Zabezpčení PC

Sekce věnovaná virům a jiným škodlivým kódům, rovněž ale nástrojům, kterým se lze proti nim bránit…

Moderátoři: Mods_senior, Security team

pcman.
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Zabezpčení PC

Příspěvekod pcman. » 01 úno 2008 15:37

Ahoj, chtěl bych poradit se zabezpečením PC, resp. jestli ho mám správně zabezpečený. Jsem začátečník, nemám s tím moc zkušeností, takže dotaz pls. berte s rezervou:

Konfigurace PC:
CPU: 1,8 GHz, RAM: 512 MB, HDD 160 GB (systémový) + 80 GB, G.K.: nVidia 128 MB
OS: Win XP Professional SP2, Linux Ubuntu (ten je na druhém HDD ale nepoužívám ho moc)

Programy pro zabezpečení:
Antivirus: používám NOD 32,
Firewall: Kerio Personal Firewall - neregistrovaný

- Antivirus a firewall mám po jednom, bylo mi řečeno, že víc AV nebo FW na 1 PC nemusí fungovat

- NOD32 má automatické aktualizace.

Anti-Spyware: Spyware terminator, Spybot - Search & Destroy,

- Spyware terminator jsem nedávno aktualizoval na verzi 2, když jsem se v tom hrabal - asi nemá automatické aktualizace, chvilku potom se mi začal hryzat komp, po restartu, tak jsem v rezidentním štítu vypnul ClamAV a pak to šlo v poho.

- Pomocí Sbybotu i terminátora kontroluju PC asi každých 14 dní nebo míň často, pomocí NOD32 asi jednou za 1 - 2 měsíce, ale tam dávám úplnou kontrolu i heuristickou a všecny typy souborů prostě všecho co se dalo zapnout ať to zkontroluje pořádně když už to dávám. :)

- Sbybot kontroluje asi hodinu, terminátor asi 15 minut, NOD32 asi 5 nebo víc hodin.

Používám ve Win Automatické aktualizace (SP2), sice jsem četl že pak Win může házet při startu hlášku o kopírování windowsu že se tam nainstalujou viry od Microsoftu nebo co, ale kámoš řikal že mu to nedělá a je to pravda mě to taky jede v poho, jen se mi tam nainstalovalo něco jako windows desktop media search, to mi zničilo vyhledávání, pak mi to nechtělo najít soubory, přes START - hledat, ale nějak se mi to podařilo smazat a už to hledá zas jako dřív. Taky mi to nainstalovalo IE 7, ale ještě jsem ho ani nespustil.

Další rezidentní programy (ikonky vedle hodin):
HotkeyP: Program pro multimediální klávesnici
DU meter: Měří rychlost připojení

Programy, co často používám:
Winamp: Přehrávání MP3 a rádia
Firefox: Prohlížení internetu + asi 20 - 30 rozšíření
QIP: ICQ
uTorrent: Pro stahování
DC++: Taky pro stahování
Total Commander: Pro FTP, prohlížení souborů atd.

No to je snad všechno...

Údržba PC: Kromě kontrol AV a sbybotem ještě asi jednou za čtvrt roku, nebo když se mi podaří uvolnit 15% na HDD defragmentuju disk. Slyšel jsem, že to zrychluje PC.

Problémy s PC:
S PC mám problémy, ale nevím, jestli je to zabezpečením nebo ne...

1. - Pomalé načítání, přepínání a vypínání programů:
Poté, co jsem vypnul spouštění ICQ (později QIP), Skypu, Firefoxu, DC++ a uTorrentu při startu PC (ještě se mi nějak podařily vypnout ovladače grafiky nVidia :-D ), tak se PC docela zrychlil co se týče zapínání Win.

Když mám ale spuštěné rezidentní programy + Firefox, Winamp, Skype a hru World of Warcraft, popř. jinou fullscreenovou hru, počítači trvá když jsem ve hře a zmáčknu ALT+TAB, než se naloadinguje Windows, 10 sekund až 2 minuty, jak kdy. kámoš řikal, že je to RAMkou, ale než si koupím novou, chtěl bych vědět názor, jestli to nemůže být kvůli virům.

