Ahojte,
řeším už dva měsíce takovou záhadu. Jestli máte čas, přečtěte si to a pokud vás něco napadne, napište.
První byla deska Asus P5W-DH wifi (na ní CPU Pentium Dual-Core E2180 2,00GHz/1MB/800MHz/LGA775). Počítač jsem sestavil, vybavil legálními XP Home a předal kamarádovi. Hrál si s novým PC celé dva dny. :-)
Poté mi ho předal, že nefunguje. Když jsem ho doma zapnul, dostal jsem se do BIOSu, ale po pár sekundách počítač zhasl. Na další zapínání nereagoval. Takže - vypnul jsem zdroj (má kolébkový vypínač), počkal čtvrt minuty a zapnul ho. Než jsem stihl zapnout PC, rozběhly se větráky (CPU i skříně), normálně zacvakal disk i optická mechanika, to všecko samo! ...ale za pět sekund počítač opět zhasl. Monitor se už vůbec nerozsvítil a dioda svítila červeně.
To je vše, co jsem z počítače dostal. Mohl jsem to ovšem opakovat libovolně krát. Někdy se větráky a disky rozjely a zhasly několikrát za sebou i bez vypínání zdroje. Šílené chování. Ani vymazání CMOS nepomohlo.
- vyndal jsem paměti. Divné chování se opakovalo.
- odpojil jsem vnitřní headery - USB, Firewire, zvuk. Stále.
- odpojil jsem HDD, FDD i optickou mechaniku. Opět.
- vyndal jsem grafiku (!). Zapnu zdroj - větráky se opět samovolně rozbíhají a zhasínají.
Tak jsem si řekl: vadná deska. Nijak zvlášť jsem to neřešil, vymontoval, reklamoval.
To trvalo měsíc, pak vrátili peníze, protože ta deska už byla starší model a už neměli. OK, tak jsem zvolil moderní kousek Asus P5k-E Wi-fi AP Edition (nový chipset Intel P35).
Donesl, namontoval, zapnul. Dostal jsem se do systému, zaradoval se "sláva, je to dobré" a chtěl jsem nainstalovat ovladače této nové desky. Než jsem to stihl, něco vyvolalo systémové vypnutí počítače. Jako bych kliknul na vypnout. No a pak už jsem se dostal do stejného scénáře, jako s první deskou - zapnul jsem zdroj, rozběhly se mechaniky a větráky, a hned to zas zhaslo. A opět jsem to mohl opakovat kolikrát jsem chtěl - vypnout zdroj - zapnout ho - vše se rozbíhá - zas to zhasíná. To, že by se měl rozbíhat až po stisku Power on tlačítka, počítač nebral v úvahu.
No protáhl se mi ksicht. "To mám fakt smůlu,jiný model mainboardu a stejná chyba". Viděl jsem chybu opět v MB. Přece deska řídí chod větráků i zapínání disků, ne?
Tak jsem ji vytáhl a opět reklamoval. To už trvalo kratší dobu a minulý týden jsem dostal druhou stejnou.
V pátek jsem ji zapojil, dal si setsakramentský pozor na veškeré upínání do skříně, zapojení headerů, USB, Firewire, SATA, FDD, grafiky i jejího extra napájení, napájení MB (+ 4 pinové napájení CPU). Dobře dotlačená grafika, paměti, citlivě, ale pevně umístěný procesor, na něm stříbrná pasta, box. chladič. Prostě majzla.
Zapnul jsem - nabíhá. Fajn, jdu do BIOSu nastavit hodiny apod. a než se tam rozhlídnu - blik! A jsem zase tam, kde předtím! Zhola to samé chování.
Tak to už se mi nechtělo věřit, že je to deskou a začal jsem podezírat zdroj. Našel jsem si na internetu schéma ATX konektoru - http://pinouts.ru/Power/atxpower_pinout.shtml, zjistil, že pro spuštění je potřeba propojit zelený drátek a černý (což jsem provedl drátkem) a nechal zapojený disk, aby na zdroji byla nějaká zátěž a vůbec se rozběhl. Tak se i stalo, zdroj se spustil a začal dodávat napětí. Já jsem vzal multimetr s tenkými hroty a měřil. Těšil jsem se, že na některém pinu objevím mimořádně vysoké napětí, které poškozuje desky. Ale - všechna napětí zcela v normálu - +3,3V, +5V, +12 V i -12V. Dvakrát jsem to proměřil.
Zdrojem to nebude.
Tak co s tím? Máte na to nějaký názor? Ještě zbývá procesor - nějak mi na něho padá podezření. To sice není součástka, která se kazí často (ještě se mi snad do rukou žádný vadný nedostal), ale také se to stává. Ale může to dělat takto divné věci?
Nevím si už moc rady, tak prosím o vaše názory, jestli stojí za to jít reklamovat CPU.
Vadné CPU? (záhadný problém s HW)
-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Vadné CPU? (záhadný problém s HW)
Zkus jiný zdroj, to že běží bez zátěže ještě neznamená že je OK. CPU bych reklamoval až po otestování s jiným zdrojem.
BTW co si tam dal za zdroj?
BTW co si tam dal za zdroj?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Zdroj je tam ten, co přišel se skříní Foxconn - označen je jako ISO-P500LPP. Papírově by měl mít 420 W(já vím, že papír snese hodně).
Nicméně vyzkoušel jsem s mým doma se povalujícím obyčejným rok starým a nepoužitým Eurocase 350W - výsledek bohužel stejný. Všechno se to zapíná a vypíná stále samo.
Nicméně vyzkoušel jsem s mým doma se povalujícím obyčejným rok starým a nepoužitým Eurocase 350W - výsledek bohužel stejný. Všechno se to zapíná a vypíná stále samo.

