Nedávno mi přišel phishingový email, takový ten klasický, že Česká Spořitelna upravuje zabezpečení internet bankingu a mám se přihlásit na bla bla odkaz, abych aktualizoval své údaje o přihlášení. Docela obyčejná věc v poslední době, ale chybička se vloudila - byl napsán celý anglicky. Tak jsem se zasmál, že autorovi(rům) ještě nikdo nevysvětlil, že Česká Republika není nějakou kolonií UK nebo USA anebo že existují jiné jazyky na té naší kulaté planetce. A jestli si někdo myslí, že banky komunikují se svými klienty pouze v angličtině a ne v příslušném lokálním jazyce, asi se musel pořádně uhodit o klávesnici.

Zasmál jsem se, email jsem smazal a dny plynuly dále, až tu pojednou ...
No ano, přišel další, obsahově stejný email. Ale tentokrát musela autorovi spadnout na hlavu encyklopedie a otevřít se na heslu Czech Republic, protože tentokrát zřejmě pochopil že se u nás mluví a píše česky. Samozřejmě si tento objevitel, neznalý našeho jazyka, vzal na pomoc jeden z existujících překladačů a mnul si ruce, jak na nás neznalé čecháčky vyzrál, ale k jeho smůle jsem se tentokrát neudržel a málem jsem se já praštil o klávesnici .... smíchy.

Tady vám kopíruju onen "přeložený" email, ať si uděláte představu o autorově inteligenci a snad se i pobavíte jako já:
Drahousek Zakaznik,
Ceska Sporitelna docasny prerusit tvuj ucet.
Duvod : Karta Cislo nedostatek. My naridit tebe az k cely neurc. clen ucet aktualizovat asi tolik my pocinovat odemknout tvuj ucet.
Az k dat na pretres clen urcity aktualizovat beh cvaknout zde :
<odkaz samozřejmě odstraněn, ať pořád neklikáte na co nemáte

Druhdy tebe mit cely clen urcity beh , my vule poslat tebe neurc. clen elektronicka posta oznameni aby tvuj ucet is pristupny zas. Potom tebe pocinovat pristup tvuj ucet kdykoliv.
Clen urcity hlaseni darovat vule byt bajecna vec do drzost a opatreny do nas bezpecny databazovy .
-li tebe byt ve stychu az k darovat naridit hlaseni tvuj ucet vule byt automaticne odstranit dle Ceska Sporitelna databazovy
Copyright © Ceska Sporitelna , Vsechna prava vyhrazeny