Case do 2500kč - prachové filtry, regulace otáček, průhledná bočnice. Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Spartak1991
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Case do 2500kč - prachové filtry, regulace otáček, průhledná bočnice.

Příspěvekod Spartak1991 » 20 srp 2016 18:19

flowem píše:No já teda nevím, case s prachovými filtry mám asi rok a půl a za tu dobu jsem ty filtry čistil asi tak 6x? Ani jednou nebyly ucpany ani po měsíci. Bedna stojí na zemi a větráky se točí pořád všechny.

Off Topic
Spartak: Gratulace ke kulatým 6000 příspěvkům :-D

No vidíš - ono jde spíše o prostředí - pokud je hodně prašné, je jasné, že budeš muset čistit častěji..
také jde o typ prachových filterů, materiál ze kterého jsou vyrobeny atd..
Já mám R5 a ta má filtry co chytí skoro všechno, takže musím čistit cca 1x za týden či dva..

a díky :D
IT (Zaměření SW a HW)

PC: Case:Fractal Design Define R5, MB:MSI B470 Gaming Plus, CPU:Ryzen 5 2600+Fera 3, GPU:MSI GTX1060 6GB, RAM:Kingston 2x8GB 3200MHz, SSD:Crucial 1TB (1x500GB, 2x250GB), PSU:Corsair RM750x, externí HDD:Samsung 1TB a Seagate 1TB, OS:Windows 10 HP 64bit, LCD:1) Samsung S24E510C, 2) Samsung C24F396, Myš:Razer, Klávesnice:Asus

NTB: Lenovo Thinkpad E530

Mobil: Huawei P smart 2019

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 srp 2016 18:23

Co se týče fan panelů, tak těch opravdu existuje velké množství, od lacinějších až po luxusní s vlastní obrazovkou - ale viděl jsem u většiny zastaralý hardware (preference 3pin ventilátorů a nepodpora PWM). Osobně dám přednost softwarové podobě fan panelu, protože se mi líbí širší možnosti a lepší a pohodlnější manipulace. Sice budu moci ventilátory ovládat i z hardware: OC panel, který je "zdarma" (ve skutečnosti si ho zaplatíte v ceně luxusní desky) přidáván k desce Asus Maximus VIII Extreme

https://www.youtube.com/watch?v=PyQ2RJ9onC0

... ale software: Asus Fan Xpert 3 se mi zdá mnohem vychytanější, nejen že můžete ručně vypínat / zapínat ventilátory a regulovat ručně výkon, ale řídit vše automaticky, editovat grafické profily (ty dokonce i myší přetahovat), nastavit závislost na teplotě procesoru, grafiky ... a spousty dalších možností:

u dalšího videa si zapněte titulky a automatický překlad z pluginu Firefoxu >>> https://addons.mozilla.org/cs/firefox/a ... ostpopular

https://www.youtube.com/watch?v=nt-rh-WCxlc

Dále bude záležet i na tvojí desce, kolik bude podporovat ventilátorů, případně si budeš muset koupit nějakou rozšiřující kartu pro ventilátory. Já si mohu vybírat ze širokých možností (výměnou za větší cenu), deska mi obslouží klasické pozice: procesor, ... + pro case fan jsou přímo na desce 4 sloty 4pin (několik režimů, i PWM), dále jsou 3 sloty obdobně vybavené na dodávané rozšiřující fan kartě + na OC panelu: 2 / 2 4pin PWM / full:

Obrázek

Obrázek

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod vuLva » 20 srp 2016 18:31

Neni nad to se naucit se Speedfanem, nastavit si automatickou regulaci (rizeni otacek podle teploty cpu, gpu,...) a o nic se nestarat :-)
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 20 srp 2016 20:02

X píše: text

Zbytečných a neužitečných panelů opavdu existuje celá řada, ale tím končí všechna pravda a zbytek tvoří žvásty. Přiznej to, o hardware nevíš naprosto nic, tak už prestaň a hoď do ringu ručník.

