Problém bezdrátového poskytovatele.

Problémy s internetovými stránkami, internetovým prohlížečem atpod.

Moderátor: Mods_senior

kova1337
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Problém bezdrátového poskytovatele.

Příspěvekod kova1337 » 17 kvě 2016 16:29

Dobrý den,

předem se omlouvám, pokud měl být tento příspěvek zařazen spíše do sekce ,,Administrace sítě". Každopádně doufám, že i zde se najdou smysluplné a hodnotné odpovědi, za které také dopředu děkuji.

Abych to teda nějak uvedl. S problémem, který budu níže zmiňovat, se setkávám již delší dobou, ale až teď mi pomalu došly nervy a vyčerpaly se všechna teoretické řešení, která měly tento problém opravit (vyřešit).

Od doby, co máme doma starý počítač (2003) - do poloviny roku 2015 jsem s internetem žádné potíže neměl.

Nechci zase moc obcházet daný problém, tak to tedy osekám a uvedu nadále bez slovíčkaření jen to podstatné.
Neurčitou dobu zpět - někdy v 2015 mi občas internet na pár sekund přestal fungovat. Vždy například 2x denně. To není až tak vážné, tak jsem to neřešil.

OPAKUJI, ŽE JSEM PŘIPOJEN BEZDRÁTEM - žádný poskytovatel zde neposkytuje optický kabel do našeho bytu.
Máme na střeše anténu, která přijímá bezdrátový signál od poskytovatele, který není vzdálen více jak 10 minut pěšky. Žádná vesnice.
Vsetín - kdyby náhodou někdo zdejší měl stejný problém.

Za poslední půl rok se problém rapidně zhoršil. Každý den, v náhodných časech (opravdu žádná souvislost např. ve vytížených večerních hodinách) mi připojení selhává a odezva vyskakuje na neskutečná čísla. Výjimečně dojde k úplnému výpadku.

Přiložím několik screenů pro přiblížení problému.

pchelp.jpg

Co lze na první pohled vidět je, že ping je stabilní
(v rámci možností bezdrátového připojení).

Z ničeho nic však dojde k nárůstu odezvy nebo výpadku připojení na krátkou dobu.

Důležitá poznámka: K ROUTERU JE MŮJ PC PŘIPOJENÝ KABELEM, NIKOLIV PROSTŘEDNICTVÍM WIFI.

- přímé připojení prvního ethernet kabelu do PC daný problém nevyřešilo, ani neredukovalo.

brana_random.jpg

Další screen z příkazového řádku, levá část ukazuje, pro mě nepochopitelné, střídání pingů stálých (řekněme do 30 od wireless providera) a nezvykle vysokých. Tyto pingy se střídají v pravidelném intervalu dokud problém neustane úplně. Někdy po chvilce, jindy tato situace trvá i přes hodinu.

Pravá část je ping na bránu. Tomu už vůbec nerozumím, ale třeba to někomu řekne víc. Proto přikládám.

cmd1.jpg

Příklad déle trvajícího přeskakování malých a velkých pingů. ( ping seznam.cz -t),
které trvají delší dobu a opět se ukázkově střídají nízké pingy, jak můžete vidět 8,8,8,8,8,8... a předtím z nízkých na vysoké co vteřinu tam a zpět.
Zprůměrováno z 5000 paketů na 70ms, což je u her, nebo jiné činnosti závislé na stabilní odezvě, nepřípustné.

Důležité informace na závěr.

Poskytovatel byl již mnohokrát kontaktován a informován o daném problému. Ze strany poskytovatele je problém neexistující.
Odezva stabilní, paket loss 0%.
Několikanásobné měření a sledování přenosové cesty. Kontrola antény na domě, výměna routeru.

Oblast není (alespoň podle mě) žádným způsobem vytížena v oboru bezdrátu..

To by také nevysvětlovalo, že se mi stávají i věci jako:
Celý den internet funguje bez jediného výpadku nebo kolísající odezvy. v 0:40 v noci mi začne skákat ping na 580 ms jako na výše přidaných screenech.
Nechci věřit tomu, že se v noci začne dít něco, co mi kompletně vysadí připojení.

Jednou mi byla před 5 měsíci změněna frekvence, kterou se ke mně přenáší signál od základny poskytovatele na anténu na domě. Problém se vyřešil na cca 3 měsíce. Avšak poskytovatel mi ani na požádání nehodlá frekvenci ručně nastavit, údajně se jedná pouze o provizorní řešení

Jiný poskytovatel alespoň podobné kvality zde nešťastně není, stěhování nepřipadá v úvahu.

Existuje možnost ručního přeladění nějaké frekvence? Jsem otevřený jakékoliv radě, protože jsem už vážně zoufalý a 12 let předtím žádné problémy nebyly.

