Snažím se po letech zas trošku oprášit PC a dopředu říkám, že nejsem žádný HC hráč nových titulů a opravdu mi nejde o to hrát na Ultra high rozlišení.
Dostal jsem se za slušný peníze ke grafické kartě XFX GTS Radeon RX 580 8 GB TripleX Edition a od toho se jsem se chtěl odpíchnout. Nemám v plánu investovat do PC velké peníze spíš ho jen trošku udržet při životě na následující roky.
Mám takovou vizi, že se mi líbil procesor Ryzen 5 1600 , který stojí okolo 2500,- a poměr cena výkon mi příjde opravdu slušná. Od intelu jsem podobně výkonné procesory našel až kolem 4 tisíc a více. Ale opravte mě jestli se pletu. Stavím tedy ZATÍM na tomto procesoru. No a teď přichází věc ve které plavu úplně a to jsou základní desky. Zde bych chtěl opravdu ušetřit, protože v mých laických očí jde jen o placku u které je důležitý jen socket na procesor, nějaké frekvence pro ramky a tím má odbornost víceméně končí. Našel jsem například něco takového ( https://www.alza.cz/gaming/asrock-b450m ... 655566.htm ), ale zde opravdu střílím od boku. A pak poslední věc jsou paměti. Zde si představuji nějaké DDR4 o velikosti 16GB. Jenže teď nevím jestli 2x8 nebo 1x16 a dále frekvence mě trochu mate. Deska umí pracovat s pamětmi do 3200Mhz a procesor Ryzen 5 1600 se kamarádí s frekvencí pamětí 2666 Mhz. Jestli melu bludy, tak mě prosím nezatracujte

Uvítám jakékoliv rady v oblasti procesoru, desky a pamětí. Grafiku již mám a tam nic měnit zatím nebudu. A ještě jedno opakuji, že mi nejde o hraní top her v top kvalitě. Na to mám případně konzoli.