Graficka karta kolem 6000 kč Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Makaan
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Graficka karta kolem 6000 kč

Příspěvekod Makaan » 23 črc 2015 17:07

Michael850 píše:
Adamer píše:ma 4GB, nema sbernici co by vram limitovala(256x)
Nesouhlasím, 4 GB ta karta nevyužije.

:-D Ale samozřejmě, že ano... zapněte si GTA V a chtějte lepší textury ... zapněte si Shadow of Mordor, totéž .....

nejde o výkon, je čím dál víc her, které to prostě chtějí na textury atp., být pak někomu líto té pětistovky se za rok může projevit tak, že to kartu fakt podlomí ....

však se podívejte na recenze 380ky 2gb - každá recenze si stěžuje, že měli zaslat 4gb verzi, nebo to alespoň zmíní, že 2gb karta už teď nic moc..
HW: CPU i5-4590, cooler Hyper 212 Evo, Asrock Fatal1ty H97 Perf., MSI GTX 970 Gaming ME, 2x4gb Hyperx Fury, SSD Crucial M500 120gb, HDD 1TB WD Blue, PSU Seasonic 550RM, case Corsair 300R, SSD Kingston Savage 240gb, monitor ASUS VX239H

Reklama
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 23 črc 2015 17:13

Tak jako takhle jasně, že využije a bude tam nějaká rezerva, ale nevyužije ji celou, ale jen částečně. Podívejte se na GTX 970 pro příklad - ta využije tak do 3,5 GB a to jen ve vyjímačných situacích, jinak nastane problém, který už určitě znáte a nemusím tady vysvětlovat. Nevím, jak by potom mohla R9 380 4 GB VRAM kompletně využít. Taková grafika má problém využít 3 GB, nevím, kam se hrabe do 4 GB.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Makaan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Makaan » 23 črc 2015 17:16

Adamer píše:Tak potom bych uz mohl jit jen do
http://www.czc.cz/gigabyte-gv-r938g1-ga ... 61/produkt
a nebo pokud bude štěstí tak do
http://www.czc.cz/msi-r9-380-gaming-4g- ... 24/produkt
Ale spíš mi nějakou doporučte vy. Ale aby to nepresahovalo 7k.

//No tak na alze je potom za dorou cenu 280x, ale te se docela bojím.

280x už ne...

jinak co se týče 380tek - MSI je výborná, povedly se jim 300 Radeony ....ale platíš tam v případě 380ky jen za ego ....

Sapphire Nitro 4gb možná nevypadá nijak extra, ale má perfektní chlazení a svoje si udělá a 2 roky záruky ... neřešil bych, karta má pouze 2x 6pin, nežere nic extra a přesto má dobře udělané PCB, Sapphire používá svoje lepší cívky, všechny ram jsou chlazené a Sapphire tady výrazně zvednul level, německá recenze dokonce říká, že na úroveň MSI a tady mi nezbývá než souhlasit, kartě není co vytknout - absentuje pouze backplate, jenže ten vzhledem k rozměrům karty ani není třeba a navíc je levná takže...

Kartu jsem měl v prackách, je fajn, fakt není co vytknout za ty peníze
HW: CPU i5-4590, cooler Hyper 212 Evo, Asrock Fatal1ty H97 Perf., MSI GTX 970 Gaming ME, 2x4gb Hyperx Fury, SSD Crucial M500 120gb, HDD 1TB WD Blue, PSU Seasonic 550RM, case Corsair 300R, SSD Kingston Savage 240gb, monitor ASUS VX239H

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 23 črc 2015 17:27

A pročpak 280X ne? Většina lidí by se k ní v tomto případě přiklonila včetně mne. Osobně v ní nevidím žádný velký problém, pokud tedy je člověk smířený, že vlastně kupuje AMD s problémovými ovladači.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Makaan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Makaan » 23 črc 2015 17:31

Michael850 píše:Tak jako takhle jasně, že využije a bude tam nějaká rezerva, ale nevyužije ji celou, ale jen částečně. Podívejte se na GTX 970 pro příklad - ta využije tak do 3,5 GB a to jen ve vyjímačných situacích, jinak nastane problém, který už určitě znáte a nemusím tady vysvětlovat. Nevím, jak by potom mohla R9 380 4 GB VRAM kompletně využít. Taková grafika má problém využít 3 GB, nevím, kam se hrabe do 4 GB.

U 970ky žádný problém nenastane, celá ta hitparáda okolo její VRAM je jen nafouknutá bublina, kde skutečný a potvrzený problém mělo tak půl procenta lidí z toho davu plného paniky, co se vyrojil. Sám jsem kartu extenzivně testoval, naložil jí tak, aby potřebovala každé procento co má a žádný propad nenastal. Na netu je spousta lidí, která kartě naložila v Shadow of Mordor a programy přirozeně neukážou, že jde nad 3,5gb, ale určitě si sáhla i pro těch 500mb a nic se nestalo, hra frčí dál jak má.

