Dobrý den,
Prosím vás o radu ohledně výběru notebooku/počítače. Příští rok nastupuji na VŠ - obor informatika a mám dilema ohledně výběru PC/NTB. Momentálně mám tyto NTB http://www.acer.com/ac/en/IL/content/model/NX.M09ET.002 , http://www.acer.com/ac/en/MM/content/model/NX.M88ST.009 jsou zhruba 3-4 roky staré a už nezvládají to co by jsem potřebovala (hlavně e1). Teď řeším jestli si mám koupit stolní PC nebo NTB a k němu připojovat monitor. Po PC by jsem chtěla investovat max. 30 000 - 35 000. Je mi jasné, že PC bude výkonější.
A tak mám dotaz k jaké variantě by jste se přikláněly.
Děkuji za odpověď
VŠ - výběr počítače
Re: VŠ - výběr počítače
Jestli vybrat NTB a nebo PC musíš vědět ty. Potřebuješ počítač často přenášet? Nebo ti stačí ležet doma? NTB je prostě přenosná záležitost a byla by škoda, kdyby si měla NTB využívanej jako PC, když PC by měl větší výkon za tu cenu.
AMD Ryzen 5 5600X | MSI MAG B550 TOMAHAWK | G.Skill Aegis 32GB 3200MHz | Kingston A2000 1TB | PowerColor Red Devil RX 6700 XT 12GB | XPG Core Reactor 750W | Be quiet! PURE BASE 500 | Asus VG27AQ1A
Zdravím.
Pokud by se neplánovalo žádné hraní her, čistě jenom studium, volil bych notebook s SSD a integrovanou grafickou kartou.
V nejhorším (nejlepším?) případě nějakou slabší grafickou kartu.
Taky bys mohl zauvažovat o Macbooku.
Pokud by se neplánovalo žádné hraní her, čistě jenom studium, volil bych notebook s SSD a integrovanou grafickou kartou.
V nejhorším (nejlepším?) případě nějakou slabší grafickou kartu.
Taky bys mohl zauvažovat o Macbooku.
Děkuji za vaše názory. S tím přenášením právě nevím jestli by mi nestačil jenom ten "malý" NTB (nevím do jaké míry ho budu potřebovat do školy). Proto je tento dotaz mířený spíš na studenty VŠ, jak moc potřebují PC ke studiu.
Nad Macbookem jsem přemýšlela i zdůvodu toho, že mám více věcí od Apple, ale mám strach s kompaktibilitou různých programů. :)
Nad Macbookem jsem přemýšlela i zdůvodu toho, že mám více věcí od Apple, ale mám strach s kompaktibilitou různých programů. :)
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Záleží na co budeš notebook využívat. Ony ty dva nejsou zas až tak slabé... Já bych to asi udělal tak, že dom/na kolej koupit klasiku stolní PC (podle toho co na něm budeš dělat se vyberou komponenty) a do toho Aspire V5 bych koupil SSD a přehodil RAM z E1 a používal ho na nošení do školy. Taky by bylo dobré napsat, co ty notebooky nezvládají, protože výkonnější by měly být právě ta E1, ale píšeš, že právě u ní je to horší...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Tak hlavně ta E1 je starší, takže by se musela vyměnit baterka. Hlavně teď ho mám "zabordelený" různýma programama, které nepoužívám. Myslím si, že když by jsem si ho vyčistila, tak by mohl být OK. A dalším důvodem proč by jsem ho chtěla vyměnit je, že je relativně těžký - 2.5kg. Ale to co mi navruješ se mi líbí :)
Dodatečně přidáno po 7 minutách 55 vteřinách:
Můžu mít ještě jeden dotaz. Jakou SSD by jsi mi doporučil? A není lepší koupit novou RAMku, než ji vyměňovat?
Dodatečně přidáno po 7 minutách 55 vteřinách:
Můžu mít ještě jeden dotaz. Jakou SSD by jsi mi doporučil? A není lepší koupit novou RAMku, než ji vyměňovat?
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Na co kupovat RAM, když můžeš jen přehodit z toho E1 který nevyužiješ do toho V5? Zbytečně vyhozené peníze navíc...
U SSD záleží na kapacitě, já mám 120GB a stačí mi to, tedy ze 120 třeba https://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp ... 34/produkt je dobrý pokud bys chtěla větší, 240GB tak https://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp ... 35/produkt
U SSD záleží na kapacitě, já mám 120GB a stačí mi to, tedy ze 120 třeba https://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp ... 34/produkt je dobrý pokud bys chtěla větší, 240GB tak https://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp ... 35/produkt
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Cau, mno ja myslim, ze ty NB ti vpohode staci. Jam mam low-end HP 450 z roku 2014 + 8 GB RAM. bezi mi na tom vecne paralerne nekolik prohlizecu + nejaky IDE. Pracuju s MySQL, PHP, Java, Youtube a vubec si nestezuju.
V IT obore je urcite dobry mit vystup pro ext. monitor. SSD disk je urcite dobrej plus...
Samozdrejme pokud delam s necim narocnym jako treba obrovsky DB , genetikou apod. pouziju trochu jinej stroj, ale to bych ted neresil.
No zamer se spis nez na novy pocitace na to jak prezit prvnich par semestru. Matematika neni sranda
V IT obore je urcite dobry mit vystup pro ext. monitor. SSD disk je urcite dobrej plus...
Samozdrejme pokud delam s necim narocnym jako treba obrovsky DB , genetikou apod. pouziju trochu jinej stroj, ale to bych ted neresil.
No zamer se spis nez na novy pocitace na to jak prezit prvnich par semestru. Matematika neni sranda

tomba96 píše:Dobrý den,
Prosím vás o radu ohledně výběru notebooku/počítače. Příští rok nastupuji na VŠ - obor informatika a mám dilema ohledně výběru PC/NTB. Momentálně mám tyto NTB http://www.acer.com/ac/en/IL/content/model/NX.M09ET.002 , http://www.acer.com/ac/en/MM/content/model/NX.M88ST.009 jsou zhruba 3-4 roky staré a už nezvládají to co by jsem potřebovala (hlavně e1). Teď řeším jestli si mám koupit stolní PC nebo NTB a k němu připojovat monitor. Po PC by jsem chtěla investovat max. 30 000 - 35 000. Je mi jasné, že PC bude výkonější.
A tak mám dotaz k jaké variantě by jste se přikláněly.
Děkuji za odpověď
Tak záleží, jestli budeš na koleji/privci nebo jestli budeš každý den chodit/dojíždět do školy. Když budeš na koleji, tak určitě NTB okolo 15tis. Jestli budeš pořád doma, tak stolní PC a k tomu jakýkoliv notebook, který se nabootuje
.

- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Jak jsem psal, záleží na využití, ale ti jsme se ještě nedozvěděli...
Odesláno z mého Huawei P8 Lite pomocí Tapatalk
Odesláno z mého Huawei P8 Lite pomocí Tapatalk

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výběr počítače pro manžela do 40 tis.
od Tovy » 27 dub 2025 20:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 6
- 3627