Aktivace odkazů na webu

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

P.O.B
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Aktivace odkazů na webu

Příspěvekod P.O.B » 24 srp 2016 12:06

Dobrý den,

jelikož programování příliš nerozumím, chci se zeptat, zda existuje nějaký skript (atd.) na "aktivaci" odkazů na webu?

Hledám vlastně obdobu toho, co mě v prohlížeči dělá "Universal link checker" pod Grasemonkey, ale aby to dělal můj web jaksi automaticky pro všechny návštěvníky. --- Tedy mám prostý text - článek - a v něm napsáno např.: "www.seznam.cz", tak aby si návštěvník na to mohl kliknout (textové pole v editoru webu umožňuje pouze prostý text - čili nejde klasicky vložit hypertext)

A taky jestli vůbec něco takového jde a jestli je to "košér", tedy zda tím web nezablokuju pro návštěvníky, atd...?

Díky za rady, Petr

Reklama
vlazy
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Aktivace odkazů na webu

Příspěvekod vlazy » 24 srp 2016 12:22

Příliš nerozumím tvému dotazu o co konkétně ti jde. Pokud do textu stránky vepíšeš pouze např. "www.seznam.cz" tak to jako klikací odkaz fungovat nebude. Pokud chceš aby to fungovalo jako odkaz klikací tak doporučují nastudovat informace ohledně toho např. z https://www.jakpsatweb.cz/odkazy-html.html.

P.O.B
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod P.O.B » 24 srp 2016 13:23

No to právě nejde, když vkládám článek na web, tak to textové pole automaticky vytváří pouze "plain text" - tzn., že všechny formáty, které tam vložím se automaticky smažou. A nejde použít ani html (ani nic jiného - cokoliv se na webu zobrazí jen jako znaky)...

Skript, co mám ve Firefoxu nainstalovaný přes Greasemonkey dělá to, že jakýkoliv text, který vypadá jako odkaz (nic@seznam.cz -nebo- stranka.cz -nebo- http://www.seznam.cz) ikdyž nejsou napsány jako odkaz, tak mi je prohlížeč automaticky "oživí" a můžu na ně kliknout (dokonce i pravopisné chyby - třeba ve větě: "jdu na pivo.co ty?" bude to "pivo.co" odkazem)...

No a já se ptám, zda jde či existuje něco, co by tohle "oživování" odkazů umělo dělat bez ohledu na prohlížeč nebo aniž by museli návštěvníci mít cokoliv nainstalované... Třeba nějaký skript, který by se vložil do hlavičky webu (<head> ... </head>).

Snad to už teď bude srozumitelnější ;) každopádně díky za reakce. Petr

Dodatečně přidáno po 42 minutách 59 vteřinách:
Ještě i obrazem - v mém příspěvku přesně, jak jsem psal - vše, co může být odkaz, vidím jako odkaz a klikám + jsou odkazy formátovány jako ostatní reálné odkazy na stránce, takže já vlastně ani nepoznám, zda ten odkaz tam někdo vepsal nebo to byl jen čistý text - prostě mám všude odkazy a toho bych chtěl dosáhnout přímo, tedy aby to uměl už sám web, nikoliv až doinstalací doplňků atp...

Co se týče samotné editace textů, tak to "mazání" všech formátů atp. je z důvodu "blbuvzdornosti" editoru a aby celý web vypadal stejně - tedy vhled textů formátuje web samotný ne editující uživatel (vkládající texty převážně z Wordu - tedy ani wysiwyg editor pouze s možností vkládání odkazů není úplně šťastná volba - web je udělán vyloženě pro editování "ovcemi", no :-(
Přílohy
odkazy.png

vlazy
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod vlazy » 24 srp 2016 15:53

Ono z toho co píšeš není příliš zřejmé jak ten text na stránku vkládáš nebo jestli máš na to nějaký nástroj přes který ho tam napíšeš a vložíš nebo také jestli používáš nějaký redakční systém. Příliš se mi nechce věřit, že by existovalo něco až tak primitivního, že by to neumožňovalo vložit odkaz tak aby se pak na stránce zobrazoval jako klikací. Zde ve fóru při psaní příspěvku je v editoru možnost označit nějakou adresu stránky jako odkaz nebo ho udělat z nějakého textu a něco takového podobného by snad mělo být i tam kde ten text stránky píšeš.

P.O.B
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod P.O.B » 24 srp 2016 16:07

Jenže mě nejde o to, co umí a neumí redakční systém, přes který se vkládají články - ten je daný = nelze v něm jakkoliv formátovat (lépe řečeno všechny formáty ZÁMĚRNĚ odstraňuje) je to proto, aby mohl text psát kdokoliv a výsledný web vypadal furt stejně (aby si Alena nedala červený nadpis a Božka zase fialový text). A právě proto mě zajímají možnosti MIMO redakční systém - třeba používám skripty, které spouští online chat technické podpory v dolním rohu webu, atp. - prostě vložím skript do záhlaví kódu stránky a jedem...

Takže mě napadlo, že když jde vložit tyhle složitosti, mohlo by jít udělat i "jednoduchý" trik s odkazy...

vlazy
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod vlazy » 24 srp 2016 19:13

Když máš někde v nastavení redakčního systému zakázané formátování nebo nastavené něco tak aby formátování se rušilo tak se pak nediv, že ti pak odkazy na stránce nefungují jako klikací. Ještě mne napadá jestli u toho formátování náhodou nejde povolit formátování pouze odkazů. Pokud to chceš řešit nějakým skriptem, pokud vůbec něco takového je možné, tak s tím ti nepomůžu, protože ve skriptech se nevyznám.

LuCaCZ
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LuCaCZ » 24 srp 2016 20:26

Tak udělat nějaký javascript co ti z textu udělá odkaz ... Nejsou Greasemonkey scripty napsaný právě v JS?

P.O.B
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod P.O.B » 25 srp 2016 07:44

to: vlazy: D9ky za snahu, ale nepochopili jsme se...

to: LuCaCZ: tak jasně, že jsou, ale jelikož toho ty skripty umí o dost víc než jen to, tak jsou taky příšerně dlouhé a já bych chtěl jen tu jednu funkci - třeba Linkify skript je defacto to co hledám, ale ten výsledný skript by mohl být kratší... A navíc mě zajímá, zda je to vůbec možné, takhle vkládat skripty přímo do webu, zda to nějakým způsobem neznevýhodní web (bezpečnost, vyhledatelnost, atd...)

jozka73
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod jozka73 » 25 srp 2016 14:13

A není v tom případě lepší používat běžné tag ahref?

LuCaCZ
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LuCaCZ » 25 srp 2016 20:20

100kB javascriptu za funkci kterou potřebuješ, no bože. Nebo si to napiš sám ;-)

P.O.B píše:A navíc mě zajímá, zda je to vůbec možné, takhle vkládat skripty přímo do webu, zda to nějakým způsobem neznevýhodní web (bezpečnost, vyhledatelnost, atd...)

to se ale běžně dělá...

tohle mi krásně funguje

Kód: Vybrat vše

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
  <title>test</title>
  <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.1.0/jquery.min.js"></script>
  <script src="linkify.min.js"></script>
  <script src="linkify-jquery.min.js"></script>
  <script type="text/javascript">
   $(document).ready(function() {
      $("p").linkify();
   });
  </script>
</head>
<body>
<p>lorem ipsum www.pc-help.cz lorem</p>
</body>
</html>

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Aktivace WinRAR zdarma!
    od kellne » 29 dub 2025 16:46 » v Vše ostatní (sw)
    1
    3174
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2025 19:11
  • Telefonická aktivace Microsoft produktu Příloha(y)
    od Kajmánek » 13 lis 2024 13:51 » v Windows 11, 10, 8...
    30
    8012
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    14 lis 2024 22:30
  • MEZERA NA WEBU Příloha(y)
    od webovynadsenec » 08 srp 2024 00:22 » v Programování a tvorba webu
    2
    6037
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    09 srp 2024 10:15
  • Index webu Příloha(y)
    od Tondaaaa » 18 srp 2024 00:15 » v Web-tipy a vaše weby