jak na linux Vyřešeno

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Razzell
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

jak na linux  Vyřešeno

Příspěvekod Razzell » 30 pro 2007 23:32

Dobrý den mam na notebooku nainstalovany windows xp a chtel bych jeste nainstalovat linux kamosi rikali ze se da normalne stahnout a ja bych chtel popsat takovou instalaci linuxu a take jestli by slo abych si mohl vybirat mezi linuxem a windowsem jak to mam udela predem dekuji

Reklama
zao
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod zao » 30 pro 2007 23:37

no při instalaci nesmíš dát formát...nech si to poslat pouštou zadaxa 8) 8) :smile: :smile: je to lepší:-D:-D
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod ini808 » 31 pro 2007 00:20

Pozor na ovladače! Mě se nepodařilo k ntb sehnat ovladače ani k WinXP a "kompatibilitě" s Linuxem ani nemluvě, tak jsem nucen mít Visty :-(

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 31 pro 2007 08:27

Kubuntu bude zřejmě instalace pro tebe. Návody jsou na Wikipedii.cz dále je k tomu i diskusní fórum.
Součástí instalace tedy obrazu disku který si stáhneš a vypálíš je i program Grup který funguje jako rozcestník mezi operačními systémy a při bootování si můžeš vybrat který operační systém poběží. Instalace kubuntu se provádí po instalaci Woken obráceně to nejde. Samozřejmě bude to chtít trochu studia. Pomocí Google nebo jiného vyhledávače podklady pro studium snadno seženeš klíčové slovo "Kubuntu".
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 31 pro 2007 09:35

Kubuntu má i své české stránky: http://www.kubuntu.cz/
Člověku, který byl doteď uvyknut na windows, zřejmě taky doporučím grafické prostředí KDE; a (K)ubuntu je imho dobrá volba (Ubuntu – Gnome, Xubuntu – XFCE).
Narozdíl od Ubuntu a jeho klonů má řada distribucí už při instalaci možnost zvolit několik grafických prostředí najednou (Gnome/KDE/XFCE a další). V případě Ubuntu je ale možné je nainstalovat dodatečně.

Zcela na okraj řečeno:
Jan Pašek píše:Grup
Správně je to GRUB, což je zkratka GRand Unified Bootloaderhttp://wiki.ubuntu.cz/GRUB?highlight=%28grub%29

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Koja » 31 pro 2007 10:48

Možná pro začátek by byla vhodnější Mandriva :idea:

Instalace kubuntu se provádí po instalaci Woken obráceně to nejde.

Ále de :lol: Jenom to pak chce trochu času navíc, aby se nahodil GRUB místo widláckýho zavaděče :lol:
Naposledy upravil(a) Koja dne 31 pro 2007 11:00, celkem upraveno 1 x.
Everybody lies so don't trust anyone. :)

viper.
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

re

Příspěvekod viper. » 31 pro 2007 10:49

ja jsem tez instaloval linux na svuj stolni pc spolecne s windows mam verzi madriva linux 2007 prostredi kde na strankach mandrivy je i navod jak instalovat linux je dobre to prostudovat pri instalaci se vybere polozka pouzit misto na disku s windows a urcis linuxu misto na disku ja jsem to osobne udelal tak oddil C 40 gb pro system windows , oddil D 80 gb pro ostatni ,ale z toho jsem ukrojil pro linux cca 10 gb a pak uz bezi instalace vse si v mem pripade udelal linux sam akorat uz pri instalaci jsem nastavoval net ip atd. a samozrejme mas na vyber co vse chces nainstalovat z linuxu jake programy balicky atd. Spoluprace s obouma systemy bez problemu pri zapnuti pc mas na vyber jaky system chces spustit jestli linux nebo win. standartne je nastaven linux ,ale muzes si to v linuxu zmenit aby se automaticky startoval win. co se tyce prace v linuxu tak se mi libi ,ze z win do linuxu si pretahnes vse napr. hudbu , ale mozna nevyhoda z linuxu do win nic nedas aspon jsem nato neprisel , nevyhoda jak se to vezme aspon se tam nema sanci dostat vir atd. ja osobne jsem velice spokojeny tak jak to mam :bigups:

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Re: re

Příspěvekod Koja » 31 pro 2007 10:59

viper píše:... ale mozna nevyhoda z linuxu do win nic nedas aspon jsem nato neprisel ...

Tobě nejde ukládat na widlácký oddíly (NTFS,FAT32) ?? .. Je pravda, že (K)ubuntu to umí automaticky taky až od poslední verze 7.10 .. Ale řekl bych, že Mandriva 2008 už by to měla umět. A když ne, tak se jí to dá nacpat a nastavit :lol:

viper.
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

re

Příspěvekod viper. » 31 pro 2007 11:31

me to tak vyhovuje aspon mam jistotu ,ze tam nic nevleze ,linux mam predevsim na banku na servery ,kterym neduveruju , kdybych si na linux zvyknul vic ,maskim tim instalace a hlavne odinstalace tak bych ho pouzival vic takhle predevsim na net precijenom clovek si chce obcas zahrat nejakou tu hru , na win. je clovek zvykli ,ale na druhou strnu delat s linuxem par let jak s win. tak se taky nauci jsem pohodlnej a linej

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Koja » 31 pro 2007 11:44

Tak já widle udržuju vlastně jenom kvůli škole - programování (C#) a grafika (ale ta už taky moc ne, to sme se domluvili, že můžem používat Gimp, místo Corelu, když chcem :lol: ) - takže sem v nich tak 4-5 hodin týdně, zbytek jenom Linux :)

Z her už sem tak nějak "vyrostl" bo už mě spíš nebaví, v Linuxu jich pár mám, jako třeba Linuxácká imitace Super Maria, Hledání min a takový jednoduchý blbosti + zkusim nainstalovat Heroes 3 Linux Version, když se facht hodně nudím nebo na odreagování. :lol:

lldreep
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod lldreep » 31 pro 2007 12:00

Zkus TOHLE

--> Live-CD Mandriva Linuxu 2008 - Mandriva One

Mandriva One je speciání CD, ze kterého lze systém přímo spustit bez nutnosti instalace - nic se nezapisuje na pevný disk. Můžete tak Mandriva Linux jednoduše vyzkoušet, protože jeho spuštění a nastavení není vůbec složité. Zalíbí-li se vám, je možné jej kdykoliv naklonovat na pevný disk vašeho počítače pomocí ikony na ploše "Instalovat". Díky omezené kapacitě jednoho CD budete ale při pozdější instalaci dalších programů potřebovat dobrý přístup k Internetu

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 31 pro 2007 14:18

Zkuste českou verzi PClinuxOSu. Je to dobré distro, ve kterém po instalaci prakticky všechno funguje.
Prostředí má KDE.
http://www.pclinuxos.cz/index.php?optio ... 8&Itemid=2

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Q4OS či Zorin nebo jiný CZ Linux?
    od IMB » 26 lis 2024 17:17 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    4
    3180
    od faraon Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2024 10:34