Výběr NASu či jiného typu uložiště

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Posukac
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Výběr NASu či jiného typu uložiště

Příspěvekod Posukac » 17 čer 2017 22:13

Zdravím
potřeboval bych poradit s výběrem nějakého uložiště, jako je např. NAS, ale aby se k němu dalo připojit pomocí USB. Něco jako klasický externí disk, který však disponuje také funkcí připojení na WiFi.

Jednoduše bych potřeboval mít jedno uložiště, které bude primárně propojeno s PC, z kterého si tam budu zálohovat data, ke kterým však budu mít přístup i z jiných zařízení připojených na stejné WiFi/LAN.
Důvodem, proč bych nechtěl mít všechno přes LAN je to, že se domnívám, že pokud budu ze svého PC přes LAN přesouvat např. několik desítek Gb veliký materiál (videa aj), bude síť velice zatížena a neschopna pak dalším činnostem, které bych probíhali současně.

Možná jsem ale funkci NAS serverů špatně pochopil a ve skutečnosti k ničemu, co jsem výše popsal nedojde. Prosím tedy o radu - vysvětlení.

Děkuji

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Výběr NASu či jiného typu uložiště

Příspěvekod Uziv00 » 18 čer 2017 07:43

K tomu je třeba několik upřesnění:
- NAS má sloužit i jako záloha (tedy disky v RAID)?
- USB připojení je zbytečné a většina NASů ho ani nemá. Disponují USB porty pro připojení jiného zařízení.
- Má mít funkce navíc a jaké? (DLNA, FTP, vlastní Cloud, případně přímo HDMI).

K vysvětlení:
- NASy mají minimálně jeden gigabitový port LAN. => vždy je to rychlejší, než USB. Síť to samozřejmě zatíží, ale nikoli tak, že by např. nefungoval internet, nebo DLNA. Pokud máš plečku router, pak lze interní rychlost mezi počítači řešit gigabitovým switchem.
- WiFi + NAS je nejžalostnější spojení, a rozhodně se nehodí pro kopírování objemných dat. Nicméně pokud NAS připojíš k routeru, pak se na něj přes WiFi šířenou přes router dostaneš. Pro přenos videa je toto spojení dostačující.
- pokud budeš mít NAS se dvěma LAN porty, pak druhý LAN můžeš využít pro přímé spojení se svým (či jiným) PC, kde bude docházet k velké výměně dat. Druhý port pak bude rezervován pro ostatní síťový provoz. V případě koupě odpovídajícího switche lze využít agregaci - tzn. jako bys měl 2Gbit síť - mezi NASem a switchem. Pak se síťový provoz neomezí vůbec.

Posukac
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Posukac » 18 čer 2017 14:30

Rozumím.
K tomu upřesnění: NAS nechci využívat jako zálohu, tedy pouze jako rozšířené uložiště, ke kterému mám přistup nejen z primárního počítače, jako by tomu bylo u klasickým externích disků/uložišť.
Potřeboval bych tedy mít možnost se k němu připojit mobilem, notebookem apd. přes wifi a vkládat, stahovat a otevírat data- tedy DLNA. Funkci FTP moc nerozumím a pokud s tím, co jsem uvedl nesouvisí, není pro mne potřeba. Funkce vlastního cloudu zřejmě znamená to, že mám na své domácí síti dostupné uložiště pro všechny zařízení, které jsou k ní připojeny, což je to, co bych potřeboval. Vlastní HDMI port nepotřebuji, neboť NAS nebudu přímo využívat jako PC.

K tomu přenosu dat. Jestli bys mi to mohl podrobněji vysvětlit na mém příkladu použití a předem se omlouvám za svou tvrdohlavost. NAS bude mít jeden LAN port, kterým bude připojen k routeru. K tomu je pochopitelně připojen i primární PC, ze kterého budu na něj potřebovat přesunout např. 10 GB dat (videa, hry apd..). Když k tomu dojde, nestane se, že dojde k dostatečně velkému zatížení sítě, že např. na jiném PC, ntb, mobilu, které jsou připojeny k routeru, ať už přes WiFi či další LAN, půjdou velice špatně stahovat data (pouštět videa, streamy, apd.) ? Předpokládám, že budu-li přesouvat desítky GB naráz, zabere to nějakou dobu a bude-li během této doby celá domácnost částečně omezena, je to nepraktické. Z toho plynul můj dotaz ohledně USB. Nic jiného v tom není. Pokud je však tato má teorie mylná, omlouvám se

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 18 čer 2017 15:23

Už jsem ti to psal. Za předpokladu, že bude NAS připojen gigabitovou LAN provoz na síti sice stoupne, ale k žádnému omezení služeb "(pouštět videa, streamy, apd.)" nedojde.
A pro jistotu upřesním - pokud budeš např. z PC kopírovat 100GB dat na NAS a na ntb přes WiFi přehrávat z NASu film, nebude to mít žádný vliv.
Ale pokud budeš z ntb přes WiFi kopírovat 10GB dat a zároveň z NASu přehrávat film na témže ntb, pak to vliv mít může. Nicméně slušný router s možností QoS by si i s tímto měl umět poradit.
DLNA je něco jiného: https://cs.wikipedia.org/wiki/DLNA
Přístup k souborům je zajištěn protokolem SMB.
Pokud tedy nepožaduješ zálohu, pak ti postačí jednodiskový NAS. Záleží na tvých požadavcích na kapacitu a finančních možnostech.

Posukac
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Posukac » 18 čer 2017 16:35

Dobře. Děkuji moc.

Pro příklad, tento by mohl být vhodný ?
https://www.czc.cz/wd-my-cloud-3tb/140401/produkt
nebo
https://www.czc.cz/qnap-ts-128/190240/produkt + disk

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 18 čer 2017 16:59

Vyhovovat budou oba. Osobně nemám dobrou zkušenost s WDbooky, ale záleží na tobě. Nebo počkej, třeba ještě někdo přidá svůj názor.

Posukac
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Posukac » 18 čer 2017 17:11

Dobře. Ještě se zeptám na použití toho switche. Chápu jeho použití pouze jako rozšíření LAN portů ?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 18 čer 2017 17:28

Chápeš správně.
Nevím jaký máš router, proto jsem tuto možnost zmínil. Pokud máš router, který disponuje pouze 100Mbit porty, pak je lépe k němu přikoupit gigabitový switch a vnitřní LAN síť řešit přes switch (síťové karty v PC jsou dnes už všechny gigabitové). Tedy bys všechna zařízení disponující gigabitovými síťovkami zapojil do switche a jeden port switche propojil s routerem. Tím by vše, co umí gigabit komunikovalo mezi sebou gigabitovou rychlostí. Pokud bys to neudělal, nevyužil bys gigabitové rychlosti, což by zpomalovalo přenos dat.
Pokud máš router s gigabitovými porty, pak switch kupovat nemusíš a NAS připoj rovnou k routeru. Připojovat NAS přes WiFi je mesmysl pro pomalou WiFi síť.
Zatímco rychlost kopírování souboru na 100Mbitech je cca 8-11 MB/s, tak u gigabitu je i přes 90 MB/s.

Posukac
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Posukac » 18 čer 2017 17:41

Jasně. Rozumím. Děkuji moc za ochotu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek