného pěti zajistí, že se ozve z reproduktorku krátký tón (pípnutí). Dobu trvání tónu volte 0,4 s a jeho kmitočet 800 Hz. mikrořadič 8051
Předem díky :)

Reklama
IDVert3X
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvek není k dispozici

Příspěvekod IDVert3X » 11 kvě 2015 19:05

[smazáno uživatelem]
Naposledy upravil(a) IDVert3X dne 20 srp 2019 13:46, celkem upraveno 3 x.

sulik
nováček
Stav:

Re: Assembler-novaček

Příspěvekod sulik » 11 kvě 2015 19:19

Já právě momentálně nemam čas se to doučovat, zkoušel jsem to, ale je to pro mě španělská vesnice :/ je to jediná nevýhoda mojí školy. Ostatní věci ovládám, ale tohle mi fakt hlava nebere :/

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Assembler-novaček

Příspěvekod faraon » 11 kvě 2015 20:14

No nazdar, čtvrtý ze dvaceti, to jsem zvědavý jestli dorazí i zbytek třídy :lol:
To že nemáš čas se to doučovat ti věřím, zvlášť že jsi na to měl předchozích osm měsíců. Týden před zkouškami se toho fakt už moc naučit nedá...

Takže nějaké záchytné body?
  • Především by to chtělo vědět na jakém portu máš ten DIP přepínač připojený. Čteš ho v nějaké smyčce a testuješ dělitelnost. Jestli jsi frajer, porovnáváš port s předchozím stavem a test uděláš až když se budou lišit, abys měl rychlejší reakci na změnu.
  • Registry A a B se dají použít pro dělení, 8051 na to má přímo instrukci, kdybys to měl dělat na takovém 8080 nebo 6502, tak by sis to dělení musel nejdřív sám naprogramovat! Jenom se musíš podívat do datasheetu, jaké flagy dělení ovlivňuje a jak se projeví zbytek. Nebo si to sám odzkoušej, předpokládám že máš k dispozici emulátor, když ten program máš odladit.
  • Tón a jeho trvání se dá načasovat pomocí dvou vestavěných časovačů, tam záleží na frekvenci na jaké ten mikrořadič běží. Trocha počítání, zase pomůže datasheet.

Já jsem se programovat vždycky učil jenom sám, a začínal jsem v době kdy jsem na to měl akorát jeden časopis který popisoval úplné základy, a k prostudování pár jednoduchých prográmků které porůznu vyšly v ABC. Knížky se nedaly prakticky sehnat a to že bych si sedl k síti a za pár sekund měl nalezených několik desítek příruček ke stažení jsem si tenkrát nedovedl ani představit, a to jsem hodně četl sci-fi!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Zpět na “Programování a tvorba webu”