akem píše:Dovolím si nesouhlasit... Ano za 32k postavíš výkonější stolák, ale berme to jako koml´pletní dodávku, srovnejme co má v sobě už ten NTB v té ceně... monitor, OS, Kameru, Wifi, Klávesnici, myš (myslím ta co je přibalená origo ASUS), Sluchátka (také origo ASUS)... ano když to mám a nepotřebuji to, tak ušetřím, ale není to už tak, že HNT v podobném výkonu musí nutně stát 2x tolik co stoplní...
http://www.czc.cz/f9bil3vuakj609nbg1agl41c56/seznamjiná věc je životnost a možnost upgradu...
pro mě je důležité a komfortní přenositelnost, skladnost...
Teplo jak si zmínil u tohoto NTB není žádný problém a spotřeba bude u mého NTb určitě nižší, než u kdejakého stoláku... Obrazovka je jaká je, ale ta se dá dokoupit vždy (i když je to náklad navíc, ale né nutný)
Seznam není veřejný.
Ber prosím regulérní ceny v obchodě, ne ceny na které ses dostal ty. To pak taky můžu argumentovat stylem, že jsem sehnal komponenty za 30k v hodnotě 40k. Tvůj typ ntb jsem našel už jen na amerických webech (moc jsem nepátral) za cenu 1499 dolarů. Když to převedu na koruny a přidám daň, jsem na 1499*24,5*1,21 = 44 400Kč (a to v tom ani není clo), což by tak cca mohlo sedět -
Asus totožné konfigurace na CZC stojí 50kTou spotřebou a teplem jsem právě reagoval na to, že pokud to má nižší spotřebu, musí to mít i nižší výkon (beru stejnou architekturu). Tvůj noťas si vezme v zátěži třeba 120W, stolák 250W. Aby měl stejný výkon při poloviční spotřebě, musel by mít dvojnásobnou účinnost, což je samozřejmě nereálné.
Jen tak ze srandy jsem do košíku naházel komponenty
stoláku vyšší třídy. Dalo by se ušetřit na bedně, zdroji apod., ale za ty peníze si to už zaslouží něco lepšího. Jak vidíš, jsem na 38k. Do tvého modelu mám 6k k dobru, do toho uvedeného ASUSu na CZC dokonce 12k a to mi chybí pouze mechanika (500), Wifi (500), kamera (500), myš (1000), klávesnice (500) a sluchátka (1000). Komplet se musím vlézt do 42k.
Ano, bude to hůř skladné, ano, je to prakticky nepřenosné a ano bude mít vyšší spotřebu.
Ale taky když se něco rozsype, vyměním jen jednu komponentu a ne celý noťas, budu mít vyšší výkon, v budoucnu můžu upgradovat třeba jen grafiku a i komfort používání bude na vyšší úrovni (větší obrazovka, individuální klávesnice, menší hluk).
Nechci se tady s tebou dohadovat o výhodnosti tvé koupě. Ano, za tu cenu dobrý kauf. Ale když vezmeš srovnatelné cenové podmínky (vyhádaná sleva u obou nebo naopak nikde), je na tom stolák líp. Přirovnal bych to k situaci, kdy někdo řekne "když si tu kartu/CPU nataktuješ, budeš mít výkon vyššího modelu za nižší cenu". Ale co když si nataktuju i ten vyšší model? Když porovnávám, podmínky musí být prostě stejné, nebo to porovnání nemá žádný smysl