U 380ky to ani není o těch 4gb Vram jako spíš o tom, že 2gb začíná být fakt málo, zvlášť pokud se člověk nechystá kartu s příští generací měnit. Jsou prostě tituly, které chtějí extra Vram pro nastavení lepších textur, já už na to třeba narazil se svojí 270x u Watch Dogs. Výkonu jsem měl dost pro své požadavky, ale 4gb Vram jsem prostě neměl a tak ultra textury prostě nebyly.

Teď se začíná měnit jedna podstatná věc - mezitím co dříve to bylo spíše o tom, že karta na danou Vram neměla výkon, dneska je to o tom, že Vram je na extra textury atp. a herní vývojáři prostě začínají počítat s tím, že mainstreamové karty začínají mít víc Vram než ony 2gb.

Však je to to, co určilo osud GTX 960 - je to fajn karta, ale na Full HD začíná a taky končí a to rovnou už dneska .... ta karta nemá další potenciál, kdežto 380ka 4gb má alespoň ty rezervy Vram a s trochou štěstí a ústupků se obhájí i v 1440p ...o čemž si GTX 960 může nechat zdát.

hned druhý odstavec v souhrnu recenze řady 300 na TomsHardware:
"The larger amount of graphics memory on AMD’s Radeon R9 390X is a welcome addition, but the 380’s 2GB is just not up to today’s standards. This really impacts performance in many games, especially when HD textures and mods come into play. It’s behind the times, and we’re perplexed by the company’s rationale there. A 4GB version would have been the way to go."
komplet zdroj zde: http://www.tomshardware.com/reviews/amd ... ,4178.html

Lidi se prostě pomalu přizpůsobují některým novým trendům.... dodnes je spousta lidí, která si myslí, že taktování CPU hraje výraznou roli v současných herních PC a tak utrácí tisíce za i5 K modely intelu, mezitím co už je spíše lepší investovat do procesorů, co zvládají více vláken jako je třeba i7, Xeon.
Vram je další taková, všichni počítají s výkonem, nikdo nepočítá s texturama ve hrách..

Makaan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Makaan » 23 črc 2015 17:42

Michael850 píše:A pročpak 280X ne? Většina lidí by se k ní v tomto případě přiklonila včetně mne. Osobně v ní nevidím žádný velký problém, pokud tedy je člověk smířený, že vlastně kupuje AMD s problémovými ovladači.

380ka udělá v nejhorším 90% práce za 280x ...často ale i více díky prostému faktu - že je to aktuální karta a AMD tak věnuje více pozornosti vyladění ovladačů a ještě bude .... to samé se teď děje u Maxwell vs Kepler u Nvidie - kde si šikovnější všimli, že Kepler nevykazuje u některých her výkon, který by poměrově ku Maxwellu měl ....

další věc - 300ky Radeony jsou všeobecně lépe udělané v provedení a taky konkrétně 380ka je méně náročnější, v kombinaci s lepším provedením (nepřehřívá se VRM, vše je jak má být) a taky faktem, že nabízí ještě extra 1gb Vram což se může za rok běžně hodit u nastavení textur a je za stejnou cenu co 280x .... fakt nevidím důvod, proč ji brát

280x pouze v dobrém stavu z bazaru za 4k-5k podle věku a edice .... pak bych neřekl půl slova

"AMD a problémové ovladače" - možná v profi užití, možná v mobilním segmentu .... pro hráče má AMD problém jeden - je pomalejší v komunikaci s vývojáři během vývoje her - což může znamenat, že optimalizované ovladače pro nějakou hru vyjdou o pár dní později než u Nvidie ....ale to je tak všechno ...

Nvidia má teď podle mne z hráčského hlediska víc trablí - na forech Nvidie je dost lidí, kterým padají novější ovladače atd.

takže tohle bych fakt nechal plavat, z hráčského pohledu jsou dle mne AMD a Nvidia zarovno, občas udělá chybu ten, občas ten...

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 23 črc 2015 18:05

Makaan píše:
Michael850 píše:
Adamer píše:ma 4GB, nema sbernici co by vram limitovala(256x)
Nesouhlasím, 4 GB ta karta nevyužije.

:-D Ale samozřejmě, že ano... zapněte si GTA V a chtějte lepší textury ... zapněte si Shadow of Mordor, totéž .....

nejde o výkon, je čím dál víc her, které to prostě chtějí na textury atp., být pak někomu líto té pětistovky se za rok může projevit tak, že to kartu fakt podlomí ....

však se podívejte na recenze 380ky 2gb - každá recenze si stěžuje, že měli zaslat 4gb verzi, nebo to alespoň zmíní, že 2gb karta už teď nic moc..