Lineární regulace umožňuje daleko flexibilnější regulaci, protože PWM se řídí pouze pulzem (snížit napětí lze ve velmi omezené míře) a PWM se jako princip regulace nehodí. Ve skutečnosti si OC panelem pořádně nezareguluješ, protože postrádá API pro dynamickou regulaci dalších zařízení, jako jsou disky, řadiče a grafické karty. Legrační, že? Vlastně další vtip nese čip Nuvoton, který všechny tyto funkce obsahuje, ale nějakým záhadným způsobem jsou blokováný přímo výrobce. Ve skutečnosti ta deska není tak luxusní, jak se může na první pohled zdát, ale marketing dělá divy. Taková série MSI Z170 Xpower za stejnou cenu nese dvojnásobnou fitraci napětí, controler navíc. O cenu 3 - 4 000č levněji umožní regulovat (na 4 konektorech) kompletně celý setup. Velmi špatný příklad, ale ano, až na regulaci ventilátoru, podporu několika funkcí a né zcela vhodného osazení, špičková deska. Z hlediska regulace Asus Maximus VIII Extreme nedosahuje možností Asus Z170 WS i když obě desky používají totožný čip Nuvoton.

Asus Fan Xpert vše automaticky neřídí, protože na to nemá API ... a nedovolí mu to Nuvoton, který to v základu (referenci) zvládne. Abych to uvedl do souvislosti. Když už tu vuLva vypíchnul SpeedFan a vidím v podpise Asrock Z170 Extreme 4, deska o 7 - 8 tisíc levnější, ale dokáže regulovat nezávisle 5 okruhů. Např.: CPU, VRM (MB), GPU, VRM (GPU, pokdu bude mít blok vlastní senzor, API pro SF/LM existuje s nezávisle) a třeba dnes populární M.2 přehřívadla. V překladu to znamená, že dokáže držet např.: spodní intake s napětím 3.45V ~ 250rpm pro M.2 disk, zatímco zastaví okruh na CPU a další set nastaví na 2.90V 175rpm, je-li teplota odpovídající, zastaví okruh grafické karty a bude-li teplota ze snímače integrovaného do bloku (monitoring VRM Pascal, Maxwell, Polaris ... neumožnují) VRM (GPU), nechá jej puštěný třeba při 300rpm.

Nejobyčejnější deska se dvěma konektory obslouží celkem 24 průměrných ventílatorů ... nemyslím, že by to nestačilo a musela se pořizovat "rozšiřující karta", konec citace. Režimy existují dva DC(DMI) a PWM, asi by se mělo zapsat do slovníků, že od dnešního dne, znamená několik opravdu dva. Zdaleka né každý 4pin umí současně DC i PWM řežim a vlastně nezáleží, jestli se jmenuje konektor CPU_FAN, SYS_FAN nebo Chassis_FAN, regulace je plně v režii kontroleru, proto na dobrých deskách není důležité, kam sem okruh 1 - 10ks průměrných ventilátorů strčí bez přetížení, protože již zmíněný SF tuhle kosmetickou drobnost neřeší. Zaleží jen na zapojení (4pin DC/PWM umožní minimálně prácě CPU_FAN a kvůli pumpám se přidává na Watáži).

Moc se těším, co nám odpovíš.

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 20 srp 2016 20:19

Tady jde jen o pojídání mouder ze všelijakých recenzí z různých koutů světa. Asus je jen velká parodie dobrého výrobce, ať už se bavíme o GPU nebo MB. Kdyby aspoň u každého výrobku napsali, co u té své modly pro overclockery zrušili na podpoře a začněme u SW a Speedfanu. U jejich MB jde jen vždy o honění kazdého Mhz a vše ostatní jde bohužel stranou.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 srp 2016 21:02

Á, analfabet Genome znovu řádí: "... ale nějakým záhadným způsobem jsou blokováný přímo výrobce." - opravdu smysluplná část věty :lol: "blokováný" "pokdu" "kam sem okruh" "prácě". Genome, jdi znovu do školy a nauč se číst, psát a chápat text. Protože ty selháváš naprosto ve všem. A jasně jsem ti minule psal, abys na mě nereagoval!!! Nemysli, že jsi tak anonymní a že si to s tebou nemůžu přijít vyříkat z očí do očí! Vytrhuješ jen části vět a reaguješ jen na to, co se ti hodí. Prostě takovej typickej českej blb*č*k! Nikdy bych si nekoupil desku od MSI a do Asrocku bych nešel, prostě mi nic neříká. Vybírám zboží podle parametrů, funkcí, schopností, recenzí a kašlu na dojmy některých zdejších uživatelů (Michael850, vuLva), kteří se jak se nakonec ukázalo třeba u GTX 1070 vůbec nezakládají na pravdě!

