Pomoct s menším "upgradem"

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

SpreY
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Pomoct s menším "upgradem"

Příspěvekod SpreY » 19 zář 2015 19:43

Zdarec lidi, před 3 roky mi byl zabaven PC, nyní ho mám zpátky, v tu dobu jsem se ještě o pc tak nezajímal až tak že jsem si koupil grafiku(GTX 660) aniž bych věděl co je tam za základovku, naštěstí mi jí tam hodili a fungovalo to jak má. A s čím pootřebuju pomoc? PC se mi vrátil bez HDD, takže, jsem nějak přečetl na základovce jméno MS-7380, zřejmě je to MSi MS-7380(ver 1.3)(co jsem se dočetl tak jinak se nazývá MSI P7N SLI - nejsem si ale plně jistý) i když tam to MSi není, nevyznám se v tom úplně. Chtěl bych se tehdy zeptat jaký HDD by jste mi k této desce doporučili, já už delší dobu přemýšlím nad WD Blue 1TB (https://www.alza.cz/western-digital-cav ... 332694.htm) teď jde o to zda by šel připojit, mám pocit že ano ale radši se chci ujistit. Další věc je ta že po přidání HDD, jak to je? Musí se dělat vše znova? Nastavování základovky/biosu atd? Nebo jen stačí přidat HDD a nainstalovat win? Pokud se nepletu tak jsou BIOS ovladače apod. s tím bohužel zkušenosti nemám proto bych potřeboval pomoci. A poslední věc, o vánoce bych si rád koupil lepší ramky, zde jsou 4x 1GB(pokud se tehdy nepletu, pc má určitě 4GB ram a zde jsou 4 místa pro RAMky a v nich jsou "zastrčeny"), chtěl bych 8GB, a jaké možnosti zde připadají v úvahu bych rád věděl. Procesor a základovku bych chtěl měnit až příští prázdniny(letní - brigáda). Takžě v tomhle bych rád věděl co a jak. Díky všem za přečtení a za případné odpovědi.

Reklama
Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Pomoct s menším "upgradem"

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 19:47

Prvně uveď, kolik na to máš peněz. Tipuju, že to bude herní PC? Tak co chceš hrát.

Btw. "před 3 roky mi byl zabaven PC" "vrátil bez HDD", to ti ho vzali policajti? :-D
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

SpreY
nováček
Stav:

Příspěvekod SpreY » 19 zář 2015 20:23

To je jedno ;)
Momentálně bych chtěl vyřešit jen ten HDD, informace co mám jsem napsal, navíc jsem předchvíli ještě koukal na zdroj (Pulse 500ATX Evolve, MAX 500W). HDD bych viděl okolo těch patnácti stovek cca. Procík a základovku budu řešit až další rok, ramky o vánoce a to už se zajímám, 8gb aby šli na desku(kompatibilní) a měli přijatelnou cenu, nic extra. Bude to takový "herní", žádný nabušený herní pc, jen abych na tom mohl hrát i ty novější hry, grafiku tam celkem dobrou mám takže asi tak. Jak řikám, teď potřebuju vyřešit HDD a ty otázky ohledně instalace atd.

Spartak1991
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Spartak1991 » 19 zář 2015 20:24

IT (Zaměření SW a HW)

PC: Case:Fractal Design Define R5, MB:MSI B470 Gaming Plus, CPU:Ryzen 5 2600+Fera 3, GPU:MSI GTX1060 6GB, RAM:Kingston 2x8GB 3200MHz, SSD:Crucial 1TB (1x500GB, 2x250GB), PSU:Corsair RM750x, externí HDD:Samsung 1TB a Seagate 1TB, OS:Windows 10 HP 64bit, LCD:1) Samsung S24E510C, 2) Samsung C24F396, Myš:Razer, Klávesnice:Asus

NTB: Lenovo Thinkpad E530

Mobil: Huawei P smart 2019

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 20:26

Bohužel, je to moc stará deska, nové RAM se nevyplatí, protože pak budeš kupovat DDR3.

Ten zdroj určitě ne, z levnějších Evga, Seasonic (nižší W). HDD vyber podle ceny, Seagate Barracuda 7200.14 nebo WD Blue, který z nich bude levnější, ten vezmi. Zapojíš do desky oba.

Jestli nemáš HDD, musíš nainstalovat windows a pak ovladače ke komponentům, chipset, grafika, deska atp.
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

SpreY
nováček
Stav:

Příspěvekod SpreY » 19 zář 2015 20:38

Okk, řešil jsem to ještě někde jinde, psali to stejný s těma ramkama, nevyplatí se to, jestli si teď koupim DDR2 tak příští rok s procíkem a základovkou rovnou můžu i nový ramky, takže to s těma čtyřkama nějak hold zvládnu a počkám si do příštích prázdnin a koupim vše najednou. Ten zdroj kupovat nechci, ten zdroj tam mám, proč je tak špatnej?. Skrz ten HDD teda koupím ten doporučenej Seagate nebo WD Blue (https://www.alza.cz/western-digital-cav ... 332694.htm). Jak je to stěma ovladačema? To připojím HDD on se naformátuje, nejdřív nainstaluji windowsy a pak stáhnu ovladače z netu? Grafiku a desku jasný, chipset je vlastně v počítači co,a kde "seženu" jeho jméno? Omlouvám se ale jsem takovej začátečník v tomhle směru ;).

Edit: Na CZC stránkách u základovky ( http://www.czc.cz/msi-p7n-sli-nforce-75 ... GwodNI8OJQ )jsem našel v technických parametrech tento odstavec: Jediný IDE kanál podporuje Ultra ATA/100 rozhraní a umožní zapojit až 2 IDE zařízení. Dále lze připojit až 4 Serial ATA 3Gb/s disky, včetně funkcí pro tvorbu diskového pole RAID 0, 1, 0 + 1, 5 nebo JBOD.
Jak ten WD Blue tak Seagate doporučený jsou 6gb/s disky, tak jsem zvědavý jestli se tehdy dají připojit a v čem je teda rozdíl.

Skydreamer
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Skydreamer » 19 zář 2015 21:19

Zapojíš disk, nainstaluješ Windows a případně doinstaluješ potřebné ovladače. Chipset se odjíví od základní desky. Nejnovější drivery (chipset/lan/ atp.) najdeš na stránách výrobce.

Co se týče těch pamětí, klidně bych si ty 4Gb dokoupil (tedy pokud tam máš nějaký schopnější 4 jádrový procesor). Samozřejmě ale za nějakou rozumnou cenu (cca do 150kč za 1gb) od někoho z druhé ruky. Pokud by ses pro to rozhodl, ideální bude osadit stejným/podobným typem - alespoň co se týče voltáže, frekvence a časování. V opačném případě by se toho pravděpodobně také až tolik nestalo (jedny by jely pomaleji než defaultně). Pokud se vejdeš do výše uvedené ceny, na prodeji s velmi vysokou pravděpodobností tratit nic nebudeš.

Rozdíl bude v maximální přenosové rychlosti - u klasického HDD nemá moc smysl řešit, navíc s vyhlídkou relativně brzkého upgrade na něco soudobějšího. Oba standardy jsou mezi sebou kompatibilní.

SpreY
nováček
Stav:

Příspěvekod SpreY » 19 zář 2015 21:53

Díky za informace. Chtěl bych se zeptat, na starém HDD jsem si hned po vydání kupoval Win 8, přesnějí Upgrade ze staršího na novější Windows, doma mám i krabičku s cdčkama, a moje otázka zní zda CD verze win8: Upgrade ze starších obsahuje plnou instalaci, podle názvu logicky odvozuju že je to upgrade takže ne, ale chci se ujistit a když ne tak co dělat dál, nové win už znova kupovat nechci a nebudu.

Edit: Ještě bych se chětl zeptat na ten zdroj, proč je tak špatnej nebo by mi nebylo doporučeno ho kupovat?(mám ho už nějakej ten čas v casy)

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”