Máš pravdu, že P8 Lite vs 6S je nesrovnatelné. Pokud bychom se ale drželi tématu, S7 vs iPhone 7, srovnání systému je na místě, zde je Apple podle mě víc než na zváženou, co se týče funkční stránky vzhledem k ceně.
Z "levnějších" telefonů tu je ještě iPhone SE, je sice cenovkou pořád o dost výše, ale spousta lidí si kupuje telefon kolem 9k, což už není tak daleko od SE, a za ten systém to podle mě stojí. Viděl jsem běžet nejnovější iOS běžet na staré 5S a rozdíl oproti mé 6S nebyl prakticky žádný. Tím jsme se dostali i k HW a optimalizaci. Jak je vidět, tak i na starém HW běží systém prakticky stejně jako na novém HW, alespoň co se týče běžných činností - internet, messenger atd.
Logika ovládání je opravdu hodně jiná, i jsem to někde určitě psal... já osobně jsem měl přechod z Androidu na iOS docela tvrdý, ze začátku něco najít byl docela kumšt

Za mě pro Apple funkčnost systému, jednoduchost/userfriendly ovladatelnost (nutno si zvyknout), dobře udělaný systém zálohy, v případě většího crashe si člověk dá doma sám vše do kupy, bez ztráty dat, a hlavně podpora. Málokterý výrobce vydává aktualizace i na staré kousky, většinou to skončí jednou aktualizací.
Každý by si měl stanovit, co od telefonu očekává a zkoušet a zkoušet. Tím bych to zakončil