To ze svetelnost objektivu ma byt F/1,8 je 30-40 let stare pravidlo, kdy se k filmovym Praktikam a Zenitum davaly 50mm objektivy s touhle svetelnosti. Protoze byly jednoduche na vyrobu a tim padem levne, tak byly v cene fotoaparatu. Dnes je jednoduchy na vyrobu a laciny objektiv s rozsahem ohnisek 18-55 mm coz odpovida 28-80mm na kinofilmu.
Filmove zrcadlovky byly velmi omezene moznostmi filmu, kdy u barevneho filmu bya pouzitelna citlivost ISO 100 - ISO 400, takze za horsiho osvetleni byla treba ta vyssi svetelnost objektivu i za cenu nizsi hloubky ostrosti.
Setovy objektiv 18-55 VR ma sice nizsi svetelnost, ale zase ma optickou stabilizaci a digitalni zrcadlovka umoznuje nastavit vysokou citlivost ISO 100 - ISO 12800. Moznost zmeny ohniska je pro cloveka ktery chce fotografovat vse okolo sebe podstatne uzitecnejsi nez vysoka svetelnost objektivu.
V pripade potreby lze dokoupit tento objektiv, ktery je ekvivalentem 50/1,8 pro APS-C snimace:
https://www.alza.cz/nikkor-35mm-f1-8-af ... 75.htm?o=6Jde s nim fotografovat zabery s velmi malou hloubkou ostrosti stejne jako na film s tou 50kou.
U digitalniho fotoaparu nejvice zalezi na snimaci - cim vetsi tim lepsi a hlediska vlastnosti (napr. dynamicky rozsah) ma nejlepsi snimace firma Sony, a prave APS-C snimace Sony jsou v zrcadlovkach Nikon. Rozdil v dynamickem rozsahu se projevi napr tak, ze na fotografii z Nikonu jsou bile mraky a na fotografii z Canonu jsou prepaly, u fotografie z Nikonu lze zesvetlit tmavou cast obrazu a u Canonu se zesvetlenim dostane fialovy sum.