Vertikální synchronizace Vyřešeno
Vertikální synchronizace
Zdravím , co je to vůbec ta Vertikální synchronizace ? A mů cenu jí mít ve hře zaplou ? Někdo říká že to žere FPS , někdo že se mu díky tomu hra neseká , takže nevím jestli ji mám mít ve hře League of legends zapnutou. Když jsem tak zkoušel tak FPS byly stejný.
Ryzen 5 5600, RX 6600XT. 16GB 3200 Mhz
- satik
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Vertikální synchronizace
Vsync dělá to, že když grafická karta vykreslí obraz, tak se čeká na monitor, až celý obraz vykreslí a až pak se kreslí další obraz grafickou kartou, takže u monitoru s 60Hz to omezí fps na max 60.
Kvůli tomu čekání to obvykle trochu zvýší zpoždění, takže ten obraz vidíš o malinko později, záleží pak na okolnostech, jestli si toho vůbec všimneš a jak moc velké to zpoždění bude. Taky to může způsobovat microstuttering.
Když to vypneš, tak grafická karta vykreslí obraz, monitor ho začne zobrazovat a v tu dobu už grafická karta zase kreslí další a pokud ho vykreslí než monitor skončí, tak se třeba druhá půlka na monitoru vykreslí z dalšího snímku, takže uprostřed obrazovky může být zlom mezi starším a novějším snímkem, případně tam těch zlomů může být i víc.
Způsobuje to pak tzv. tearing.
Kvůli tomu čekání to obvykle trochu zvýší zpoždění, takže ten obraz vidíš o malinko později, záleží pak na okolnostech, jestli si toho vůbec všimneš a jak moc velké to zpoždění bude. Taky to může způsobovat microstuttering.
Když to vypneš, tak grafická karta vykreslí obraz, monitor ho začne zobrazovat a v tu dobu už grafická karta zase kreslí další a pokud ho vykreslí než monitor skončí, tak se třeba druhá půlka na monitoru vykreslí z dalšího snímku, takže uprostřed obrazovky může být zlom mezi starším a novějším snímkem, případně tam těch zlomů může být i víc.
Způsobuje to pak tzv. tearing.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index
Takže se vyplatí to mít zaplé , když mi to nežere FPS ?
Ryzen 5 5600, RX 6600XT. 16GB 3200 Mhz
- Andrew98
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Obvykle se vertikální synchronizace nechává vypnutá. Hlavně proto, že když nedokážeš dosáhnout stabilních 60 fps bez propadů, tak se obraz začne docela dost trhat.
/edit Zde je to pěkně vysvětleno
/edit Zde je to pěkně vysvětleno
Intel Xeon E3-1231v3 + SilentiumPC Fera 2
ASUS B85-PRO GAMER
Sapphire R9 270X Toxic Boost
Kingston HyperX Savage 16GB CL9 1600Mhz
Seasonic SS-620GM2 Evo 620W
Intel 520 120 GB + Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
iiyama ProLite X2483HSU-B1
ASUS B85-PRO GAMER
Sapphire R9 270X Toxic Boost
Kingston HyperX Savage 16GB CL9 1600Mhz
Seasonic SS-620GM2 Evo 620W
Intel 520 120 GB + Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
iiyama ProLite X2483HSU-B1
- satik
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Vertikální synchronizace Vyřešeno
Výhody a nevýhody obou řešení jsem vypsal, takže záleží čistě na tobě.
Já třeba to mám většinou vyplé (na rychlé MP hry), protože tearing mi nevadí a vadí mi microstuttering a zpoždění, akorát na singleplayerové hry si zapínám GSync, což je vylepšená varianta Vsyncu, která ale funguje jen na NV grafikách a speciálním monitoru, který to podporuje. AMD pak má konkurenční Freesync.
Já třeba to mám většinou vyplé (na rychlé MP hry), protože tearing mi nevadí a vadí mi microstuttering a zpoždění, akorát na singleplayerové hry si zapínám GSync, což je vylepšená varianta Vsyncu, která ale funguje jen na NV grafikách a speciálním monitoru, který to podporuje. AMD pak má konkurenční Freesync.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +