Výběr komponent PC (> 50 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a vše) = uzavřeno * recenze, testy, zkušenosti ...

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Prosím o rady s výběrem komponent do nového "stolního" PC (± 30 000 ► 45 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a v

Příspěvekod d1amond » 14 črc 2016 15:46

To že jsem nyní jel na P4, Windows XP Professional Ultimate + SP3 (nyní jako embedded), 3 GB RAM (4 GB nemají na 32bit OS s 250 MB grafikou cenu) neznamená, že to nebyl před 10(?) lety ve většině parametrů špičkový PC, jak už jsem tu několikrát ve vlákně psal, kupuji PC vždy na 7 - 10 let, jen občas nějaký upgrade.

S hodnocením case nemohu souhlasit, znovu opakuji: u velkých skříní (BigTower) máte menší pravděpodobnost, že narazíte třeba s délkou grafiky

Všimni si, když už poukazuješ na ty testy, že je minimální rozdíl v atx a matx, ale propastný v itx. Jak koukám na vybrané komponenty, tak na to stačí běžná skříň se 120mm ventilátorem.
Co velikostí grafik týká, tak i ta největší se vejde do průměrného case. Cena case pak uz jen říká, jak komfortní bude montáž a chlazení.
Nicméně z toho, co čtu, tak máš megalomanské sklony;) Každý si řešíme své komplexy po svém, někdo rád rychlá, někdo velká auta...
Co bych Ti rozhodně ale vymlouval, jako obchodník, je nákup PC na 10 let dopředu. Práce na tak starých PC je s ohledem na nároky nových aplikací spíš opruz a v podstatě tak nadčasové PC neexistuje. Kdybys dnes koupil PC za 7000,-, bude několikanásobně výkonnější, než Tvůj původní. Kdybys takové PC upgradoval každé 2 roky, tak si udržíš pracovní výkon a nejsi ničím limitován. Ve finále jsi za 10 let na stejné částce, jako nyní s novým PC, ale zůstává Ti aktuální HW.
Takže máš špičkové pc, ano. Na následující 3 roky, pak uz bude jeho výkon cca o 1/3 nižší, s ohledem na nároky SW.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Prosím o rady s výběrem komponent do nového "stolního" PC (± 30 000 ► 45 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a v

Příspěvekod X » 14 črc 2016 18:06

Ano, ale jak jsem psal, místa mám dost a tím že mám u sebe jen periférie - hlavně kvůli teplu, absolutní ticho (u mě) je zajímavý benefit tohohle řešení a u case ho vůbec řešit nemusím, mohu si dovolit výkonné a hlučné řešení - mohu PC koncipovat jako malý server. Až jednou vymyslím, jak napojit stanice po baráku, tak by na něm mohlo pracovat více lidí najednou nebo bych mohl pracovat v kterékoli místnosti, co bude mít terminál.

Jsou grafiky, co se jen tak někam nevejdou, navíc taková bedna vydrží víc a nemusíš dělat kompromisy. Docela by mě otravovalo stále kupovat novou bednu, stejně jako kupovat každý rok, 2, 3 nový PC, navíc slabé. Tak jak to dělám mi to prostě vyhovuje: mám pár roků dělo, potom průměr a ke konci šunku :lol: Už jsem tu na fóru nějaký rok a nikdy jsem se netajil, že to takhle prostě vedu a vyhovuje mi to ... nějaký upgrade si za těch 7 - 10 let dopřeji, ale PC kupuji takto. Navíc vývoj PC komponent se neustále zpomaluje, tak jak naráží na fyzicko-technologické bariéry, počítám že za dalších 10 let klesnu možná jen do slabšího podprůměru ...

Jistě, dá se říct, že mám megalomanské sklony (trochu se snažím krotit, nešel jsem třeba do procesoru za 80 000 Kč :lol: ) a jsem detailista / puntičkář ;) Ale auta rád nemám, často sedím u PC 18 hodin denně a potřebuji si protáhnout tělo abych nezakrněl a kompenzoval si to. Takže auto jsem prodal, chodím pěšky a za den občas ušlapu i 20 km, je to velmi zdravé.
Naposledy upravil(a) X dne 14 črc 2016 20:31, celkem upraveno 2 x.

richchie
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod richchie » 14 črc 2016 19:06

Koukal jsem,že i novou pixlu.Podívej se na cooler master HAF.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 14 črc 2016 19:10

Až vymyslíš to s těma terminálama, dej vědět, vypadá to dost zajímavě :thumbup: .
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 14 črc 2016 20:24

richchie: ne, nové case se právě bráním, ta Chieftec je moje současná. Myslím, že její inovace se v mojí hlavě docela zajímavě rýsuje a jestli se mi ještě dnes podaří hodit příspěvek aspoň s částí co jsem vydumal, tak budete trochu šokováni (+ recenze a videa). Zdá se mi zbytečné stále utrácet za novou case, když jsem současnou dostatečně dimenzoval i na budoucí požadavky ... nicméně jsem prozkoumal tvůj návrh s těmito case (s tímto označením je jich více, zajímali mě jen BigTower nebo jak se nyní také píše: FullTower), protože se novým podnětům nikdy nebráním.

Martab: tak s něčím takovým si hraji v myšlenkách už delší dobu, ale zatím to nemělo valný smysl, kvůli zastarávání a malému výkonu mé dosavadní sestavy. Potěšila mě NVidia s její distribucí her z výkonných grafik a PC do jejích tabletů, které ani neběží na Windows. Ale nemá to jako univerzální řešení, musí dělat nějaké modifikace u každé hry. Také se objevili nové technologie, například kabel s obrazem (HDMI) už jde v dnešní době táhnout opravdu daleko, možná na větší dálku musí být nějaký posilovač(?), ale stejně je to slibné. Také kabel Thunderbolt (který budu mít i na desce) v sobě kloubí univerzálnost, přenos obrazu, USB, napájení, LAN?, ... je ještě otázka OS, musel by běžet x krát či virtuálně ... na druhou stranu by se mi moc nechtělo natahovat další kabely (například HDMI) ... mám nataženo po baráku všude 1 Gb/s LAN a mohl bych zkusit nějaký osekaný PC jako terminál, s přenosem po LAN pomocí dálkově ovládacího programu, například Team Viewer (pozor na bezpečnostní díry) a podobné >>> http://www.zive.cz/clanky/nejlepsi-prog ... fault.aspx - pak je otázka propustnosti LAN, co by všechno zvládla a OS jako vícemonitorový + víceklávesnicový + vícemyšový (+ vícezvukový?). Jako zobrazovadlo pro terminál (s přenášením výpočtu / výsledku / obrazu / hry / videa / ...) by šla využít i TV. Nejspíš už nyní toto lze dělat mobilně na tabletech, mobilech, záleží jen na propustnosti LAN a WiFi - a to i na OS Android.

Dnes jsem byl zaplatit procesor a grafiku, kvůli Intel akci: cashback do 15.7.2016 >>> viewtopic.php?f=44&t=176561

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Prosím o rady s výběrem komponent do nového PC (± 30 000 ► 45 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a vše)

Příspěvekod X » 14 črc 2016 23:11

Ještě než přidám příspěvek ke chlazení, chci naposled přidat článek k tématu 1151 versus 2011v3 (X99). Já už koupil Intel Core i7 Skylake 6700K (4jádro, 4 / 4,2 GHz), nicméně by to mohlo pomoci těm, co stojí před podobnou volbou. Vyšla totiž česká recenze Intel Core i7 Broadwell-E 6800K (6jádro, 3,4 / 3,8 GHz) a srovnán jeho výkon s ostatními, jeho taktovatelnost, doporučení který procesor je lepší pro hráče, a taktéž srovnání s 6700K a 5820K ...

Zhruba se mi potvrdilo, co jsem si myslel a dočetl se v příspěvcích u tohoto procesoru na CZC. Pro hry a mé potřeby (vysoký výkon v softwaru neoptimalizovaném pro více jader) jsem si zvolil relativně dobře, co mě překvapilo, tak to, že čtyřjádrová 6700K dokázala občas porazit i šestijádrový 6800K v testech optimalizovaných pro vícejádrové procesory. Jinak ale občas vítězil 6800K a občas 6700K (nad 6800K). Některé testy se mi zdají divné, když dokázala 6600K zvítězit nad 6700K (podobný procesor s větším taktem a HT) ;)

Recenze je poměrně čerstvá, z 11.7.2016, takže předtím na 6800K nebyla (česká). Potvrdila se mizerná taktovatelnost 6800K a autor recenze dokonce doporučil spíše 5820K (mimo hráčům), které se taktuje lépe, ale zase je starší ... nicméně se musí vzít do úvahy i to, že autor vlastní právě 5820K ...

Intel Core i7-6800K: Nejlevnější Broadwell-E v testu >>> http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... -e-v-testu

Pár věcí z recenze vypíchnu:

Desetijádrový Core i7-6950X jsme otestovali nedávno, za čtyřicet pět tisíc jde ale o dost finančně náročný procesor, který navíc není určený hráčům – nic jim nepřinese. Dnes se podíváme naopak na ten nejlevnější Broadwell-E. Šest jader s taktem až 3,8 GHz za dvanáct tisíc. Půjde taktovat lépe než desetijádro?

Před několika týdny jsme vám ukázali první test procesoru Broadwell-E. Core i7-6950X ale není obyčejný procesor, nýbrž desetijádrové monstrum za bezmála padesát tisíc. Nízké frekvence deseti jader jsou navíc pro hráče jasnou nevýhodou, protože deset jader hry neumí využít. Podstatná je frekvence, kterou má Core i7-6950X zkrátka nízkou. Do herního počítače si tedy určitě nejvyšší model nekupujte, na trhu jsou mnohem výhodnější procesory. Na jeden takový se podíváme dnes.

Pokud bych měl upřímně doporučit platformu pravověrným hráčům, není lepší volby než Skylake (Core i5-6600K nebo Core i7-6700K). Vysoký výkon spolu s extra přetaktováním, to jen tak něco u Skylake nepřekoná. Platforma X99 má pro hráče smysl jedině v případě, že chtějí více grafických karet a vybavenější (ultra High-end) platformu. Tato platforma ale najde využití hlavně v případě, že kromě hraní, uvažujete i o práci. Tam je více jader jasná výhoda, a stejně tak i možnost osadit výrazně více paměti.

Pokud jste tedy dospěli k rozhodnutí, že váš nový počítač bude mít víc jader než čtyři, nezbývá než zvolit platformu X99. Pokud spíše uvažujete o profesionálním využití, sáhněte po osmi nebo deseti jádrech, hráčům ale stále doporučuji spíše šestijádro na vyšším taktu. Otázka výběru je ale dost zapeklitá. Koupit Core i7-5820K nebo 6800K? Cena je stejná, základní výkon asi také (změříme v testu). Ale co taktování, které Core i7-5820K zvládá relativně dobře. Můj vlastní Core i7-5820K je plně stabilní na frekvenci 4,6 GHz a napětí 1,4V. U Core i7-6950X jsme s taktováním mnoho nepochodili, maximum stabilních 4,3 GHz je bída. I když i tak deset jader vydrtí všechno.

Otázky naší recenze tedy jsou: Výkon Core i7-6800K vůči Core i7-5820K, herní výkon obou čipů (samostatný test) a hlavně možnosti přetaktování nového 14nm Broadwellu. To nás bude zajímat především, jelikož zkrátka platí, že byť starší, čip na vysokém taktu bude vždy lepší než nový na taktu nízkém. Bude v taktování proti deseti jádrům nějaký rozdíl? To se náš dnešní test pokusí zodpovědět.

Zhodnocení a závěr...

Výkon

Otázka výkonu je zcela jasná, procesor Core i7-6800K má díky téměř stejným frekvencím výkon nachlup stejný s Core i7-5820K. Jako nástupce má také i stejnou cenu, teoreticky může Core i7-5820K zlevnit, což ale Intel moc nedělá, a jak se doprodá, už ho neseženete. A to je možná šance ho ještě koupit, jelikož se mi zdá výhodnější než Core i7-6800K. Ne z hlediska výkonu a provozních vlastností, ty mají oba stejné, ale hlavně z hlediska přetaktování...

Přetaktování

Taktování je stejná bída jako u Core i7-6950X. Core i7-5820K zvládá většinou bez problémů 4,5 GHz a více. Můj čip pracuje stabilně na 4,6 GHz s napětím 1,35 V. S desetijádrovým Core i7-6950X jsem skončil na taktu 4,3 GHz a tak jsem trochu doufal, že šest aktivních jader půjde taktovat trochu lépe. Bohužel se ukázalo, že to není v počtu jader, ale ve výrobě. Procesor šel přetaktovat jen na 4,3 GHz při napětí 1,3V. Frekvence 4,4 GHz potřebovala už napětí 1,5 V což je extrém. Jsem tedy opět zklamán, a už nedoufám, že Broadwell-E v této první revizi taktování do budoucna zlepší. Konec nadějí, zkusíme to až se Skylake-E a budeme doufat ve zlepšení.

Subjektivní názor

Doporučení pro určité skupiny uživatelů jsem už naznačil v úvodu, pak už jen čekal na potvrzení výkonu a přetaktování Core i7-6800K. Nyní mám už všechny indicie, abych vyřkl finální verdikt. Pokud chcete hrát na maximum, máte jednu grafickou kartu a chcete zkrátka maximální herní výkon, berte Core i7-6700K a přetaktujte ho. Získáte skvělou a maximálně výkonnou platformu na hraní. V případě, že chcete na počítači nejen hrát, ale také pracovat, tvořit obsah a další náročné činnosti, a jste rozhodnutí pro šest a více jader, nezbývá než koupit X99 a LGA 2011-3. Profesionál vezme osmi nebo deseti jádro, a má na čas vystaráno. Ti skromnější pak sáhnou po šesti jádrech.

V tuto chvíli máte několik možností, Core i7-5930K (Core i7-6850K) se dnes nevyplatí, více PCI-e linek je potřeba jen ve specifických použitích, a výkon vůči Core i7-5820K (Core i7-6800K) je jen mírně vyšší. Oba levnější čipy jsou výrazně výhodnější. Který ale vzít? V tuto chvíli berte Core i7-5820K, protože jde lépe taktovat a tím dožene výkonem i Core i7-6700K ve hrách. Přetaktování Core i7-6800K je slabé. Až Core i7-5820K dojdou, nebude zbytí a jediná volba bude Core i7-6800K. V případě, že ale netaktujete a budete procesor využívat na základu, nebo jen mírně taktovaný, naopak vezměte novější Core i7-6800K. Nabízí novější funkce, nové Turbo a přeci jen nižší spotřebu.

Obrázek

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Re: Prosím o rady s výběrem komponent do nového PC (± 30 000 ► 45 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a vše)

Příspěvekod Martab » 15 črc 2016 10:28

Mám k tomu jen dvě věci, ty nesháníš herní procesor, a kupuješ CPU na dlouhou dobu dopředu, takže tebe, že dnes některé (většina) her nevyužije víc jak 4 jádra nemusí moc zajímat... Vlastně ještě třetí, ty prostě chceš i7-6700K :-) ale jinak jo, je to dobrý procesor, ale z mého pohledu nehorázně předražený...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 črc 2016 19:58

Tento příspěvek jsem plánoval původně dříve (čt - pá), ale odskočil jsem si na pár dní do práce pro pár korun ;) A ono se při dvanáctkách moc doma nestihne, častokrát ani pořádně vyspat (dojíždění, atd.). Pondělí jsem skoro celé prospal a úterý jsem doháněl čtení vyšlých článků na Netu ...

Tento příspěvek chci věnovat tématu chlazení: case a nakonec dojde díky recenzím i na vylepšení chladiče procesoru. Původně jsem se ani nějak nechtěl věnovat "koumání" a výběru chladiče procesoru, zdroje, říkal jsem si, že vyberu z vašich rad a technika IT firmy, co mi bude sestavovat PC. Nakonec jsem se ale pustil do čtení recenzí a zhltal i z této oblasti docela dost, a že byli některé mnohastránkové a i docela odborné. Nakonec to ale bude ku prospěchu věci, když se snažíte získat vlastní náhled a rozhodnout se i dle svého názoru. Například při koupi svého prvního PC v roce 1999 jsem si nechal doporučit case, která sice je také BigTower, ale celkově spíš průměrná. Současnou Chieftec jsem si už vybíral sám a myslím, že mi ještě vydrží hodně dlouho (20 let? :lol: ) a po mírných úpravách to bude ještě dlouho špičková skříň s prachovými filtry a výkonným chlazením.

Současné chlazení mé PC skříně je spíš podprůměrné, které bylo původně řešeno ještě do místnosti, já ale kvůli produkovanému teplu case vyhodil do serverovny (půdičky za zdí pokoje), která je podkrovní (šikmý strop) a situována na jihu, izolace místnosti také není na výši a zatím obyčejné dřevěná okénka - v budoucnu také vyměním za plastová, i když kvůli PC musí být po většinu roku (v teplém období) otevřená a průvanem dosahována nižší teplota, jinak by tam bylo na padnutí (díky case). Odhadem se tak teplota v serverovně může pohybovat od zimy do léta od 10 do 35°C (zkusím někdy změřit, rozpětí může být větší).

Chlazení case obstarává na zadní straně (pozice desky) 1x 12 cm pomalootáčkový (asi nějaký noname) ventilátor (Gladatech Silent Blade GT1: 252BDL-1) který stále i po asi 10 letech šlape, ale asi bude vyšeptalý (s malou účinností), trochu nad ním na nosných tyčích je zdroj s nasáváním teplého vzduchu a vyfukováním z bedny. Nasávací průduchy v čele masky case, kousek dál z levé i pravé strany u harddisků 3x otvory (z jedné strany pro osazení 3x 52 mm ventilátorů - neosazeno), dále jsou 2 otvory v boku zhruba proti procesoru a grafice (pro osazení 2x 52 mm ventilátorů - neosazeno), pár malých průduchů vzadu a nad zdrojem vzadu nahoře otvor pro osazení 12 cm ventilátoru - neosazen. Jak jsem psal, původně jsem měl bednu v místnosti, až poté jsem ji vyhodil do serverovny. Technik říkal, že čím víc ventilátorů, tím hůř, že se rozpadne proud vzduchu, pokud bude potřeba, že ventilátory přidáme, třeba nasávací dopředu. I když v serverovně byli v letním období teploty vysoké, díky BigToweru ještě celkem šli, i když mohli být díky lépe řešenému chlazení mnohem lepší a možná jsem životnost některých komponent zkrátil, tentokrát to chci řešit lépe.

Ani ventilátory do case jsem původně nějak podrobně nechtěl řešit, říkal jsem si, že stejně to bude asi tak nastejno, ať vezmu jakýkoli. Když jsem hledal recenze na chlazení case, našel jsem jen hodně staré recenze ventilátorů z roku 2009 a 2012. Když jsem tam mrkl na Noctua (co jsem měl vybráno na procesor), bylo tam něco jako: nic moc výkon a dosti hlučné. Takže jsem tápal a vzal doporučené (laciné) Arctic Fan F14. Po odezvě, proč do takové sestavy dávám nic moc ventilátory a návrhu: Noctua a Noctua NF-P14s redux-900 - se mi už při zaměření hledání směrem na Noctuu podařilo dohledat pár recenzí a díky pár odezvám (například si někdo koupil jeden ventilátor Noctui a po zkušenostech jich koupil více a dal na vodní chlazení) jsem v tom začínal mít více jasno. Ale nejdřív jsem se zhrozil nad cenou ventilátoru, proti Artic Fan 14. Pak jsem se ale rozpomněl na recenzi procesorových chladičů Noctui, kde se psalo, že jen ventilátor Noctui stojí ± 500 Kč (ale rozhodně se vyplatí dlouhou výdrží, spolehlivostí, dlouhou zárukou a skvělým balením s mnoha doplňky). Tam kde za několik roků vystřídáte několik obyčejných ventilátorů, vydrží jeden ventilátor Noctua od této Rakouské firmy.

Toto celé píšu, aby se podělili o zkušenosti ty lidé, co už třeba částečně to mají podobně řešené: škálování výkonu chlazení, vypínání ventilátorů, profily chlazení + přihodili názory ostatní, co si o tom myslí + mohli se poučit další, co také řeší chlazení ... některé věci vás asi budou šokovat, ale já mám navíc specifické podmínky - serverovnu - tudíž neřeším hluk, ale zase beru v potaz nízké i vysoké teploty ...

TEST: Noctua REDUX a IndustrialPPC FANy - nové verze vynikajících ventilátorů - levné i výkonné >>> http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/c ... konne.html

Doporučuji přečíst si celou recenzi na odkazu, pro línější se pokusím shrnout nejzajímavější fakta:

NOCTUA ventilátory jsou vyhlášené, ale hodně drahé. Nedávno se ale objevily dvě nové verze.

Obrázek
Redux (šedivé) * IndustrialPPC (černohnědé) * Standard (hnědobéžové)

Podívali jsme se na zoubek hned několika, před pár měsíci vydaným, ventilátorům NOCTUA. Novinkám řady REDUX a IndustrialPPC, které jsou rozšířením nabídky jinak velmi populárních ventilátorů všech velikostí (od 80mm).

* Ventilátory NOCTUA - drahé, ale vyplatí se

Až donedávna byla nabídka ventilátorů NOCTUA omezena jen na běžnou řadu s velmi známým zbarvením v kombinaci hnědých barev. Klasické NF ventilátory se za roky rozrostly do nabídky několika specificky zaměřených modelů, jako S, P, A s koncovým číslem odpovídajícím velikosti ventilátorů, tedy třeba 8(80mm), 12(120mm) či 14(140mm).

Obrázek

Jednotlivé modely se od sebe výrazně liší provedením lopatek i základny, a tedy účelem. Některé konstrukce mají za cíl co největší průtok vzduchu, jiné mají být co nejtišší. NOCTUA je obecně rozhodně absolutní špičkovou v návrhu a provedení ventilátorů. Tomu odpovídá i bohaté příslušenství včetně redukcí, anti-vibračních podložek atd. Kvalitě odpovídá i záruka, která je plných 6 let od výrobce.

Obrázek

Bohužel to všechno znamenalo vždy velmi vysokou cenu těchto ventilátorů, kdy běžná "120" od NOCTUA stojí 500 korun. Ale jak jistě mnozí potvrdí, vyplatí se. Proti běžné produkci levných ventilátorů, která se cenově pohybuje kolem 150 korun za kus, nabízí NOCTUA podstatně lepší zpracování, podstatně lepší parametry a podstatně tišší provoz. Co hlavně nabízí je fakt, že i v náročnějším prostředí dokáže běhat roky se stejným výkonem i tichostí, zatímco levné ventilátory za dobu životnosti NOCTUA modelu několikrát vyměníte, takže ve výsledku neušetříte vůbec nic. Přesto 500 korun za 120mm ventilátor je dost. NOCTUA však poměrně nedávno rozšířila nabídku a to oběma cenovými směry!

Obrázek

* NOCTUA REDUX - cenově dostupnější Noctua FAN pro CASE

První novou řadou a tou, která většinu z vás bude zajímat nejvíce, je REDUX řada. Ve své podstatě jde o levnější verze NH, kde NOCTUA výrazně ušetřila na balení a některých prvních (chybí třeba gumové rohové výplně), stejně tak používají jednodušší návrh lopatek a naprosto jednoduchý rámeček. Jsou snadno odlišitelné, protože mají šedé zbarvení. Na kvalitě se ale zase tak moc nešetřilo :). NOCTUA na ně pořád dává 6 let záruky.

Obrázek

Potěší ale cena, která startuje na 350 korunách za 120mm verzi, což proti 500 korunám za běžnou hnědou NF je dost rozdíl. Nicméně nemáte možnost těch pevných redukcí, takže si musíte rovnou vybrat, zda chcete 1200ot model bez redukce, 1200ot model s PWN či jen 700ot model. Pravděpodobně nejpopulárnější bude ten PWN model, protože desky a SW samozřejmě dokáží ventilátory skvěle regulovat. REDUX verze ventilátorů NOCTUA se prodávají ve velikostech 80mm, 92mm, 120mm a 140mm.

* NOCTUA IndustrialPPC - maximální výkon a kvalita

Novinkou je také řada IndustrialPPC, což jsou ventilátory zaměřené na maximální výkon při zachování kvality. Na nízkou hlučnost se u nich až tak nekouká, protože mají otáčky posunuté výše. Běžně se točí 2000 nebo dokonce až 3000 ot/min!

Obrázek

Na trhu jsou jen 120mm a 140mm modely, mají vylepšená ložiska SS02 s třífázovým motorem a zvýšenou ochranu proti vlhkosti a prachu. Mají anti-vibrační podložky, mají PWM řízení (až na jeden model) a všechny jsou černé. Jsou ale také zdaleka nejdražší. Pochopitelně ty vysoké otáčky při zachování maximální kvality při záruce 6 let něco stojí. V tomto případě za 120mm verze zaplatíte skoro 650 korun za kus (vybrat si musíte specificky z 2000ot modelů buď se 4 pinem,nebo 3 pinem, anebo ten 4 pinový 3000 otáčkový model - všechny stojí stejně.

Dnes se na některé z nich podíváme v praxi ...

*** IndustrialPPC

Tyto edice využívají nejlepších designů NOCTA, včetně optimalizace lopatek i žeber rámu pro dosažení co největšího výkonu při co nejnižší hlučnosti. Stejně tak mají ve výbavě i ty anti-vibrační rohové gumové výplně.

Špičková jsou ložiska SS02 se zvýšenou ochranou a odolností proti prachu a vlhkosti. Existují verze PWM se 4-pin konektorem nebo bez PWM s 3-pinem. Opět se tyto dvě velikosti liší hlavně výkonem, kdy samozřejmě ta větší 140mm má největší průtok vzduchu.

U 3000 otáčkové verze je to těžko uvěřitelných 269,3m3/h! Ovšem hlučnost je také značných 41,3 dB(A). Pro srovnání, ta normální 2000ot verze s PWN má průtok 182,5 m3/h při hlučnosti 31,5dB(A) a běžná hnědá NF-A14 s 1200ot má 140,2m3/h a 24,6 dB(A). Z toho je vám asi jasné, o co u iPPC řady jde.

I zde je balení bez příslušenství, jen ventilátor a 4 šroubky. Zde platíte za ten opravdu TOP výkon, TOP kvalitu při záruce dlouhé životnosti a bezproblémového provozu.

* Ventilátory v praxi

Z praktických důvodů jsme se soustředili na rychlé otestování jen na 120mm a 140mm modely, tak abychom mohli mezi sebou porovnat přímo iPPC, REDUX a běžné, hnědé NF verze. Testování probíhalo jednoduše. Nejdříve na Noctua NH-D14 modelu a pak na NH-U12 chladiči a pak také ve skříni, přičemž jsme srovnávali srovnatelné modely, teploty a hlučnost a takhle to dopadlo:

* 120mm v akci

Asi nepřekvapí, že ty nejrychlejší modely (2000ot v našem případě) jsou i ty nejvýkonnější. Co do teplot nemají iPPC konkurenci. REDUX a běžná hnědá NF série jsou pak výkonem srovnatelné.

