Ahoj. Nikdy jsem s Joomlou nedělal, ale doufám, že mi tu někdo poradí.
Jedná se o odkaz atletikajihlava.cz
Zde je rekace na zablokovaný web od wedosu
Web byl odstaven z důvodu napadení. Posílám Vám e-mail od technika:
Dobrý den,
na základě našeho zjištění došlo k napadení vašeho webu. Pravděpodobně se útočník na váš web dostal přes bezpečnostní chybu ve vámi používaném redakčním systému, případně také mohl získat heslo k FTP účtu.
Došlo minimálně k následujícímu zneužití, které jsme zjistili:
- masivní spamování
- umístění škodlivých skriptů pro útoky na další cíle
Je pravděpodobné, že na vašem webu se nachází více takových škodlivých stránek a skriptů, které je potřeba smazat. Útočník také může skrze bezpečnostní díru soubory snadno nahrát znovu (jejich pouhé smazání tedy nemusí stačit).
Důrazně doporučujeme následující:
1) Zkontrolujte si váš počítač antivirovým programem. Je možné, že jej máte zavirovaný a touto cestou mohl útočník zjistit vaše přístupové údaje k webu.
2) Změňte si všechna hesla k webům, databázím, FTP účtům, doménám, e-mailům apod.
3) Zkontrolujte si obsah vašeho webu. Nejlépe uděláte, když obsah celého webu smažete a nahrajete jej znovu. Může se totiž stát, že na vašem webu je umístěn další skrytý škodlivý kód, o kterém nevíme.
4) Ujistěte se, že máte aktuální verzi vámi používaného redakčního systému a že máte poslední bezpečnostní záplaty. Povypínejte nevyužívané pluginy nebo neoficiální pluginy, které jsou neznámého původu.
Rady pro zabezpečení systémů WordPress:
http://codex.wordpress.org/Hardening_WordPress
Rady pro zabezpečení systémů Joomla:
http://docs.joomla.org/Security_Checklist/Joomla!_Setup
Vzhledem k rozsahu a nebezpečnosti napadení jsme byli nuceni web odstavit.
Řešil jste někdo tento problém? Co mám nejdřív vyzkoušet? Posuňte mě, prosím, správným směrem.
Zavirovaná joomla - kudy z toho ven?
- lamin_cz
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Zavirovaná joomla - kudy z toho ven?
1. zkontrolovat si PC ...
2. udělat si zálohu webu a tu také projet antivirem (i ony dokáží najít známé back doory v PHP souborech)
3. smazat obsah webu a udělat čistou instalaci staženou z oficiálního webu (a zkusit se vyhnout doplňkům a vzhledům z neoficiálních a nedůvěryhodných webů)
2. udělat si zálohu webu a tu také projet antivirem (i ony dokáží najít známé back doory v PHP souborech)
3. smazat obsah webu a udělat čistou instalaci staženou z oficiálního webu (a zkusit se vyhnout doplňkům a vzhledům z neoficiálních a nedůvěryhodných webů)
- CPU: Cx6x86L-PR150+
- MB: XT PRO2
- GPU: integrovaná
- RAM: 28Mb SDRAM
- Stene
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Avast pár souborů označil jako BackDoor[trj]
Jak v tch souborech poznám, co tam nepatří? Popřípadě jestli tam ten soubor vůbec patří
Například je tam spousta složek s názvem mod_araticles(něco dalšího) a jedna je tady mod_araticlws - ta mi tady moc nesedí..
Jak v tch souborech poznám, co tam nepatří? Popřípadě jestli tam ten soubor vůbec patří
Například je tam spousta složek s názvem mod_araticles(něco dalšího) a jedna je tady mod_araticlws - ta mi tady moc nesedí..
Porovnej to s čistou Joomlou, kterou si stáhneš na homepage http://www.joomla.org/download.html
- Stene
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Stejným antivirem jsem projel nyní staženou joomlu (z tvého odkazu) a nehlásí to žádný poplach.
Dá se někde z joomly stáhnout starší verze k porovnání?
Dá se někde z joomly stáhnout starší verze k porovnání?
- Stene
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nakonec je mi to stejně k ničemu, viry jsou nalezeny v pluginech a ty v tom souboru nestáhnu 

tak je nepoužívej nebo najdi alternativu.... popřípadě by šlo projít ten závadný soubor a najít škodlivý kód - většinou bývá na konci souboru nebo zašifrovaný base64_encode() funkcí a jí podobné fce..
Zpět na “Programování a tvorba webu”