Když mám spuštěné tyto programy, a chci vypnout PC, vypnu hru, Firefox, Winamp a Skype, (což trvá asi 2 - 3 minuty), potom dám Start - Vypnout PC, ale dlouho se nic neděje, tak pomáhám počítači tím, že vypnu internet, firewall, spyware terminátora, NOD32, DU meter a HotkeyP, pak dám znovu vypnout a pár minut počkám. Celé vypínání trvá asi 10 minut, což se mi zdá hodně - dřív to bylo rychlejší, ale zas bylo o něco málo pomalejší zapínání... Nevíte čím to může být?

2. - Špatné připojení k internetu:
Pak mám taky docela špatné připojení. Mám ADSL od O2, 2048/128 kbps, FUP je 10 GB na měsíc. Připojeno je to přes USB, takže když se chci připojit tak kliknu na ikonu na ploše a ono to musí vytočit...

Když stahuju normálně z netu třeba stahuj.cz nebo rapidshare.com tak mi to jede asi ty 2 mbps (skoro 200 kB/s), ale když zapnu uTorrent nebo DC++ (nebo oba), tak mi stahuje jen okolo 20 - 30 kB/s, a dokonce to sníží, pokud stahuju z rapidsharu, tak na 20 - 30 kB/s taky. Ukazuje to jak Firefox, DC++ a uTorrent, tak i DU meter.

Slyšel jsem, že O2 má špatnou linku pro P2P, což jsou uTorrent a DC++, teda podle mě je to spojení jako spojení a když ty dva nebo kolik drátů utáhnou 2 mbps z rapidsharu, proč by to neutáhly z uTorrentu nebo DC++?

Co je pro mě ale úplná záhada, když už to ty torenty tahá pomalu, proč mi to zpomalí i Rapidshare a dokonce i prohlížení stránek a online hry? Záhada...

Pozn. FUP nemám vyčerpaný...

No to je snad všechno, ještě jednou pro přehlednost, co bych chtěl vědět:
1. Mám správně zabezpečený PC / Jaká je pravděpodobnost, že mám viry? / Co mám změnit?
2. Jak zrychlit hlavně přepínání programů a vypínání PC?
3. Jak zrychlit připojení P2P programů (uTorrent + DC++) a proč mi zpomalují celý net?

Beru odpovědi nejen na změnu programů ale i používání internetu, jak jsem psal, ohledně zabezpečení jsem ještě celkem začátečník... Předem díky za odpověď.[/b]

Reklama
Baron Prášil
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Baron Prášil » 01 úno 2008 15:57

zabezpečení máš v pořádku.myslim,že to nestíhá železo :wink:

vyčisti systém CCleanerem a RegCleanerem

na třetí otázku počkej na někoho kdo se v tom více vyzná.

jinak,existuje prográmek Hijackthis-kterej nám o tvým softu poví skoro to samí jako ty a exaktněji
návod v podpisu

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

pozdrav

Příspěvekod memphisto » 01 úno 2008 16:07

rychlost stahování přes torrenty je závislá na počtu lidí od kterých stahuješ a na jejich rychlosti (ta se sčítá) a né na tom jaké máš připojení.pokud máš špatně nastaveného uTorrenta, tak máš vyšší upload než jaký ve skutečnosti máš, tak ti to brzdí download. ono z různých serverů můžes stahovat rychlostí jakou ti max. dovolí.pokud nemáš premium účet na rapidu, tak 30Kb je normální download. jinak já mám netu a stahuju okolo 10Mb/s a na oficiálních stránkách HP stahuju ovladače max. 30-50Kb/s
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

pcman.
nováček
Stav:
Kontakt:

Odpověď

Příspěvekod pcman. » 01 úno 2008 18:56

jj, dík za odpovědi, Ten Hijack a ty dva na vyčištění bych moh zkusit... Někdy až bude víc času...
Co se týče toho připojení tak když spustím uTorrent nebo DC++ tak se mi rychlost downloadu z Rapidshare sníží, a když ty programy vypnu, vrátí se rychlost zpátky. Takže to tím, že nemám premium, nebude. Možná tím omezením uploadu - v uTorrentu mám nastaven limit pro upload na 10 kB/s takže jestli, když tohle nastavím na ještě míň, jestli se zvýší upload (pokud jsem to správně pochopil), tak to udělám. Ještě napíšu, jak to dopadlo, ale nevím kdy...

