Dobrý den,
odešel mi konektor u disku 2,5" 1T (ehm. nárazuvzdorný, voděodolný A-data, ale konektor je šit). Tak jsem ho násilím vylámal z krabičky a chci ho dát dovnitř. Ale když ho zapojím, PC se při startu zasekne a hlásí "BOOTMGR chybí". Zkusil jsem opravu spouštění z inst. disku Win 10 podle návodů z internetu, ale prý to nelze opravit. Existuje nějaký jiný postup, při kterém bych nemusel kupovat externí box nebo přeformátovat disk? Vlákna ve fóru jsem prohlížel, ale každému to vzniklo jinak… Díky!
Bootmgr chybí - je to bývalý externí disk a návody nefungují
Re: Bootmgr chybí - je to bývalý externí disk a návody nefungují
V tom počítači už jiný disk není, nebo proč se z něj snaží nabootovat?
Instalačka nemůže opravit něco, co na tom disku nikdy nebylo.
Jestli umíš s Linuxem, zkus se na něj mrknout z liveCD: http://www.slax.org/cs/download.php
Box kupovat nemusíš, šikovnější je tohle: https://www.alza.cz/axago-adid-70-d2717 ... Gwodl2sIwg
Instalačka nemůže opravit něco, co na tom disku nikdy nebylo.
Jestli umíš s Linuxem, zkus se na něj mrknout z liveCD: http://www.slax.org/cs/download.php
Box kupovat nemusíš, šikovnější je tohle: https://www.alza.cz/axago-adid-70-d2717 ... Gwodl2sIwg
Naposledy upravil(a) faraon dne 23 pro 2015 18:11, celkem upraveno 1 x.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
PC pravděpodobně hledá systém nejdříve na tom bývalém externím disku a protože tam žádný není, tak se zasekne.
Nastav u PC v BIOSu, ať nejdříve hledá systém na systémovém disku PC. (Zavedení systému - vyber systémový HDD)
Nastav u PC v BIOSu, ať nejdříve hledá systém na systémovém disku PC. (Zavedení systému - vyber systémový HDD)
Jako bootovací mám SSD a na něm je win10. Nechápu, proč sahá při startu do toho externího.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 46 vteřinách:
Bootovací disk se změnit kdovíproč nedá. Najedu na SSD, odentruju, uložím, ale při startu zase hodí chybu. Předtím zas nešlo nastavit bootování z CD. Odentruju, uložím, ale pak při startu žádná změna.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 46 vteřinách:
Bootovací disk se změnit kdovíproč nedá. Najedu na SSD, odentruju, uložím, ale při startu zase hodí chybu. Předtím zas nešlo nastavit bootování z CD. Odentruju, uložím, ale pak při startu žádná změna.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Sahá, protože to tam má PC nastavené v BIOSu.
Případně připoj SSD k SATA0 konektoru a externí disk k SATA 1, SATA 2 atd. Pokud je BIOS v základním nastavení, tak začíná bootovat od SATA0, pak SATA1 atd.
Případně připoj SSD k SATA0 konektoru a externí disk k SATA 1, SATA 2 atd. Pokud je BIOS v základním nastavení, tak začíná bootovat od SATA0, pak SATA1 atd.
A jak to poznám?
Dodatečně přidáno po 2 minutách 42 vteřinách:
Už to vidím.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 42 vteřinách:
Už to vidím.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
U konektorů na základní desce by měly být konektory označené. Pokud nesou označené, tak hledej v manuálu od základní desky. Manuál najdeš také při ovladačích na stránkách výrobce.
Žádná změna. Přepojil jsem konektory správně, SATA1 je SSD, pak HDD640, pak CD, bývalý externí až nakonec. Opět stejná chyba při startu, systém naběh až když jsem disk 1TB odpojil.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
TAk ještě můžeš zkusit jiné další kombinace, kdyby třeba BIOS nebyl v základním nastavení. (CD mechaniku třeba vůbec nepřipojovat)
Prostudovat ještě manuál k té konkrétní desce, jestli v něm nebude nějaká užitečná informace.
Také by chtělo odzkoušet připojit nějaký jiný interní disk k PC, jestli bude nastávat stejný problém. Třeba deska nechce spolupracovat s tím původně externím diskem. Těžko na říci.
Prostudovat ještě manuál k té konkrétní desce, jestli v něm nebude nějaká užitečná informace.
Také by chtělo odzkoušet připojit nějaký jiný interní disk k PC, jestli bude nastávat stejný problém. Třeba deska nechce spolupracovat s tím původně externím diskem. Těžko na říci.
- adavyp
- člen BSOD týmu
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
Jdou v BIOSu vypnout alternativní pozice pro bootování? Pokud ano, zkus to udělat. Na první pozici nech to SSD.
Potřebujete poradit? Napište mi SZ.
"Non scholae, sed vitae discimus." - Seneca
"Non scholae, sed vitae discimus." - Seneca
Bohužel, už 3x za sebou se mi nepovedlo zastavit bootovací proces, win10 vždycky naběhnou, i když mačkám Del jak zběsilej. Ale pokud vím tam možnost vypnout nebyla, jen jinak seřadit.
NO a F12 si zkoušel ? to by mělo být boot menu kde si vybereš ten hdd z kterého budeš načítat.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 3041
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
18 lis 2024 12:22