Obrázek
Zde si všimněte zásadní věci, že osazení IndustrialPPC (= modrá) (a zde to jsou "jen" 2000 otáčkové! co takové 3000 otáčkové?) oproti běžné standard Noctui na chladič procesoru (také Noctua) zapříčiní pokles teploty o 20 až 24°C!!!

* Hlučnost

Podstatný rozdíl byl v generované hlučnosti. Úplně a zdaleka nejlépe na tom jsou ty klasické hnědé modely. Ty mají totiž všechno, nejlepší ložiska, anti-vibrační podložky, optimalizované lopatky i zadní rám, prostě vše. O těchto většinou 1200ot modelech s regulací prostě nevíte.

REDUX edice na tom byly znatelně hůř. Ne, že by byly hlučné, to opravdu nejsou, ale při podobném výkonu přeci jen když posloucháte tak je zaslechnete spíše než ty hnědé verze. Přesto jsou dost tiché proti drtivé většině produkce s výborným výkonem.

O tichosti se už ale nedá mluvit u iPPC modelů. I když, jistě mnozí slyšeli běžný industriální ventilátor, tak proti nim na tom s hlučností není NOCTUA vůbec špatně. Přesto do domácího použití je nevhodná, slyšet je, ale vyváženo je to opravdu obrovským výkonem. A to jsme v testu měli jen ty 2000ot modely, ne ty s těmi 3000 otáčkami!

Při výběru ventilátorů jsem nejdříve trochu zápasil 3pin (třívodičový) kabelem a 4pin (čtyřvodičový) kabelem, existují ovšem redukce a Intel tvrdí, že jsou kompatibilní >>> http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... 05560.html - viz:

Obrázek Obrázek

A co je výhodnější? 4pin, protože umožňuje regulovat (ať automaticky či ručně) ventilátor do nižších otáček. A pak tu máme PWM = zhruba pulzní řízení rychlosti ventilátoru, čím víc pulzů napětí případně delších, tím větší otáčky. Pokud chcete manipulovat s rychlostí ventilátoru, je tedy vhodné brát nejlépe 4pin a zaručeně PWM! Tohle vše jsem vyčetl na Netu, takže to jen laicky podávám, pokud by mě chtěl někdo chytat za slovo ...

Zde souhrn výrobků Noctui >>> http://noctua.at/en/products/fan

Některé z vás už možná napadlo, co se mě asi před týdnem a půl vylíhlo v hlavě :-) Do case si koupím 12 a 14 cm Noctua IndustrialPPC 4pin PWM 3000 otáčkové s brutálním výkonem, hlučné (v serverovně je to celkem jedno a pokud bych přece jen něco zaslechl přes zeď = 10 cm příčku, tak mám vždy možnost otáčky přiškrtit), s možností regulace. Tím pádem mám velmi výkonné chlazení skříně, kde si můžu škálovat (regulovat) chladicí výkon dle potřeb. Sice ventilátory Noctua stojí více než ostatní, ale vyplatí se spolehlivostí, výkonem, dlouhou zárukou. Pokud už budu kupovat Noctuu, je lepší vzít nejvýkonnější, škálovat chladicí výkon dle potřeby a jestli připlatím na jednom ventilátoru o pár stovek víc je vzhledem k ceně sestavy jen drobný obnos (a 3000 ot. stojí v podstatě stejně jako 2000 ot.). Škálovat výkon půjde i možným vypnutím jednotlivých ventilátorů.

K takové manipulaci mi poslouží deska Asus a její software Asus Fan Xpert, doufám že umožní i reagovat na nejvyšší teplotu, například grafiku či procesor. Pokud používáte Firefox, nyní vám doporučím překladatelský plugin S3.Google Translator a možná i (instaloval jsem obojí současně, takže kdyby vám to nefungovalo - ani po kontrole nastavení, zkuste tento druhý) Translator ...

S3.Google Translator >>> https://addons.mozilla.org/cs/firefox/a ... ostpopular
Translator >>> https://addons.mozilla.org/cs/firefox/a ... dl-popular

Tento plugin vám umožní mimo překladů stránek, částí stránek, vybraného textu, hlasového čtení a uložení do schránky (copy) také překládat automaticky titulky na YouTube. Je to sice stále strojový překlad (tedy občas krkolomný, chybný, překlad názvů, ...), ale pořád lepší než nic ... na YouTube pouze stisknete / kliknete na poslední ikonu zprava (většinou), tím si zapnete titulky a budete je mít česky!

Toto video osvětlí software Asus Fan Expert, možnost zapínání, vypínání a volbu rychlostí či profilu jednotlivých ventilátorů, můžete si ke každému ventilátoru přiřadit jeho polohu, název, křivku reakce na teplotu, ... český překlad použije místo ventilátor slovo fanoušek (fan = ventilátor) ...

https://www.youtube.com/watch?v=nt-rh-WCxlc

Info o programu Asus Fan Xpert(+) v angličtině: Discover The Benefits Of Fan Xpert+ >>> https://rog.asus.com/4942012/overclocki ... fan-xpert/

Obrázek

To ale není vše :lol: Také chci nahradit na mém vybraném chlazení ventilátory Noctua standard za 14 cm Noctua IndustrialPPC 4pin 3000 ot., pokles o 20-24°C s pouhými 2000 ot se mi opravdu líbí, zase budu mít možnost škálování výkonu. Nebyl jsem si touto náhradou zcela jist, tak jsem se nejdříve radil s autorem recenze / testu: Jan "DD" Stach - a shodli jsme se na tom, že to bude bez problémů. Na mou otázku, zda se vyplatí dát 3. ventilátor na chladič procesoru (jak občas v článcích psali o této možnosti) odepsal, že na snížení teploty to má vliv minimálně, pouze se značně zvýší hluk. Protože jsem mu popsal, jaké teploty okolí mám, tak mi také doporučil svou recenzi na toto téma a opravdu by s tímto měl počítat dopředu každý, aby se pak nedivil, proč mu PC v letním období kolabuje ...

TÉMA: Chlazení PC vs léto - Jak moc ovlivňuje teplota v místnosti teplotu CPU a GPU? >>> http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/s ... a-gpu.html

Obrázek

Obrázek

Obrázek

* Závěr a doporučení

Léto a vysoké teploty v místnosti mají tedy znatelný vliv na váš počítač. I při kvalitním chlazení je nárůst teplot proti zimnímu období více než znatelný. Ukázali jsme vám to na opravdu kvalitní sestavě a komponentách.

Jenže většina uživatelů nemá tak výkonná chlazení procesorů a grafik. Ty se tak potýkají s letní realitou ještě obtížněji. Ačkoliv za běžných okolností dokážou nabídnout solidní výkon při akceptovatelné hlučnosti, vysoké letní teploty mohou u mnoha z nich znamenat prostě to, že nebudou na chlazení stačit, to v tom horším případě, v tom lepším že sice stačit budou, ale nadělají při tom hodně hluku. Nejvíce to pocítí ti, kteří taktují.