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

pozdrav

Příspěvekod memphisto » 01 úno 2008 19:04

pokud stahuješ zároveň na uTorrentovi a za rapidu, tak je jasné, že nebudeš na rapidu a ani na uTorrentovi stahovat plnou rychlostí. nemáš u každého stahování garantovanou plnou rychlost, ale dělí se mezi jednotlivé downloady. takže pokud máš DOWN 200Kb/s a stahuješ z uTorrenta a zároveň z rapida, tak by to v ideálním případě jelo 100Kb/s uTorrent a 100Kb/s rapid, jenže takhle to mít nebudeš a pojedeš třeba 30Kb/s a 60Kb/s
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

benik.martin
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod benik.martin » 01 úno 2008 19:05

mno...pěkně ses s tim vypsal :shock: :D :bigups: jinak ke zrychlení PC rozdhoně kup RAMku,jesi k těm 512MB koupíš 1GB,tak poznáš hned při prvnim spuštění windowsů rapidní zrychlení :wink: co se týče torrentů a tak,tam stahování závisí jak bylo řečeno na tom,kdo se zrovna připojí,jak ti to kdo pustí a tak,takže ti to chvilku může jet třeba 100kb/s a najednou to klesne na 2kb/s,je to prostě ošemetný...ae jak ti to omezuje rapid,jeto divný,protože mám taky 2Mbps a normálně z rapidu stahuju tak 200-250 kb/s,když zapnu torrenty který mi užerou třeba 100kb/s,tak z rapidu jedu zbývající rychlostí,tedy těch 100-150kb/s..premium účet nemám...jinak PC máš zabezpečený skvěle :bigups:
zákl: MSI K9N6SGM-V
proc: AMD Sempron 3000+
RAM: 2GB DDR2 667 MHz - integr. graf: 256 MB
HDD: 149 GB
Windows XP Home SP3

newwes
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod newwes » 01 úno 2008 23:38

K tomu zabezpečení: zkus tohle:
http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... test-2007/
a pak se pochlub.

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

pozdrav

Příspěvekod memphisto » 02 úno 2008 00:21

na ten test bych moc nespoléhal.není na 100% průkazný jinak myslím, že projdeš. firewall bude 100%,antivir 40% a antispyware 20%. na tom zabezpečení co máš ty jsem ten test zkoušel a vyšly mi výše uvedené hodnoty. jinak se všemožnými kombinacemi jsem nedosál 90% u všeho ani omylem :wink:

pcman.
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pcman. » 03 úno 2008 21:27

K tý rychlosti: Stahuju z RS 200 kB/s. Teď spustim uTorrent / DC++ (je jedno co). Rychlost z RS mi klesne asi na 30 kB/s, přičemž rychlost uTorrentu / DC++ je taky max. asi 30 kB/s --- 30 + 30 = 60 kB/s a to není maximální. Pokud ten program vypnu, pak se rychlost z RS vrátí na 200 kB/s.

Slyšel jsem, že O2 blokuje P2P programy - jejich spojení. Prý to můžu obejít šifrováním přenosů. Je to pravda? A jak se to dělá?

LordX
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod LordX » 03 úno 2008 21:39

newwes píše:K tomu zabezpečení: zkus tohle:
http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... test-2007/
a pak se pochlub.

to vypadá dobře :-) zkusím taky :wink:

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

pozdrav

Příspěvekod memphisto » 03 úno 2008 22:11

v uTorrentu jde šifrování nastavit když klikneš dole na liště mezi DHT: a D: (je tam buď vykřičník nebo červené kolečko nebo zelené kolečko) tak na něj klikneš a vyskočí okno s nastavením rychlosti atd a dole je volba kódování přenosu

pcman.
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pcman. » 05 úno 2008 15:19

Hmm tak to kódování přenosu mám už zapnutý... No nic, co se dá dělat, jinak dík všem za pomoc...

Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”