Je zajímavé, že tu vyzdvihuješ DC a přitom se u výrobků prosazuje tebou zatracované PWM, taková kapacita ve chlazení Noctua jasně definuje u svých ventilátorů PWM už přímo v názvu, ale žádné DC! Můžeš si sem kopírovat text z odborných článků jak chceš, dojem to udělá jen na hlupáky! Ty potom tu větu ani poté nedokážeš slepit tak, aby dávala smysl! A Genome, když se podíváme na tvoje příspěvky, tak je to převážně jen napadání, urážení, ale nikdy lidem neporadíš! Protože jsi jen nějaký zakomplexovaný úchyl! Vždyť jsi nám i před nedávnem přímo napsal, že ty vadí hlavně lidi, co mají více hvězdiček, příspěvků, barviček! Prostě jsi ubožák!

Mulligan
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Mulligan » 20 srp 2016 22:46

Abych se trochu vrátil k tématu. Chtěl jsem case s regulátorem, kvůli pohodlnosti. Líbí se mi, že zapojení všech kabelů od větráku je za deskou, takže case vypadala lépe, co se týče vedení kabelů. Mám pc postavené na b150 desce s 6600 CPU a gtx 1060 od msi a tuhle sestavu jsem uchladil úplně v pohodě i s větráky na minimum otáček, které jsem prostě jednoduše reguloval jedním tlačítkem. Chtěl jsem tentokrát koupit nějaké kvalitnější chassi.
Pokuď jde o ty prachové filtry, přijde vám to opravdu taková zbytečnost? Myslím hlavně vrchní pozici pro větrák.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 21 srp 2016 00:33

Jaká je prašnost okolí? Nahoru bych filtr dal, i když je ventilátor vyfukovací, jestli nechceš otvor zakrývat. Volil bych spíš kovový, i když tolik prachu nezadrží, prostup vzduchu bude lepší.

Mulligan
nováček
Stav:

Příspěvekod Mulligan » 21 srp 2016 12:03

Doma se mi práší, tak průměrně. Nakonec jsem se rozhodl připlatit na fractal r5. Stojí za ty 3000kč?
Doteď jsem měl zkušenosti pouze s levnýma casema Zalman z11, Silentium m35 apod. Koukal jsem se a ta fractal má vše, co jsem chtěl. V bílé barvě je dokonce za 2800. Máte s ní nějaké zkušenosti?

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 21 srp 2016 12:18

Osobně bych volil Nanoxii Deep Silence 1, akorát vypadá trochu laciněji než Define R5. A když už Define R, tak bych si sehnal spíš R4.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Mulligan
nováček
Stav:

Příspěvekod Mulligan » 21 srp 2016 12:34

R4 jsem našel skladově jen v bílé. Nebude to vypadat jako pěst na oko s černým zdrojem?

Dodatečně přidáno po 11 hodinách 34 minutách 14 vteřinách:
Teď už je to čistě mezi r4 nebo r5. Proč bych měl vzít raději r4? Cenově je mezi nimi rozdíl 300kč.

Mulligan
nováček
Stav:

Re: Case do 2500kč - prachové filtry, regulace otáček, průhledná bočnice.  Vyřešeno

Příspěvekod Mulligan » 23 srp 2016 18:39

Domů jsem si teda nakonec donesl fractal r4. Díky za skvělý tip. Ta case je úžasná. Oproti těm, které jsem měl předtím, cenově do 1700kč, je to nebe a dudy.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • regulace otáček fans Příloha(y)
    od PARKR » 10 úno 2025 09:46 » v Problémy s hardwarem
    8
    2141
    od PARKR Zobrazit poslední příspěvek
    10 úno 2025 21:49
  • bitmapová grafika - úprava fotografií, retuše, filtry.
    od zuzana3 » 10 kvě 2025 11:32 » v Design a grafické editory
    2
    5089
    od zuzana3 Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 17:31
  • Koupě case
    od lucaso84 » 07 čer 2025 07:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    1772
    od Cleric Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 21:02
  • Single Fan vs Dual Fan a aka case?