Vadný partition na HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

P.O.B
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Vadný partition na HDD

Příspěvekod P.O.B » 20 lis 2015 15:36

Dobrý den všem,

nedávno se ke mě dostal NTB s tím, že se přehřívá. Během provozu (film) i během testů max. po půl hodině začal topit a významně se zpomalil i chod systému. Po testech se mi v jedné chvíli úplně zasekl a přestal reagovat. Po cca hodině jsem ho vypnul natvrdo. Další den jsem ho komplet vyčistil a přepastoval chlazení. Při zapnutí ale načítal systém podezřele dlouho a nedostal se dál než k startovacímu logu Win, pak restart... Totéž i v nouzovém režimu, restart během načítání souborů. Oprava ani poslední známá konfig. taky nezabraly...

Vytáhnul jsem proto disk a připojil ho přes servisní sadu k mému NTB. Načetl sice až po chvíli (předtím slyšitelné klepání v pravidelném rytmu), ale jen jeden oddíl (D s daty), C se hlásí jako prázdné a že potřebuje formátování.

V správci disků je u něj formát souborů RAW. Přečetl jsem tady několik podobných případů a vychází mi 2 možnosti, buď vytáhnout soubory přes GetDataBack nebo změna formátu disku zpět na NTFS. Jelikož to vypadá, že disk je těsně před smrtí a na tom oddílu C má dotyčná nějaké fotky atp, které "nestihla" přehodit na datový oddíl D, tak se chci poradit, zda má cenu zkoušet vrátit formát nebo raději jen vytáhnout soubory a pak rovnou naformátovat disk a zkusit, jestli ještě pojede nebo půjde do koše?

Ze všech diskuzí, co jsem tu četl totiž vyplývá, že neúspěšný pokus o jedno nebo druhé zavře cestu k druhému pokusu jinou metodou a data budou fuč...

Co tedy podniknout jako první volbu?

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Vadný partition na HDD

Příspěvekod Uziv00 » 20 lis 2015 15:54

get data back z raw formátu data vytáhnout umí (zkoušel jsem). Pozor, existují dvě verze - jedna pro FAT32, druhá pro NTFS, je tedy potřeba vědět, jaký filesystem byl na disku původně. Data musíš obnovit na jiný disk. Pro jistotu, zazálohuj na jiný disk i data z D:.
Pak si s diskem pohraj, jak uznáš za vhodné, doporučuji kontrolu pomocí CDI a HDTune, zda na něm nejsou vadné sektory.
Pokud změníš formát na NTFS, pak se zapíše čistá tabulka a disk se bude tvářit jako čistý. Tedy stejně bys musel použít GDB. Kdybys ale dal pomalé formátování, pak o data přijdeš.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 lis 2015 16:03

Vratit format na NTFS je technicky neproveditelne - ono to NTFS je, ale cast disku kde je informace ulozena je necitelna (proto to cvakani pri pripojeni). Tudiz nelze zapsat zpet neco, co je spravne, ale necitelne. Pri pripojeni disku je samozrejmne nutne vypnout pres diskpart funkci automount, nebo se Windows neustale budou marne pokouset diskovou jednotku pripojit.

Format souboru RAW znamena pouze to, ze je to format necitelny pro Windows (budto filesystem ktery Windows nepodporuje nebo je informace necitelna jako v tomto pripade).

Co je treba udelat je zachranit data (R-Studio, Get Data Back, Testdisk) a disk hodit do popelnice.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 20 lis 2015 17:30

Jestli cvaká i na vzduchu, a nejen zašroubovaný v té pekárně, tak je po něm. Takže data zachránit, disk zahodit.

Během toho zachraňování může pomoci disk chladit, daří se tak číst i některé jinak nečitelné sektory, které se disk pokouší přečíst několikrát, takže to jde podstatně rychleji. U lehčího případu jsem to dělal tak že jsem na něj postavil hrnec se studenou vodou. Musel jsem jí párkrát vyměnit, dokázal jí ohřát. Ale v extrémním případě disk strávil nejdřív noc v mrazáku a druhý den jel ponořený ve vaničce s vodou a kostkami ledu, celou dobu velmi důkladně zabalený v několika vrstvách igelitu, aby nenavlhl! Přitom se průběžně odlévala ohřátá voda a přidávaly nové kostky, topil jak ďas a spotřeboval jsem jich pár kilo.

Nejdřív zkopíruj to co jde, ten RAW oddíl si nech na potom, může se stát že během toho zachraňování chcípne úplně, tak ať toho stihneš co nejvíc. Disk se dá koupit kdykoliv jiný, ale fotky dětí za několik let zpátky už nikdo nenahradí... A až s tím budeš hotový, tak jí řekni něco o zálohování, hlavně že důležité věci je potřeba mít ve více kopiích na různých druzích médií.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

P.O.B
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod P.O.B » 22 lis 2015 23:20

Tak příjemný večer pánové,

díky za všechny informace. Data úspěšně zazálohována, dodatečné chlazení nebylo potřeba, disk je relativně studený...

CDI varuje "jen" u podezřelých sektorů (200), ještě jsme spustil diagnostiku přes DLG od WD a neprošel krátkým testem, což znamená (dle nalezených informací) odpojit pacienta od přístrojů a převézt do márnice...

Chtěl jsem mu dát ještě šanci, ale tvrdohlavě si stojí za svým - odejít do křemíkového nebe...

Takže děkuji všem za odpovědi a přeji příjemný zbytek víkendu.

Petr

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problem s externim diskem - partition Příloha(y)
    od JirkaKubec » 02 črc 2025 08:52 » v Problémy s hardwarem
    6
    3545
    od martin.100 Zobrazit poslední příspěvek
    08 črc 2025 16:59
  • vadný/přehřátý HDD? Příloha(y)
    od Dergon » 27 črc 2024 11:51 » v Problémy s hardwarem
    12
    3993
    od Dergon Zobrazit poslední příspěvek
    28 črc 2024 20:47
  • Padá internet, vadný modem?