Kdo dočetl až sem, mockrát děkuji za Váš čas.

Kova

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Problém bezdrátového poskytovatele.

Příspěvekod petr22 » 17 kvě 2016 16:39

Obavam se ze jediny zpusob jak preladit frekvenci je donutit k tomu poskytovatele.

V pripade, ze preladeni frekvence docasne pomohlo tak je skutecne nejpravdepodobnejsi pricinou problemu ruseni na trase, to ale muze zpusobovat absolutne cokoliv vcetne odrazeneho signalu. Jediny zpusob jak na to prijit jemerit, merit a zase merit.

V kazdem pripade resit to musi poskytovatel.

"Nechci věřit tomu, že se v noci začne dít něco, co mi kompletně vysadí připojení."

V noci se muze dit ledacos, vcetne prepnuti frekvenci ruznych vysilacu - treba mobilni BTS.

kova1337
nováček
Stav:

Příspěvekod kova1337 » 17 kvě 2016 16:52

Dík za odpověď :)

zkusím v tom případě znovu přitlačit na poskytovatele... bohužel si nemůžu dovolit říct že prostě vypovím smlouvu z toho důvodu, že tu nejspíš vážně není nic lepšího. A to už jsem byl ochotný přistoupit na stabilní odezvu i za cenu snížení rychlosti apod. Je totiž možné že problémy nastaly nějakou dobu poté, co nám byl tarif navýšen z 8/1 na 20/5, který využívá jiné kanály (tak mi byla podána informace.)

také mi bylo řečeno tohle: ,,problémy jsou tak malé, že nemáte ani nárok na odškodnění" :D
jinak s těmi večerními hodinami chytrá poznámka. Nikdy by mě to nenapadlo.

EDIT: když jsem jim chtěl ukázat převedené např. "ping seznam.cz -t" do textového souboru. Tak se jen odvolávali na to, že je to bezdrát a že to je normální takové výkyvy. To bohužel je tady všem na foru k ničemu a musím to asi zase řešit s nima. Zesílení signálu.. bod v polovině cesty, cokoliv. Bohužel se setkávám jen se snahou to nějakým způsobem zamést pod koberec.

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 17 kvě 2016 19:49

kova1337 píše:Pravá část je ping na bránu. Tomu už vůbec nerozumím, ale třeba to někomu řekne víc. Proto přikládám.
Kova

Které zařízení je tou bránou? Tohle je dost důležitý detail, který velmi pravděpodobně ukáže, kde k problému na trase dochází.
Předpokládám, že branou je ten router. Pro ověření prosím o informaci, jestli je kabel vedoucí od přijímací antény připojen do WAN zdířky routeru a o jaký router se jedná.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

kova1337
nováček
Stav:

Příspěvekod kova1337 » 17 kvě 2016 21:05

ano, pokud se nemýlím tak je to router. Tomu jsou potom přes DHCP přiděleny 2 počítače. Jeden rodičů a druhý můj.
Kabel je určitě správně ve WAN a router byl 2x měněn za jiný. Jednou TP link, ten už doma není a aktuální netis wf 2411.

http://access-pointy.heureka.cz/netis-wf-2411/

router je sice levný, ale od techniků sem měl doma i router daleko dražší se stejným výsledkem.

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 18 kvě 2016 17:38

Tak chyba není v routeru, ale buď v propojení mezi routerem a počítačem, nebo přímo v počítači.

Nejprve bych zkusil použít jiný kabel na propojení PC s routerem.
Chyba v počítači se spolehlivě zjistí tak, že se vyzkouší jiný. Samozřejmě lze na současném počítači nabotovat z flash disku nějakou live distribuci linuxu (třeba Linux Mint) a zkoušet připojení v něm.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

kova1337
nováček
Stav:

Příspěvekod kova1337 » 18 kvě 2016 21:10

PC je reinstalovaný. Drivery aktuální.
Zkoušel sem pc druhý, problém stejný. Vypadává i wifi když sem třeba na mobilu.
Problém bude asi vážně už ve vzduchu při přenosu na anténu od základny.

Poprosil sem kamaráda, který bydli o vchod vedle, má internet od druhého poskytovatele a problém úplně stejný.
= nejspíš přetížená oblast. / neznámý zdroj rušení. Tady diskuse asi končí, řešení neexistuje :D
naštěstí to třeba včera a dnes funguje bez problému. Vysvětlení není jasné..

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Změna poskytovatele internetového připojení
    od Fargotroniac » 09 říj 2024 08:15 » v Sítě - hardware
    17
    7236
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    12 říj 2024 18:59
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4014
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3383
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s fps v gta 5 online
    od Mladkov204 » 21 črc 2024 16:12 » v Hry