BSOD, opravdu odešli 2 součástky naráz ?

Sekce pro řešení potíží s BSOD (tedy pády Windows do tzv. modré smrti)

Moderátoři: Mods_senior, BSOD team

Monkeyskunk
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

BSOD, opravdu odešli 2 součástky naráz ?

Příspěvekod Monkeyskunk » 20 zář 2015 14:06

Zdravím,

2 měsíce zpět jsem prodal starý počítač známému, jelikož jsem si kupoval novej kvůli výkonu, který on nepotřeboval. S počítačem dřív nebyly žádné větší problémy. Kamarád jej po sléze bez dalších problémů provozoval ony necelé 2 měsíce, když pak teď v pátek při pokusu o zapnutí narazil na "modrou smrt". Co vím, v drtivé většině je to spíše chyba HW, tak jsem se rozhodl mu zkusit pomoci vylučovací metodou, kdy jsme do jiného funkčního PC postupně dávali komponenty z již jeho PC. Vyloučili jsme operační paměti RAM, stejně jako procesor, a HDD, jež nedělali žádné problémy v mém PC. Grafiku asi netřeba testovat, jelikož není nutná k chodu PC a i bez jejího zapojení se BSOD pořád objevoval. Svízelná situace pak nastala u zdroje a základní desky. Když jsme dali zdroj do mého PC, základka se sice rožnula a větráky se začli točit, ale samotný systém/bios se nenastartoval - vůbec, takže se neobjevila ani modrá obrazovka. Já se v tom moc nevyznám, tak jsem si myslel, že mám vyhráno, ale nedalo mi to a řekl jsem si, že otestuji i základní desku (své komponenty jsem namontoval na jeho základní desku) a co se nestalo, konečně jsem na vlastní oči viděl tu BSOD. Docházelo k ní již při startu Windows při snaze o spuštění obvyklým způsobem. Při spuštění v nouzovém režimu se BSOD neobjevil, a tak jsem byl schopen vytáhnout ty minidumpy a ještě nějaký ten systémový záznam. Chápu, že to tedy asi bude opravdu v základní desce, ale je mi divné, že by odešel rovnou i zdroj. Dá se říct ve stejnou chvíli přes noc, jelikož den předtím vše fungovalo normálně. Je to opravdu možné ? Nebo je možné, že jsme něco špatně zapojili nebo přehlédli ? Případně jak to pak dál řešit, nejspíše koupit obojí nové hmm ?

Jinak tedy, jedná se o sestavu AMD Athlon II X4 645, základka: ASUS M4A77TD - AMD 770, paměti Kingston HyperX 4GB (2x2GB) DDR3 1333 CL7, Sapphire HD 5850 EXTREME (11162-15-20G) 1GB, Fortron Black Power 450W a s HDD WD Caviar Black LX (500gb).....než jsem mu to prodal, tak jsem disk formátoval a znovu nainstaloval origo Windows 7 (64bit) a stáhnul všechny v té době dostupné aktualizace grafiky i systému. Je pravda, že ten kamarád říkal, že teď u poslední aktualizace to chtělo restartovat, a že dal připomenout později - ale to by nemělo mít takový vliv (já to dělám pořád :-D). Jo a taktované by tam nic být nemělo.

Tady dávám odkaz na ty potřebné soubory z návodu (je tam i screen pro jistotu):

http://leteckaposta.cz/592993222

tak snad je to vše, co potřebujete vědět, abyste mi poradili. Předem děkuji a kdyby bylo třeba ještě nějaké info nebo něco, dejte vědět.

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: BSOD, opravdu odešli 2 součástky naráz ?

Příspěvekod Pic » 20 zář 2015 14:41

Jinak PC bez grafické karty, pokud není v základní desce grafická karta integrovaná nenaběhne.. Zkus Pc v minimální konfiguraci, což je základní deska s procesore a chladičem s ventilátorem, jedna RAM, grafická karta (pokud není integrovaná na základní desce) a zdroj. Připojena jen klávesnice a myš. Vše ostatní odpojit a to datové i napájecí kabely. Pak spusť PC a pokud naběhne, tak s chybovou hláškou, protože není připojen disk. V tom případě jsou připojené komponenta OK. Pokud nenaběhne můžeš zkusit nahradit původní RAM jinou a tak ověřit, pokud první byla vadná. Pokud nenaběhne ani po odzkoušení všech RAM, můžeš zkusit vyměnit grafickou kart a v dalším kroku případně zdroj. Jestliže po odzkoušení všeho co jsem uvedl, může být problém se základní deskou. Ještě si ověř zda chladič s ventilátorem dobře sedí na procesoru. Vadný procesor je málo pravděpodobný. Tedy pokud by nebyl odpraven třeba přetaktováním ap.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Monkeyskunk
nováček
Stav:

Příspěvekod Monkeyskunk » 20 zář 2015 14:55

No vždyť říkám. Po výměně zdroje to najelo aspoň do nouzového režimu, ale normálním způsobem windows zapnout nešel, protože házel modrou smrt. Ale s původním zdrojem nenajelo vůbec nic, pouze se roztočily větráky a to i na CPU. Grafika původně zapojena byla a pak jsme ji právě odpojily, aby sme nebrali tolik energie ze zdroje, páč jsme si mysleli že to bude zdroj, ale nepomohlo to. Proto myslím, že se to týká jak zdroje, tak základní desky, protože s funkčním zdrojem to stále padalo do modré smrti. Ale právě je mi divné, že by to odešlo obojí zaráz ve stejnou chvíli. Paměti ram jsme zkoušeli vyměňovat za stoprocentně funkční a nepomohlo to. Procesor jsme dávali do toho jiného PC a fungoval taky v pořádku.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 zář 2015 14:59

Ještě si počkej na odborníka na BSOD.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Monkeyskunk
nováček
Stav:

Příspěvekod Monkeyskunk » 24 zář 2015 15:36

Čekám čekám a pořád nic, není tu nějaký pořadník ? :-D Nechci rýpat, ale všiml jsem si, že později založené témata dostávají odpovědi od daných odborníků dřív. Tak snad si toho někdo z nich všimne :-) Děkuji

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 24 zář 2015 22:35

Ahoj,
jeden bugcheck patrně síťový adaptér / ovladač, proto bych se pokusil ho updatovat. Bohužel nevím, který LAN adaptér má tvoje základní deska, dodávala se se dvěmi: Realtek RTL8112L & Realtek RTL8111C.

Na stránkách výrobce jsou k dispozici ke stažení aktualizace:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/lan/RT ... 9_WIN7.zip & http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/lan/RT ... 9_WIN7.zip

Pokus se jej nainstalovat.

Další dva minidumpy naznačují konflikt ovladače grafického adaptéru - můj tip je hardwarová závada (stará ATIna), s tím nic moc neuděláš - pakliže teploty jsou samozřejmně v pořádku!

Monkeyskunk
nováček
Stav:

Příspěvekod Monkeyskunk » 27 říj 2015 12:50

Díky, nakonec to opravdu byla grafická karta a né námi avizovaná základní deska. Tak jsme koupili novou i se zdrojem a už vše zase parádně funguje. Tedy ještě jednou, díky za pomoc a téma můžete nejspíš locknout ;)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Notebook BSOD 1-2x denně Příloha(y)
    od Gerete » 29 bře 2025 20:26 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    7767
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    01 dub 2025 12:37
  • BSOD když hraju hry
    od Benzou » 22 čer 2025 01:13 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    6
    2852
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    23 čer 2025 09:18
  • BSOD po instalaci 24H2 Windows 11
    od AngelikaB » 24 bře 2025 18:53 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    8
    7936
    od kellne Zobrazit poslední příspěvek
    02 kvě 2025 20:59

Zpět na “BSOD (Blue Screen Of Death)”