Pomoc s výberom nového herného PC

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

iViking
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Pomoc s výberom nového herného PC

Příspěvekod iViking » 06 srp 2016 08:00

Dobrý deň,
síce podľa posledného rozhovoru budem mať PC až na Vianoce, ale chcel by som si to predtým nejak zrovnať v hlave, aby som mohol mať takmer istotu v tom, čo by som chcel.
Vec sa má tak, že by som chcel nový herný PC, pretože už ma nudí hrať a pracovať na notebookoch, ktoré majú maximálne 25 fps v jednoduchých hrách pri najslabších nastaveniach...

Ale poďme priamo k veci... Tak nejak predčasne som chcel (hernú) zostavu do cca 27,000kč = 1,000€. (Keby bola o nejakých 5,000kč viac, tak by som to prežil.)
Zostavu by som chcel na hlavne na hry a to všetkého druhu. Ako nové a náročnejšie hry (Overwatch, GTA V, Far Cry 4, Far Cry Primal, atď...), ale aj na klasické MP hry (CS:GO, LOL, MC,...). Okrem toho, ale tomu sa nechcem veľmi prispôsobovať, by som chcel tento PC využívať na vysokej škole na tvorbu vecí do školy (nejedná sa o školu, kde sa programuje alebo robí grafický dizajn, šlo by čisto len o prezentácie a podobné veci).
Túto požiadavku som písal na jeden herný portál a tam mi poradili jednu zostavu, tak by som sa na ňu chcel spýtať tu, lebo toto je priamo zameraná stránka na PC zostavy a vlastne všetko okolo techniky. :D
Moje požiadavky boli nasledovné: RAM 16GB, čo najlepšia grafická hra na hry a aj procesor a ostatné veci. Ja som v tomto veľmi nevyznám (možno vôbec), preto to nechávam na ostatných a potom si to overujem...

Zatiaľ moja zostava: LINK (Toto prekročilo limit riadne, ale vyzerá to fakt super.)

Čo by som potreboval??
1. Vaše názory alebo prípadné pripomienky k tejto zostave.
2. Nedali by ste tam radšej jednu z týchto grafických kariet?? (1. alternatívna graf. karta; 2. alternatívna graf. karta)
3. Nedali by ste tam radšej túto RAM?
4. Keby do tých Vianoc zlacnel procesor Intel Core i7 6700K, oplatí sa mi do neho ísť?
5. Koľko fps by som, podľa vás, mohol mať v tých klasických MP hrách, napríklad v CS:GO?
6. Koľko fps by som mohol mať v tých novších hrách, napríklad v GTA V?

Naozaj ďakujem za váš čas a pomoc, veľmi si to vážim! :thumbup:

PS: Dúfam, že som na nič nezabudol, ak áno, tak doplním.

Reklama
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Re: Pomoc s výberom nového herného PC

Příspěvekod Michael850 » 06 srp 2016 09:33

Podle mne nemá moc cenu teď nějak špekulovat. Do Vánoc ještě času dost a do té doby ještě můžou opadat ceny a teď kde stavíš GTX 1070 později můžeš stavět i s GTX 1080. Jen mě zaujalo, že budeš na vysokou školu chtít smýkat na prezentace celou ATX bednu. Neuvažoval jsi spíš nad mATX? Protože toto jinak na nějaké častější přenášení moc nebude a procesor se z toho jen bude kroutit v patici jak na něho začne tlačit chladič.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 srp 2016 09:35

Tak ona třeba taková fleška je na přenášení o poznání praktičtější než ATX bedna ;) takže bych řekl, že pude spíš touto cestou :-)
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

iViking
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod iViking » 06 srp 2016 09:54

Michael850 píše:Podle mne nemá moc cenu teď nějak špekulovat. Do Vánoc ještě času dost a do té doby ještě můžou opadat ceny a teď kde stavíš GTX 1070 později můžeš stavět i s GTX 1080. Jen mě zaujalo, že budeš na vysokou školu chtít smýkat na prezentace celou ATX bednu. Neuvažoval jsi spíš nad mATX? Protože toto jinak na nějaké častější přenášení moc nebude a procesor se z toho jen bude kroutit v patici jak na něho začne tlačit chladič.

Aha, asi som to tam nejasne napísal... Plánujem si o dva roky (na začiatku výšky) zakúpiť buď nový notebook alebo nejak preinštalovať a vyčistiť jeden zo starých a tie tam budem nosiť. Tento PC bude doma a budem si nosiť len externý disk. Myslel som to tak, že keď budem mať robiť nejakú väčšiu prácu, tak z veľkej časti ju budem robiť/dokončovať/upravovať na tomto PC.

A neviem, ale keď už bude GTX 1080, tak nebudem musieť zmeniť časť zostavy, aby sa prispôsobila. A nebude 1080 drahšia ako je teraz 1070?? Lebo ak hej, tak potom je toto mimo môjho limitu.

A ak by som ešte mohol, tak by ste mi nemohli zodpovedať tie otázky? Hlavne ohľadom tej grafickej karty a RAM, lebo to by bolo dosť dôležité pre budúcnosť.
Inak, keď teraz špekulujem, tak ako dlho by mi mal ísť tento PC v podstate "bez problémov"? Keďže sa stále vyvíjajú nové komponenty a hry...

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 srp 2016 10:00

Jestli bude dražší nebo ne, to je otázka, ale půl roku je dlouhá doba a je absolutní mrhání časem stavět něco teď a potom to stavět zase od začátku, protože polovina těch věcí už nebude tak výhodná jako teď a nebo nebudou vůbec dostupné...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

iViking
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod iViking » 06 srp 2016 10:02

Martab píše:Jestli bude dražší nebo ne, to je otázka, ale půl roku je dlouhá doba a je absolutní mrhání časem stavět něco teď a potom to stavět zase od začátku, protože polovina těch věcí už nebude tak výhodná jako teď a nebo nebudou vůbec dostupné...

To je asi pravda. Ale desí ma predstava, že v podstate budem chcieť zistiť novú hernú zostavu a bude ešte horšia než táto a prípadne ju spraví niekto len nejak narýchlo, lebo pred Vianocami sa to tu nakopí...

Dodatečně přidáno po 2 minutách 6 vteřinách:
A čo sa týka toho polroku, tak to nie je celkom pravda, lebo to bude o maximálne 4 mesiace, pretože určite nebudem 20. decembra objednávať PC s požiadavkou, aby mi ho aj zložili, lebo to do Vianoc nedostanem. Myslel som, že by som to poslal 5.-10. decembra, aby som to mal v pohode doma.
Ale áno, je to v podstate dlhá doba.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 srp 2016 10:51

Můžeš si být jistý, že tady nic nevznikne jen tak na rychlo, nebo "jen aby se neřeklo", kdybys i tak pochyboval, tak mi pak napiš SZ a připomeň se a mrknu na to.

Ono jde o to, že teď se zrovna obměnily generace grafik a ceny jsou ještě trochu vyšší než se ustálí, na což by ty cca 4 měsíce stačit měly.

iViking
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod iViking » 06 srp 2016 10:57

Martab píše:Můžeš si být jistý, že tady nic nevznikne jen tak na rychlo, nebo "jen aby se neřeklo", kdybys i tak pochyboval, tak mi pak napiš SZ a připomeň se a mrknu na to.

Ono jde o to, že teď se zrovna obměnily generace grafik a ceny jsou ještě trochu vyšší než se ustálí, na což by ty cca 4 měsíce stačit měly.

Viem, prepáč, ak som napísal niečo urážlivé, lebo fakt 6-7 rokov hrám na počítači, kde mám 3-25 fps a seká mi ešte aj FB, YT a ďalšie stránky a také ako Twitch mi ani nejdú, lebo keď ich zapnem, tak mám minútu seknutý prehliadač a PC s tým, že nereaguje...
Som proste nedočkavý a nechcem už nič také ako tento notebook, preto som sa rozhodol dať sa do rúk vám, aby som mal istotu, že to bude fakt super a nebudem ľutovať kúpu.
Tak ja asi mrknem na tie nové generácie, že po čom idú, lebo to asi neklesne do Vianoc o 50%, takže budem mať cca obraz, koľko to stojí. :D

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 srp 2016 11:08

V pohodě :-) Jako ono to o 50% neklesne ta cena, ale bez OC procesoru (což je dle mého názoru dnes celkem zbytečnost) se za těch cca 37K vejde i GTX1080 s i5-6500. Oázkou pak bude, zda GTX1080 vyplatí a zda je využiješ, ale to by jsme řešili pak, dle toho jaký budeš mít monitor.

Jen takový lehký nástřel, jak by to pak mohlo vypadat: https://www.czc.cz/3r3nj50spmjm6a4qvujb0kljq5/seznam ale jak říkám, nejsem schopný zaručit, jaké pak budou ceny a zda všechny ty komponenty budou dostupné i okolo těch vánoc...

EDIT: Jo a prosím necituj předchozí příspěvky, je to zbytečné a znepřehledňuje to diskuzi, díky :-)

iViking
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod iViking » 06 srp 2016 11:42

Na tej zostave mi trošku nesedí tá zákl. doska. Hlavne tento údaj: "Maximální frekvence operační paměti [MHz]: 2 133" a pritom tam mám RAM 2666, čo je v podstate zbytočné, keď to tá doska neutiahne, či? Veď potom sa dá kúpiť lacnejšiu RAM s max. 2133Mhz. Ale nebude toto o dosť pomalšie/horšie ako pôvodná doska (max. 3200Mhz) + RAM 2666Mhz?? Inak tá doska už teraz nie je na sklade a ani tam nie je napísané, kedy dorazí, čo tam zvykne byť. Zatiaľ som to videl aspoň ja všade.

A mohol by som sa spýtať, že aký je rozdiel medzi i5-6500 a i5-6600K, lebo ak je i5-6600K lepšia, tak by som tam mohol hodiť tú, lebo cena nie je až tak inde. :D

V porovnaní s "mojou" zostavou je táto lepšia? (Asi tá grafická karta lepšia bude, ale myslím, či aj procesor a základná doska.)

A dobre, nebudem citovať predošlé príspevky. :D

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 srp 2016 11:51

Ty RAMky mají těch 2666MHz jako XMP profil, a ikdyby to nefungovalo, tak se automaticky podtaktují na 2133MHz, ale i v tomto stavu mají lepší časování, než ty RAMky co se prodávají s 2133MHz, to je ten důvod, a cena je skoro stejná. A ono moc neplatí, že 2133MHz je výrazně horší než 3200MHz, ono to je skoro stejné, a taky tam jde o to časování, tedy zaměřit se jen na frekvenci není zrovna dobré...

Deska není skladem z toho důvodu, že je to novinka a ještě není na skladech, ale to se do prosince změní.

Rozdíl mezi i5-6500 a i5-6600K je ve frekvenci, ale v základu tam je rozdíl malý (mnohem menší než rozdíl v ceně) a pak i5-6600K podporuje taktování, ale abys to mohl využít, musíš koupit dražší desku, chladič atd. (a hlavně musíš umět taktovat) Tedy suma sumárum málo kdy se to vyplatí a je lepší koupit výkonnější grafiku, protože o tu ve hrách jde.

Ono jde o to, že ve hrách je ta i5-6500 i ta deska prakticky stejně výkonná jako ta i5-6600K s tou AsRock deskou (rozdíl do 1%), ale GTX1080 a 1070 je už pořádný rozdíl...

Ale jak jsme psqal, záleží jaká bude situace v prosinci a na jakém monitoru budeš hrát a tak...

iViking
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod iViking » 06 srp 2016 12:04

Dobre, asi sa zhodneme na tom, že teraz sa to ešte nedá vyriešiť do konečného štádia. Dovtedy môže prísť čokoľvek. Ja sa pokúsim sem potom napísať a napíšem aj tebe SS, kým to zakúpim v decembri (prosinci) a nejak "spolu" vyberieme, čo najlepšiu/najvýkonnejšiu zostavu a už aj reálne budeme vedieť, že koľko to stojí.

A na ten procesor som sa pýtal hlavne preto, že som videl, že niekto točil CS:GO a mal s i5-6600K cca 200 fps, a keď to pretaktoval, tak mal skoro 400 fps, ale mohlo v tom byť možno aj niečo iné, neviem.

Ešte by som mal takú poslednú požiadavku a môžeme to potom pomaly uzavrieť a vrátime sa k tomu na konci novembra (listopad) alebo začiatkom decembra (prosinec).
Vedel by si mi poradiť ty alebo kľudne aj niekto iný nejaký dobrý monitor v rozumnej cene (najlepšie do 5,000-6,000 kč), samozrejme čo najlepší a s odozvou do tých 4ms, čo je vlastne herný.
Viacerí známi sa mi pokúšali poradiť viacero monitorov, ale buď je tá cena príliš zvláštne nízka alebo je vysoko nad rozpočtom.

↓↓↓

https://www.alza.sk/24-samsung-s24e650p ... d=18853364
https://www.czc.cz/asus-vs247hr-led-mon ... 31/produkt
https://www.czc.cz/benq-xl2411z-led-mon ... 85/produkt (drahé, ale vraj dobré a oplatí sa o tom pouvažovať)
https://www.czc.cz/aoc-g2460pf-led-moni ... 84/produkt
https://www.czc.cz/benq-gw2470h-fhd-led ... 76/produkt
https://www.czc.cz/samsung-s24d300h-led ... 30/produkt
https://www.czc.cz/aoc-i2481fxh-led-mon ... 89/produkt

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc s výberom notebooku do 1700 eur (42 000 KČ)
    od TheSalon112 » 10 bře 2025 11:17 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1369
    od TheSalon112 Zobrazit poslední příspěvek
    10 bře 2025 13:38
  • Stavba „nového“ PC
    od thetommys » 07 čer 2025 11:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2270
    od thetommys Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 18:05
  • Kontrola - vylepšení nového PC