Sám jsem měl 2GB 960 a GTA 5 jsem na vysoké detaily i textury na FullHD hrál na 60FPS, pouze s vypnutým vyhlazováním. Podle hry se mělo využívat asi 2,6GB VRAM, ale v reálu žádné propady nenastaly. Takže v 1080p karta úplně bez problémů, výš ani nikdy nemířila a upřímně, monitor člověk nestřídá jak ponožky, spíš na něm minimálně 5 let zůstane. Jestli má teď FullHD, dost pravděpodobně na něm po životnost karty zůstane

Jinak co se financí týče - 500Kč za 4GB VRAM klidně připlatíš, ale za rok záruky navíc už ne. Proč? Když si kartu necháš, máš 3 roky úplný klid. Když se ob generaci (cca za 2 roky) rozhodneš pro upgrade, prodáš líp kartu s oficiální zárukou jeden rok než "týden na vyzkoušení"
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 23 črc 2015 18:08

Tak stejně. Buď budu mít msi 280x za 7k, ktera ma jen 3gb vram, ktere plně využije + 384bitovou sbernici a priblizne stejne takty oproti 38O, ktera je o nejakou stovku levnější, novější a využije 3.5 gb vram z 4gb. Takže v vRam nevidím zas takovy rozdil co se tyče těchto verzí. Jak říka Makaan. Do 2gb nepujdu, to je hodně malo. 280x se da za rozumnou cenu s 3 roky zaruky sehnat jen od msi a jinak jsou už dražší typy.

A k tomu "pokud bude štěstí", prodavam nefunkční notebook a chybí mi pravě tolik peněz do 7k, co bych měl, kdybych ho prodal, takže asi tak :D

Makaan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Makaan » 23 črc 2015 18:37

Žbeky píše:Sám jsem měl 2GB 960 a GTA 5 jsem na vysoké detaily i textury na FullHD hrál na 60FPS, pouze s vypnutým vyhlazováním. Podle hry se mělo využívat asi 2,6GB VRAM, ale v reálu žádné propady nenastaly. Takže v 1080p karta úplně bez problémů, výš ani nikdy nemířila a upřímně, monitor člověk nestřídá jak ponožky, spíš na něm minimálně 5 let zůstane. Jestli má teď FullHD, dost pravděpodobně na něm po životnost karty zůstane

Jinak co se financí týče - 500Kč za 4GB VRAM klidně připlatíš, ale za rok záruky navíc už ne. Proč? Když si kartu necháš, máš 3 roky úplný klid. Když se ob generaci (cca za 2 roky) rozhodneš pro upgrade, prodáš líp kartu s oficiální zárukou jeden rok než "týden na vyzkoušení"

Gta byl asi zlý příklad, ta hra je poměrně nenáročná a adaptabilní, nicméně máme opačné zkušenosti, když jsem hru testoval, byl mezi R 380 2gb a 4gb 10 fps rozdíl. Nicméně mě by hlavně šlo o ty ultra textury jako je třeba v případě Watch Dogs, kde je člověk s 2gb Vram prostě ani nezapne.. jak jsem uvedl, prostě mi těch 500 za to potencionální "ty voe, že jsem to tam nepřihodil" nestojí. Mnoho developerů začíná Vram u grafik využívat a tohle je první, co padne na hubu.

Co se týče 2 let záruky, já jdu primárně po zpracování karty, když vím, že není nic zle, nemám problém i s 2 lety a je to to první, co obětuju spíš, než abych obětoval kvalitu, nebo parametry ale když už, tak člověk může přihodit 300 za Gigabyte a má to.

Když jsem kupoval svůj PC, připlatil jsem si za Asus DC2T R270X oproti jiným a záruka byla to poslední co mne zajímalo, protože vím, že v edici, kterou jsem vybral ta karta tu bude se mnou 5 let a nic jí nebude. Sapphire 380 je další taková, pokud té kartě nikdo nepomůže, bude tu dlouho a pokud s ní bude problém na základě vadného kusu, objeví se do několika měsíců. Když naběhli ven Maxwelly, hodně výrobců začalo hýbat s kvalitou karet obecně - Zotac byl třeba jedno velké překvapení, teď když jdou ven radeony, bylo jen logické, aby se přidal i Sapphire ...

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 23 črc 2015 20:47

Makaan píše:Lidi se prostě pomalu přizpůsobují některým novým trendům.... dodnes je spousta lidí, která si myslí, že taktování CPU hraje výraznou roli v současných herních PC a tak utrácí tisíce za i5 K modely intelu, mezitím co už je spíše lepší investovat do procesorů, co zvládají více vláken jako je třeba i7, Xeon.