Špatně na tom ale budou všichni, kteří mají svůj PC, či jiné podobné zařízení vybavené chlazením, které tak tak stačí a je docela hlučné i za normálních podmínek. Majitelé některých hlavně mobilních PC by jistě mohli vyprávět. Stejně tak majitelé méně kvalitních telefonů či tabletů (i když v minulosti se to stalo i u kvalitních modelů) se potýkají s problém způsobenými přehříváním. U PC vybaveného řízením otáček či možností vylepšit chlazení se dají věci zlepšit a řešit a tedy přežít parné dny bez klimatizace v klidu. U mnoha PC a zařízení bez možnosti z vaší strany zlepšit jejich chlazení, je to horší.

Kromě samotných funkčních problémů, mohou zejména majitelé PC sledovat úbytek výkonu. Jak procesory, tak hlavně grafické karty jsou dnes vybaveny technologiemi, které jim dovolují překračovat výrobcem stanovené základní takty, pokud není překročena určitá teplota. Vliv to tedy má na Boost takty u procesorů Intel, tedy i u našeho Core i7-4790K, ale hlavně u grafických karet NVIDIA, které mají boost technologii, kdy karta jede na podstatně vyšší frekvenci, než je uváděna, ale té frekvenci odpovídá i výkon. Například u referenční GTX 980Ti, jsme normálně ve 23°C naměřili jiný výkon, než když jsme ji otestovali v 35°C! A ten rozdíl není malý:

Obrázek

Důvodem poklesu výkonu jsou právě teploty, kdy referenční chlazení se špatně vyrovnává s letními teplotami a karta tak musí snižovat takty jádra a to hodně blízko těm skutečně uváděným. Rozdíl výkonu není zanedbatelný. Grafické karty, zejména tedy GTX, které jsou vybaveny tou Boost technologií, tak jednoduše řečeno, mají v létě nižší výkon než v zimě. Pokud tedy pozorujete nižší výkon teď v létě, je to právě proto.

* Závěr

Právě letní horka bez klimatizace prověří nejen zdravotní stav uživatele, ale i kvalitu jeho stavby a návrhu počítače a zařízení. Jak jsme vám ukázali, i u kvalitní PC sestavy je prostě vliv letních teplot znát, ale také vám můžeme potvrdit, že mimo těch zvýšených teplot, vyšších otáček ventilátorů a tedy mírně vyššího hlučnosti u námi použitých kvalitních komponent, nebyl s počítačem funkčně problém ani v tom 40°C vedru!

Jak řešit problémy s chlazením? V první řadě můžete zkusit vyčistit váš PC od prachu, což dosti pomůže. Pokud jej máte čistý, rozhodně stojí za to se podívat na chlazení vašeho PC komplexně, zda tedy v CASE máte ventilátory tam, kde mají být, tedy vpředu, vzadu a případně na střeše. Pokud problémy přetrvávají, můžete se podívat po výkonnějším řešení chladičů. Pochopitelně možným řešením je i klimatizovaná místnost, ale není to zrovna nejzdravější, nemluvě o nákladech na její používání, vedle kterých je živení high endových grafik sranda ;). Pokud nemáte možnost klimatizace, doporučujeme alespoň ty velké ventilátory a přes den zavřená okna. Když necháte v těchto vedrech okna otevřená, budete mít doma mnohem větší vedro, než když je zavřete. Ventilátory sice nechladí, ale víří vzduch a dělají tak pocitově teplotu mnohem snesitelnější.

Takže já budu připravený v pohodě na vše, na procesor existuje ještě výkonnější a mohutnější chlazení, ale po výměně ventilátorů budu mít asi nejvýkonnější vzduchové chlazení co existuje. Mohu si ale jeho výkon snížit dle potřeby. Zbyde mi tedy 2x ventilátor Noctua standard, který asi později prodám. Je výhodnější toto nakoupit na T.S.Bohemii, která má výhodnější cenu ... Zítra jestli se mi bude chtít, načrtnu jak se upraví case, kam dám prachové filtry a ventilátory.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 05 srp 2016 03:58

Asi před 14 dny jsem v souvislosti s chlazením mé case: Chieftec BigTower Bravo Series BA-01B-B-B >>> viewtopic.php?f=40&t=175558&start=36 - a vybráním zdroje: CORSAIR HX750i 750W >>> https://www.czc.cz/corsair-hx750i-750w/156877/produkt - jsem díky tomu, že case už je starší (asi 10 let) a má tedy kdysi obvyklé umístění zdroje nad deskou, kde pomáhá svým ventilátorem v odvodu tepla z desky a vypuzením ven (novější zdroje jsou situovány převážně pod desku, má to něco do sebe, ale zase mi to připomíná vysavač prachu z podlahy, i přes prachové filtry se něco dostane) a zdroj co do hranice kolem 300 - 400 W a teploty 25°C (?) má vypnutý ventilátor - mi tyto skutečnosti dělali těžkou hlavu ...

Konzultoval jsem to s prodejci a techniky - technici mi to potvrdili jako problém, prý se ani při velmi vyšších teplotách než výrobcem udávaných 25°C ventilátor ve zdroji někdy nezapne a často zdroj dřív odejde "uvařením". Jak to řešit nikdo nevěděl ... Věděl jsem, že na tento zdroj existuje přidávaný ovládací a monitorovací software: Corsair Link - na jeho zmatenost a špatné chování si stěžuje nemálo uživatelů - a něco mi říkalo, že by se problém s ovládáním ventilátoru mohl možná dát řešit právě tímto softwarem - prostě si chování ventilátoru ve zdroji nastavit dle svých požadavků - ale zda je to opravdu tak jsem netušil.

Prolézal jsem kdeco, recenze, web výrobce a ptal se v IT prodejnách, nikdo ale nevěděl. Pak jsem si místo popisků CZC pročetl podrobnější charakteristiku na T.S.Bohemii a narazil na toto:

Sledování výkonu a spotřeby
Po připojení dodávaného USB kabelu do základní desky a stažení bezplatného softwaru Corsair Link Dashboard můžete v operačním systému Windows sledovat výkon a spotřebu a ovládat rychlost ventilátoru.

Obrázek

Na obrázku je vidět port USB zhruba trochu pod značkou / nápisem: Corsair Link Digital. A ještě kdesi na Netu jsem narazil (asi u produktu Corsair přídavné desky pro ovládání ventilátorů v case) na zmínku, že kompatibilní zdroje Corsair (myslím ty co v názvu končí: i) mohou pomocí Corsair Linku ovládat chování ventilátoru, myslím že i vypínat, zapínat a jeho charakteristiky. Takže jsem nakonec problém uspokojivě vyřešil. Sice asi nebude jednoduché spolupracovat s uvedeným softwarem, ale aspoň že je řešení problému. Možná to pomůže někomu dalšímu, co bude v podobné situaci a bude mít Corsair zdroj s podporou uvedeného software a s názvem, který má na konci: i (možná to funguje na některé další zdroje Corsair) ...

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 05 srp 2016 06:52

Ano, umožňuje to, viz. třeba zde: http://www.guru3d.com/articles_pages/co ... iew,6.html

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 08 srp 2016 03:33

Skoro poslední věc, kde jsem ještě váhal byla RAM. Před 3 dny jsem to vyřešil ...

V první fázi, asi po týdnu založení tohoto vlákna jsem zúžil výběr takto: DDR4 (deska), zamítnutí superdrahých vysokopřetaktovatelných RAMek, protože to příliš výkonu nepřinese a potom co jsem zjistil, že lze bez problémů používat i vyšších frekvencí než od Intelu doporučené maximální frekvence: 2133 MHz pro tento procesor(?) či desku(?) - jsem se rozhodl jít střední cestou a použít 3000 MHz. Také jsem nechtěl "zalepit" hned všechny 4 sloty pro RAM na mé budoucí desce (ASUS MAXIMUS VIII EXTREME - Intel Z170 >>> https://www.czc.cz/asus-maximus-viii-ex ... 24/produkt ), a proto optimálně použít 16 GB moduly RAM. Cenová přiměřenost je zhruba: 10 000 Kč procesor / 10 000 Kč deska / 5 000 Kč RAM = z toho v dnešní době vychází 2 moduly RAM, tedy 32 GB RAM a tím tedy možnost v budoucnu upgradovat dalších 32 GB RAM (maximálně možných je 64 GB). Z těchto podmínek se tedy vyfiltroval tento výsledek:

https://www.czc.cz/operacni-pameti/prod ... 20x%2016GB

ADATA XPG Dazzle 32GB (2x16GB) DDR4 3000
Kingston HyperX Predator 32GB (2x16GB) DDR4 3000
Kingston HyperX Predator 32GB (2x16GB) DDR4 3000
Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) DDR4 3000

Z těchto znám, vždy jsem měl: Kingston (spolehlivé, doživotní záruka = sázka na jistotu). ADATA vlastnosti jako RAM neznám (mám SD a zatím si nemůžu stěžovat, prodejcem v Datartu doporučené před jinými), tyto RAM přidáni až nedávno, ale stejně jsou předražené. Corsair jako paměti také neznám, ale bylo zde řečeno že při výběru 0mezi Kingstonem a Corsairem nemůžu udělat chybu, že jsou poměřitelné. Jen 5 letá záruka vypadala hůře než doživotní u Kingstonu. Když jsem ještě ve filtru vybral lepší časování 15- (oproti 16-), tak se vyfiltrují pouze 2 RAMky:

https://www.czc.cz/operacni-pameti/prod ... 20x%2016GB

Kingston HyperX Predator 32GB (2x16GB) DDR4 3000 (15- 1.35 V)
Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) DDR4 3000 (15-17-17-35 1.35 V)

Mimochodem, u druhého Kingstonu který vypadl kvůli horšímu časování jsem později (ve 2. fázi výběru před 3 dny) z nějaké recenze zjistil u tohoto typu výšku kolem (přesněji už nepamatuji) 55 mm!

U tohoto výběru jsem přešlapoval až právě do doby před 3 dny. Pak jsem začal porovnávat například i rozměry, u Kingstonu (co zůstal ve výběru) uvádí CZC: 133,35 x 42,2 mm (výška). U Corsairu jsem ale narazil. Rozměry nikde. Tak jsem se poptal na CZC, ale tam to také nikdo nevěděl, ani technici - prý to neuvádí ani výrobce! Tak jsem propátrával Net a asi za 15 minut se mi to přesto podařilo zjistit, i když to bylo trochu schované. Tento údaj (výška) je totiž sice na webu výrobce, ale pouze ve videu!

http://www.corsair.com/en/vengeance-lpx ... m2b3000c15

https://www.youtube.com/watch?v=8wbcW__ASbA

Obrázek

Takže tento typ paměti Corsairu má výšku 31 mm! Super! A proč je tento údaj důležitý? Protože mnou vybraný chladič procesoru: Noctua NH-D15 >>> https://www.czc.cz/noctua-nh-d15/151820/produkt - má zhruba u prvních 2 slotů paměti výšku (pro paměti): 64 mm - ale u druhých 2 slotů paměti výšku (pro paměti): 32 mm. Sice lze v tomto místě na chladiči procesoru dát ventilátor výš a tím umožnit mít vyšší paměti, ale přece jen to bude mít na chlazení (ventilátor výš) určitý vliv. Takže paměti Corsair (tento typ) se pod chladič bez problému vejdou (a trochu budou i tímto chladičem / ventilátorem chlazeni), u Kingstonu (typem co zbyl po druhé filtraci) bych musel 2. ventilátor chladiče procesoru (Noctua NH-D15) zhruba 1 cm zvednout (42,2 mm). Tím se můj výběr podstatně přesunul na stranu Corsair pamětí, navíc nyní mají lepší cenu. A na webu výrobce jsem se dozvěděl, že tyto paměti mají omezenou (Kingston to má zřejmě obdobně) doživotní záruku! Položil jsem tedy na CZC dotaz, proč u nich má Corsair záruku pouze 5 let a výrobce deklaruje omezenou doživotní záruku ... za 2 dny to opravili na (omezenou) doživotní záruku :lol: Takže další bod pro Corsair (srovnání záruk s Kingstonem u CZC).

Obrázek

Samozřejmě obě RAM z výběru jsou vhodné pro vybraný procesor: Intel Core i7-6700K >>> https://www.czc.cz/intel-core-i7-6700k/176320/produkt - tyto procesory podporují pouze operační paměti s pracovní voltáží 1.35V a 1.2V - a mou desku. Snažil jsem se najít nějaký test / recenze - ale nenašel jsem žádný, který by porovnával uvedený Corsair a dokonce ani podobné soupeře. Níže uvedený srovnává: 4× 4 GB kit pro Haswell-E: Avexir Core Series 2666 MHz (15-15-15-35) / Corsair Vengeance LPX 2800 MHz (16-18-18-36) / G.Skill Ripjaws 4 3000 MHz (15-15-15-35) / Kingston HyperX Predator 3000 MHz (15-16-16-39). Recenze vypadá v případě Corsairu (trochu jiný než můj výběr) úpravy parametrů (podtaktování, taktování) docela dobře, ale v porovnání s ostatními moc ne, ale zase nejsou stejných vlastností: jiné takty a tento Corsair má proti mému ještě volnější časování (16-18-18-36), moje volba je na tom lépe ... takže podle recenze (něčeho jiného s odlišnými soupeři) těžko říct, ale asi to tak bude, že ty 2 kandidáti co zůstali ve výběru budou nejspíš porovnatelný ... pro mě tedy lépe vychází Corsair: lepší cena, vyhovující nízký profil (výška), ...

Velký test pamětí DDR4: vybíráme 4× 4GB kit pro Haswell-E >>> http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... -e?start=1

Pak jsem ještě nalezl recenzi (cizojazyčnou), kde ovšem porovnávali Corsair 2800 MHz přetaktovaný na 3000 MHz s jinými, co ale měli rovnou v základu 3000 MHz, takže také ne moc vypovídající ... Ještě lze sehnat tento Corsair RAM na 3200 MHz (16-18-18-36 1.35V - takže trochu horší časování) za zhruba 5 400 Kč, ale asi zůstanu u 3000 MHz. Má vybraná deska podporuje RAM: až 3866+ MHz při přetaktování.

Z čeho mám ještě trochu obavy u nového počítače, zda bude spolupracovat síťovka na desce s mým modemrouterem (ADSL + WiFi) Netgear, ale snad ano. Současná nechtěla (už si nepamatuji, zda zcela nebo zda jela pouze na 100 Mb/s, Netgear má 1 Gb/s LAN). Musel jsem dokoupit interní (kartu) síťovku (Asus, PCI), to bych do nového PC nenacpal ... ale zase je pravda, že ta deska schytala blesk (velmi blízký - přes bleskojistku, 1 ze dvojic síťovek odpálena) a že mi odešel (po docela dlouhé době, holť ho Prescott uštval) zdroj, ten také mohl napáchat škody.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 09 srp 2016 02:31

Nějaké drobnosti - redukce z 3,5" (hardiskové pozice) na 2,5" pro Intel SSD 750 (2,5") box.

Protože mám starší case (asi 10 let), ale stále vynikající Chieftec BigTower, která má jen 6 (externích) pozic 5,25" pro mechaniky, 2 (externí) pozice 3,5" pro disketovky, 8 (interní) pozice 3,5" pro harddisky a žádné pozice pro 2,5" pro SSD / (2,5") harddisky, budu to řešit redukcí z 3,5" na 2,5". Nakonec jsem zúžil výběr na CZC (vyzvednutí zdarma, pobočka v HB) a T.S.Bohemia (vyzvednutí zdarma na pobočce v Jihlavě nebo poštovné zdarma, jen zhruba 40 Kč za dobírku). A protože v T.S.Bohemia je (zhruba) stejný výběr a ceny jsou ještě o pár korun levnější a navíc už tam stejně beru SSD - podíval jsem se podrobně na nabídku tam (lze sehnat skoro komplet nabídku co jinde, až na pár méně zajímavých kousků) ...

Nakonec jsem jejich nabídku ještě zúžil tím, že jsem se zaměřil na zajímavější kousky: možnost využít redukci pro 2 pozice a méně materiálu redukce zespodu, pro lepší větrání. Já na Intel SSD 750 2,5" boxu do U.2 budu mít možnost přišroubovat SSD buď zespodu, nebo ze stran (z boku). Viz obrázky:

Obrázek

Obrázek

Takže zúžený výběr:

AXAGO RHD-225 bracket >>> https://www.tsbohemia.cz/axago-rhd-225- ... 68549.html
Obrázek

AKASA SSD & HDD adaptér >>> https://www.tsbohemia.cz/akasa-ssd-hdd- ... 98107.html
Obrázek

A ještě sem přidám jednu redukci, pro připevnění zespodu, pokud by někdo potřeboval. Já mám oba dva možné způsoby připevnění, takže tuto redukci nepotřebuji, popravdě není možné využít (samozřejmě, když je upevnění zespodu) připevnit na redukci 2 zařízení 2,5" - tak to já také nepotřebuji, aspoň nyní, ale rád nakupuji věci s přidanou hodnotou a většími možnostmi - a že by tato redukce měla málo materiálu zespodu, o tom se nedá mluvit vůbec, ale nějaký lepší výběr pro toto upevnění jsem nenašel ...

Corsair SSD Mounting Bracket, rámeček pro montáž 2,5" SSD do desktopu >>> https://www.tsbohemia.cz/corsair-ssd-mo ... 52735.html
Obrázek

Zdánlivě by se mohlo zdát, že 2. volba: AKASA SSD & HDD adaptér - je o nepatrnou špetku lepší. Ale jen do prostudování popisků 1. volby: AXAGO RHD-225 bracket - a podrobnějšího prozkoumání obrázku. Totiž:

"Axago RHD-225
Kovový rámeček RHD-225 umožňuje montáž dvou 2.5" pevných nebo SSD disků do jedné 3.5" pozice PC skříně. Lze tak elegantně vyřešit například interní diskové pole v kompaktních počítačích. Pro posílení chlazení disků je rámeček připraven pro montáž dodatečného ventilátoru.

Vlastnosti:
• podpora 2x 2.5" SSD nebo pevných disků do výšky 9.5 mm
• rozměry rámečku a montážní otvory odpovídají standardní 3.5" pozici PC skříně
• rámeček vylisován z ocelového plechu a opatřen černým nástřikem
• na spodní straně rámečku otvory pro montáž 80mm ventilátoru (ventilátor není součástí balení)"

Takže díky tomu, že má připravené otvory zespodu pro možnou montáž 80 mm ventilátoru pro dodatečné chlazení (zespodu redukce, všimněte si otvorů pro ventilátor!), je tato redukce nejzajímavější a vezmu právě tuto! A přidám k tomu - po prostudování produktového seznamu Noctui >>> http://noctua.at/en/products/fan - toto:

Noctua NF-A8 PWM >>> https://www.tsbohemia.cz/noctua-nf-a8-pwm_d215498.html
Obrázek

Noctua v této velikosti (80 mm) nemá nejvýkonější řadu: IndustrialPPC - ale i standardní (hnědobéžová) řada bude stačit, 4pin PWM s maximálními 2200 otáčkami a 55,5 m3 / h - budu mít možnost ventilátorek pro chlazení SSD zcela vypnout, nebo nastavit profil či otáčky od 450 do 2200 ... Samozřejmě když bude stačit ofukování SSD nasáváním vzduchem z venku mimo bednu, nebudu mít důvod zapínat tento 80 mm ventilátorek. SSD bude přímo v cestě nasávanému proudu vzduchu ventilátorem Noctua NF-A14 industrialPPC-3000 PWM >>> https://www.tsbohemia.cz/noctua-nf-a14- ... 16769.html - a nad ním bude stejný. Ovšem také je budu moci volitelně vypínat a tak si vše přizpůsobovat dle potřeb a podmínek (°C) ...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nacenění komponent
    od falco_dee » 12 led 2025 17:24 » v P: Hardware
    0
    3517
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    12 led 2025 17:24
  • Nacenění PC vs jednotlivých komponent
    od second32 » 01 pro 2024 12:31 » v P: Hardware
    1
    1897
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    01 pro 2024 14:44
  • Pomoc s naceněním pc komponent.
    od Mikajl » 02 zář 2024 14:50 » v P: Hardware
    4
    4867
    od Mikajl Zobrazit poslední příspěvek
    12 zář 2024 18:02
  • Pomoc s výběrem komponent
    od kurkisak » 02 pro 2024 14:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    1776
    od kurkisak Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2024 18:11
  • PC do 20k (pomoc s dovýběrem komponent)
    od insider » 27 zář 2024 16:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    4061
    od insider Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 09:03

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”