Pontiac
- Weslo
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
procesor se mi i tak nezdá - zkus to jen tak na stole z normálním zdrojem (tzn. ne s tím z bedny a ne s EC)s jednou pamětí a grafikou bez dalších věcí.
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Máš možnost zkusit CPU v jiném MB? Když bude zlobit i tam tak je to jasné...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Zkoušel jsi odpojit í všechny ventilátory? máš zprávně zapojeny konektory od předního panelu?zkus tam nechat jen paměť,grafiku a procesor a zkus to zapnout.Co datové kabely byly spávně zapojeny - červenýma na pin 1.Už mě nic moc nenapadá ze začátku jsem to tipoval taky na zdroj.Jo ještě snad jestli máš zprávně namontovanou desku ve skříni
aby se ti někde nezkratovala a jestli ji máš dobře ukostřenou s bednou přes zemnící plošky okolo upevňovacích děr v Základní desce.
aby se ti někde nezkratovala a jestli ji máš dobře ukostřenou s bednou přes zemnící plošky okolo upevňovacích děr v Základní desce.
Přesně jak říká Cicero, už jsem se s tím setkal, stačí aby se deska dotkla bedny a dělá to tohle. vymontuj ji dej tam všechny podložky a dej zpátky.
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.
-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Ahojte,
na namontování desky (i všeho ostatního) jsem si tentokrát dával obzvláštního majzla (už jsem to dělal potřetí, což je přesně o dva víc, než je mi milé). Takže jsem přesvědčen, že žádný zkrat, deska korektně upevněna ve skříni.
Teď jsem připojil Fortrona 350W, vše odpojil kromě grafiky, power on headeru (i LEDky jsem odpojil) a jedné paměti a procesoru (stejně mám na něho podezření). Zapnu zdroj a - po dvou sekundách se větráky rozběhnou a po dalších asi třech opět vypínají. Deska je dál napájená, svítí na ní indikační dioda.
Dokonce jsem zkusil test s odpojenýma větrákama - CASE i CPU - totéž (rozběhl a zhasnul pouze větrák ve zdroji). I paměti jsem obě vyndal - totéž chování.
Disky a optické mechaniky byly odpojené dávno (oba jsou SATA - pin1 si tu nelze splést).
Tak už nevím...
CPU zatím nemám možnosti jinde zkusit.
na namontování desky (i všeho ostatního) jsem si tentokrát dával obzvláštního majzla (už jsem to dělal potřetí, což je přesně o dva víc, než je mi milé). Takže jsem přesvědčen, že žádný zkrat, deska korektně upevněna ve skříni.
Teď jsem připojil Fortrona 350W, vše odpojil kromě grafiky, power on headeru (i LEDky jsem odpojil) a jedné paměti a procesoru (stejně mám na něho podezření). Zapnu zdroj a - po dvou sekundách se větráky rozběhnou a po dalších asi třech opět vypínají. Deska je dál napájená, svítí na ní indikační dioda.
Dokonce jsem zkusil test s odpojenýma větrákama - CASE i CPU - totéž (rozběhl a zhasnul pouze větrák ve zdroji). I paměti jsem obě vyndal - totéž chování.
Disky a optické mechaniky byly odpojené dávno (oba jsou SATA - pin1 si tu nelze splést).
Tak už nevím...
CPU zatím nemám možnosti jinde zkusit.
Pontiac
- Nodon
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tak zkus jin CPU v MB 

-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
To je taky momentálně nemožné...
No, nicméně, spíš mi teď jde o to, jestli si někdo myslí, že by tyto problémy mohlo dělat vadné CPU.

No, nicméně, spíš mi teď jde o to, jestli si někdo myslí, že by tyto problémy mohlo dělat vadné CPU.
Pontiac
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Měl si reklamovat desku i CPU současně... Kdyby ti to vrátili že je to v pořádku pak už zbývá jen zdroj, paměti a grafika..
Jestli si jsi jistý že ta deska je dobrá tak to opravdu vypadá na poškozený procesor jelikož zdroj má proudovou ochranu
(zpětnou vazbu při zkratu na výstupu) tak omezí výstupní napětí zdroje aby se velkým proudem nepoškodily další komponenty počítače.Možná by šlo zapojit jen prázdnou desku bez procesoru + přídavné ventilátory (kvůli zatížení zdroje na 12V větvi).pokud se ventilátory budou točit a zdroj nevypne ...... a z procesorem jo tak je procesor.. KO...
(zpětnou vazbu při zkratu na výstupu) tak omezí výstupní napětí zdroje aby se velkým proudem nepoškodily další komponenty počítače.Možná by šlo zapojit jen prázdnou desku bez procesoru + přídavné ventilátory (kvůli zatížení zdroje na 12V větvi).pokud se ventilátory budou točit a zdroj nevypne ...... a z procesorem jo tak je procesor.. KO...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 4012
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
28 lis 2024 10:06