Tohle není tak jednoduchý, jak to vypadá, i5 4690K po OC může i ve vícevláknových aplikacích mít i vyšší výkon než stejně drahý Xeon E3-1231v3, natož pak v aplikacích, kde hlavní roli hraje výkon jednoho vlákna...
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Makaan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Makaan » 23 črc 2015 21:34

satik píše:Tohle není tak jednoduchý, jak to vypadá, i5 4690K po OC může i ve vícevláknových aplikacích mít i vyšší výkon než stejně drahý Xeon E3-1231v3, natož pak v aplikacích, kde hlavní roli hraje výkon jednoho vlákna...

Jo ehm - singlethread, kde dnes běžnýmu Frantovi nestačí v singlethreadu haswell na 3,5ghz ? World of Tanks běží dobře už i na přetaktovaným Kaveri..

a co se týče i5 v multithreadu - ne, jednoduše ne, kdyby tomu tak bylo, klekla by intelu celá řada i7, protože ta je dražší a její jediný tahák oproti i5 je právě tohle.... a věř mi, že v moment, když by to nějakej franta našel, že tomu tak je, tak to zveřejní a lidi po tom půjdou ...
když někdo našel problém s TSX u haswellu, tak by někdo určitě rýpl i do výkonu....

jediný, kde by i5-K měla smysl, je to, že bys fakt užil pouze čtyři vlákna, nikdy víc a měl procík na nějakých 4,5ghz ....což je taky trochu o štěstí, protože ne každý to zvládne aniž by letěly teploty stropem.... když pomyslíš výdaje navíc, to trápení se - protože když bys měl horší kousek, tak delid .... a bla bla bla za nějakých pár procent, který 98% uživatelů pozná jedině když jim hodíš čísla v benchmarku, ale v praxi nepozná většina z nich ani rozdíl mezi 4460 a 4790k .... tak prostě ne..

když bys fakt potřeboval singlethread, není důvod ke koupi ničeho jiného než pentia G3258 .. to je na 4,5ghz často i na boxu .... a je to...

jako sorry i5k je hezká věc ... a pak chceš streamovat cpu náročnou hru a jsi v řiti a můžeš taktovat jak chceš ... přijde jarda s Xeonem a dá ti naprdel...

Circonflexes - streamer na tohle narazil se svojí 3570k ... zkoušel oc na 4,5ghz a stejně měl propady u Armored Warfare a byl v řiti .... druhý borec mu tam hlásil, že to zkoušel na i7-3770k (stock) a jelo mu to úplně fajn ...

měl jsem doma 4670k jednu dobu hozené na 4,2ghz ...předtím jsem měl 3570k na 4,6ghz, teď mám 4590 a možnosti pro mne jako běznýho frantu se nepohly, co zvládl jeden procík zvládl druhej, a kde klekl na stream na kolena druhej, klekl i ten první, když jsem pro stejný účel, kde i5 přestal dávat použil i7 4790 (non k) byl klid

jak můžeš podle mých předchozích CPU vidět, taky jsem byl orientovaný na i5-K ....to mne velice rychle přešlo po pár praktických zkušenostech, kde jsem zjistil, že je taktování skoro k ničemu a když už hrotit prachy.... tak rovnou 5820k a ve větším stylu, tam je pájka, je tam 6 jader ... máš všechno a aspoň to z těch prachů je poznat

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 24 črc 2015 07:25

U toho i5 to chce umět nastavit streamovací program, nastavit mu třeba affinitu na 4. jádro, hře na první tři a jsi bez problémů, jen ti trochu klesnou fps u náročných CPU her, ale odstraní to různé lagy, které jinak máš klidně i s i7 (pokud si tam nenastavíš tu affinitu).

Ono ten Hyperthreading zase vždycky není takový terno, dokonce může i někdy zpomalovat a záměrně se někdy vypíná pro zvýšení výkonu - třeba při renderování.

HT totiž není to, že bys měl jádro navíc, ale že to jádro má "pár" tranzistorů navíc, takže umí zpracovávat dvě vlákna najednou, ale problém je v tom, že velká část je tam společná a pokud je to nějaký kód, který intenzivně využívá tu společnou část, tak jde výkon do kytek, protože obě části musí na sebe navzájem čekat a to čekání ještě přináší navíc nějakou režii.

Takže závěr: Ve spoustě aplikací HT výkon zvýší, ale v závislosti na tom, jaký typ instrukcí se tam provádí, ten nárůst může být cca od 50% až do cca 30% ztráty.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Grafická Karta
    od Mara33214 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    2
    5047
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    03 bře 2025 07:11
  • Nová grafická karta Příloha(y)
    od BuLLeT » 16 zář 2024 12:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC