Tichá foto workstation, cca 30kk

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Androxx
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Tichá foto workstation, cca 30kk

Příspěvekod Androxx » 29 lis 2015 22:20

Dobrý den,
mám v plánu vyměnit svůj notebook za stolní PC. Tak nějak jsem dal dohromady co bych chtěl a nechtěl a dal dohromady tento seznam:
http://www.czc.cz/a5kdtrubhoglb9i8u8lms344b6/seznam

Počítač nebude sloužit ke hraní her (když už ho budu mít tak si možná něco málu zahraju, ale dávám tomu tak měsíc :-D ), jsem fotograf takže komponenty jsem vybíral hlavně s ohledem na využití v Lightroomu a Photoshopu. Podmínku mám tu, že musí být tichý, protože pracuji často v noci a hluk mě ruší.

Ze seznamu nejspíš vyměním zdroj za nový polopasivní Corsair RM550x, RAMky budou 16GB, kapacita disků bude nastavena taky trochu jinak :-) desku jsem vybíral s ohledem na budoucnost (USB 3.1, type C). Ale abych se dostal k jádru svého dotazu, prosím o pomoc ve zodpovězení následujících otázek:

1) Nejsem si jistý výběrem procesoru, zda i5 6500/6600 nebo připlatit za i7 6700. Lightroom ten výkon využije při exportu fotek a bude to tedy trochu rychlejší, ale není nezbytný. Kolega má NB s i7 ivy bridge, který je podle benchmarků??? o něco horší než současná desktopová i5 a říká že ho procesor nelimituje, ale jde mi o rezervu do budoucna, tak tři roky nechci na počítač sáhnout a výměna za maximálně o generaci novější procesor nepřipadá moc v úvahu. Uvažoval jsem i Xeonu, ale starší generaci jsem zavrhnul rovnou. Taktovat také nechci, potřebuji maximální stabilitu. Zase ale nemám neomezený rozpočet :cry:

2) Spíš technický, Skylake podporuje 2133 MHz, deska na čipsetu H170 taky, bude použití 2400MHz fungovat (předpokládám že jo) a co to udělá?

Děkuji všem co se pozastaví, poradí nebo přidají nějaký návrh :-) Jelikož se většinou staví jen herní PC, možná to pomůže i někomu jinému.

Reklama
socirel
Level 6
Level 6
Stav:

Re: Tichá foto workstation, cca 30kk

Příspěvekod socirel » 30 lis 2015 11:54

1) 8 vlákno bych bral jedině xeon na lga 1150. i7 se mi zdají předražené. Ta i5 6600 mohla být taky trochu levnější když se dívam na ceny 6400 a 6500. Druhá věc je chladič, když se nebude taktovat, je takový chladič podle mě zbytečný.
2) bude se to řídit podle procesoru (2133)

Androxx
nováček
Stav:

Re: Tichá foto workstation, cca 30kk

Příspěvekod Androxx » 30 lis 2015 15:44

Díky za odpověď. Takže 2400 jsou k ničemu, protože se podtaktujou? A s tim Xeonem, byl jsem rozhodlej ho koupit, ale skylake trochu zazdili s nekompatibilitou chipsetů, navíc se pořád neprodávají :-( a nedokážu moc posoudit jak si pomůžu nebo nepomůžu oproti i5 6600 když vezmu Xeon E3 1231v3, asi je o něco výkonější, ale zase starší litografie, starší RAMky, tuším že desky nepodporují ani M2.SSD a nemají USB 3.1 (nerad bych udělal stejnou chybu jako když jsem si koupil notebook jen s USB 2.0, s tím že to není tak velkej deal a nakonec mě to stálo těžký hodiny čekání a mlácení hlavou o zeď že já vůl... :? )

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • tichá klávesnice
    od Johny1988 » 11 čer 2025 22:19 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    3607
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    12 čer 2025 08:55
  • WorkStation sestava (s novými Intely? nebo ne?)
    od Grander » 23 kvě 2025 16:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2479
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    25 kvě 2025 13:15
  • VWware Workstation Player-nelze vytvořit virt.Windows. Příloha(y)
    od ski1961 » 26 srp 2024 14:46 » v Programy ke stažení
    6
    5603
    od ski1961 Zobrazit poslední příspěvek
    26 srp 2024 15:48

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”